Ciki, ha a fodrásznak, kozmetikusnak nem minimum 1000-1500 ft borravalót adsz, az alatt adni sértő is és vicc is, inkább ne adj?
Egy apró kiegészítő információ felszolgáló szemmel. Mert látom nagyon elment egy tipikus félreértelmezett irányba.
A borravalót nem azért adjuk mert annyira szeretjük verni a pénzt, hanem mert megtiszteljük a jó kiszolgálást a rendes környezetet és a zavartalan étkezést/italozást, hajvágást, a társaságot és a vendéglátói/ szolgáltatási egységet, amit esetenként még a pincér/ fodrász személye fellendít. 19 éves vagyok és minden jelenlegi keresetem és kiadásom tőlem származik, és a föld alá ásnám magam ha az 5-10 ezres vagy felette lévő számlára ne hagynék egy rendes borravalót, mert pontosan tudom milyen érzés mikor a flancolós magyar vendég játsza a nagykirályt majd a 9870es számlára visszakéri az 10000 ből a 130 forintját két kezét összetéve. Ciki dolog, és sóherség. Ez a komcsi duma hogy a munkások kizsigerlése zajlik ezzel, nevetséges. Egy átlagos felszolgáló 10-13 órákat dolgozik egy ilyen munkahelyen, örül neki ha a vendég meghálálja a munkáját.
Majd ha ténylegesen saját magadat látod el, nem csak zsebpénzt keresel magadnak meglátjuk mennyire elszel bőkezű.
Itt nem arról van szó, hogy visszakéri valaki a 130ft-ot 10k-nál, hanem sokszor kerekített összeget kell eleve fizetni, példul 5ezret.
Én szerintem megtisztelem/becsülöm a munkáját azzal, hogy visszajáró vendég vagyok.
Lehet így jobban jár velem, mint aki 1x betéved, és otthagy 500 ft-tal többet.
A pincérek egy másik kategória nyilván, de ez is csak kelet európában meg amerikában divat, hogy a munkáltató nem fizeti meg őket.
#21 Éttermben valamennyit én is szoktam (kivéve ha van szervizdíj, akkor egy forintot sem), de azért ne szálljunk már el attól, ha valaki elvégzi a munkáját.
Ma a csóróságban azzal tiszteli meg a vendég az adott éttermet, szolgáltatót hogy oda megy fogyasztani. Nem tudom mit jelent hogy valaki játssza a nagykirályt, én mindig udvarias vagyok, emellett pedig nem érzem kötelességemnek jattot adni. Tízezres számlát ma egy Mekiben össze hozunk simán ketten egy átlag hétköznap, ne vicceljünk már, hogy ez olyan nagy luxus költés, nem kell hozzá libamájat enni meg hűtött pezsgőt rendelni. Nagyon sok ember dolgozik még 10-12 órát, én pl eladóként tettem ezt, és mégsem adott senki borravalót utána. Ha anélkül nem éri meg a fizu, akkor a pincér is kereshet új munkát, úgyis a helyek jó része be fog zárni. És igen, ha olyan kevés fizut kapsz, hogy csak a plusz borravalóval éri meg, akkor ki vagy zsigerelve, ennyi erővel koldulni is kiállhatnál az utcára, ugyanúgy kapnál alamizsnát. Mert a borravaló az. Nem a vendég dolga, hogy eltartson, hanem a munkahelyedé.
Te mit szólnál ha a Tesco pénztárban ki lenne rakva egy kis borravalós tálka, és Marika néni minden alkalommal csúnyán nézne rád meg az orra alatt motyogva elmondana sóhernek, ha nem hagyod ott a bevásálásod minimum 10%-át pluszban neki? Vagy Marika néni nem 12 órázik szerinted? Neki miért nem jár?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!