Weblapprogtamozás? Webszerkesztés? Webdesigner?
A weboldalak fejlesztése egy folyamat, több feladatkört foglal magába.
Nagy vonalakban, zanzásítva: ugye van a megrendelő, akinek van egy terméke/szolgáltatása, amit meg szeretne jeleníteni a neten. Ezért felkeres egy webfejlesztéssel foglalkozó céget, ahol egy "marketinges" összeállítja a megrendelő igényeit, és ebből stratégiát, tervet épít fel, majd ezzel odamegy a fejlesztőkhöz, akik ebből felépítik a weboldalt:
* kell ugyebár egy grafikus, aki a meglevő adatokból megtervezi az oldal kinézetét ("design"), hogy hogyan nézzen ki, milyen színeket használjon, hol legyenek az oldal különböző elemei, ha kell logót, arculatot tervez: ehhez grafikai szoftvereket - Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign; Corel Draw, Paint Shop Pro; Gimp, Inkscape, Scribus; stb... - használ
* kell egy frontend-fejlesztő, aki a grafikus tervei alapján összeállítja a kliensoldali - HTML, CSS, Javascript - kódokat, amelyek a böngészőben jeleníti meg az oldalt, kezeli a felhasználóktól érkező bemeneteket és küldi tovább a szerveroldalnak, illetve az onnan érkező adatokat megjelenítse
* kell egy backend-fejlesztő, aki a kliensoldalról érkező adatokat, azokat esetleg adatbázisokban - MySQL/MSSQL/PostgreSQL, Sqlite, MongoDB, Redis,... - tároló, szerveroldali - PHP, ASP, Perl, Python, NodeJS,... - szkriptekkel feldolgozó kódokat ír
Utóbbi kettő főként kódszerkesztő programokat - Sublime Text, atom.io, brackets, Netbeans, Komodo Edit,... - használ.
Mindezen folyamatok csoportosulhatnak egy fejlesztő - "full stack developer" - kezében is.
Persze mindez csak nagyon vázlatos, rengeteg szoftver, technológia áll rendelkezésre:
kezdőnek gyakorolni tökéletes egy Wordpress mondjuk és ott játszadozhatsz a PHPval meg a többivel, míg rá nem jössz, hogy mi hogyan működik.
Én is így kezdtem és bármikor egy probléma előjött, sok utánaolvasás, próbálkozás és utána ment és megtanultam a folyamatot. Ezt eljátszod pár százszor és egész ügyes leszel a dolgokban.
Azt is vedd figyelembe, hogy milyen irányba akarsz haladni. Vannak akik megrögzött programozók, a tiszta szép program a jó program. És vannak designerek akiknek mindegy mennyire "lassú" egy honlap, a lényeg, hogy szép legyen.
Sokszor nem megy a kettő együtt. Én is észrevettem, hogy míg a programozói feladatokat meg tudom oldani, amikor már design bajom van, ahol kreatívnak kell lenni és meg kell álmodni a megfelelő deisgnt, akkor elakadok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!