Milyen toolkit-et tudtok ajánlani, amivel leírom a weblapot, mint egy GUI-t, és legenerálja hozzá a HTML kódot?
A Bootstrap-et néztem, az pl. ilyesmi, hogy össze lehet rakni komponensekből az oldalt, de azt láttam, hogy verzióváltásnál variálják a class-okat, meg hasonlókat, tehát bootstrap verzió upgrade esetén bele kell nyúlni a kódba.
Van olyan toolkit, amivel ez nem probléma? Tehát leírom deklaratívan valahogy, hogy fent legyen egy menü, oldalt valami lista, középen a tartalom, stb. és ebből megcsinálja az oldalt, tehát praktikusan nem is kell nyúlni a generált HTML/CSS-hez, az csak az output, amit a tool előállít.
Tudtok ilyeneket mondani? A cél ugye az, hogy jól kinéző weblap legyen, ami előregyártott komponensekből van összerakva, hogy ne kelljen a HTML/CSS részével foglalkoznom, csak az oldal működésével magával.
Miért kellene menet közben upgradelni a bootstrapet?
"A cél ugye az, hogy jól kinéző weblap legyen, ami előregyártott komponensekből van összerakva, hogy ne kelljen a HTML/CSS részével foglalkoznom, csak az oldal működésével magával."
Vegyél templatet.
Ez sajna ilyen könnyen nem fog menni.
Habár vannak viszonylag kész sablonok, amiket lehet variálni.
De olyan amit így grafikus felületen mindent össze dobálsz, olyan nem igen.
WYSIWYG THEME szerkesztőt keresel...
> tehát bootstrap verzió upgrade esetén bele kell nyúlni a kódba
Hát major verziónál, igen. De senki nem kötelez rá, hogy válts az új verzióra. Még az 1.4-es Bootstrap is fent van CDN-en, pedig már a 4.0-t fejlesztik a srácok.
> Van olyan toolkit, amivel ez nem probléma?
Ha egy framework-öt folyamatosan fejlesztenek, mindig fennáll a lehetősége, hogy lesz valami változás, de ld. fent, nem kötelező követni.
> ehát leírom deklaratívan valahogy, hogy fent legyen egy menü, oldalt valami lista, középen a tartalom, stb. és ebből megcsinálja az oldalt, tehát praktikusan nem is kell nyúlni a generált HTML/CSS-hez, az csak az output, amit a tool előállít.
Nekem a Jekyll (és megannyi más static-gen tool) jutott eszembe. Definiálod, mi a "menü", és beinclude-olod a layout-odba. Aztán írsz tartalmat (cikkeket, blogposztokat) sima text fájlokba (Markdown), ő meg legenerálja a HTML-t. Jó cucc.
> Definiálod, mi a "menü"
Úgy értem, 1x megírod a menü HTML-jét, egy sablont, ami persze tartalmazhat változókat, stb.
Nem menet közben, hanem ha idővel upgradelni kell (mert új verzió jön ki, és a régi pár év múlva unsupported lesz), akkor bele kell nyúlni az oldalba. Szóval a cél az lenne, hogy ha új verzióra kell átállni, akkor lehetőleg ne kelljen az oldal kódjához hozzányúlni.
A template is egy lehetőség, csak a toolkit-ek előnye az, hogy több komponensük van. Ha később kell valami, ami a template-ből hiányzik, akkor bele kell barkácsolni. Egy toolkit-ben meg annyi minden van (összehúzódó panelek, akármik), hogy biztos lehet mindenre találni valamit.
> De olyan amit így grafikus felületen mindent össze dobálsz
Nem kell grafikus, nekem jó az is, ha valami szöveges file-ban deklaratívan leírhatom. Vagy xml-ben, vagy akármiben, amiből generálódik. A lényeg az lenne, hogy csak össze lehessen rakni az oldalt. Ahogy desktop GUI-t sem áll neki úgy írni az ember, hogy elkezd menüt implementálni, meg hasonlókat, hanem egy toolkit-tel összerakja egyszerűen az egészet. Ilyesmit keresek web-re is.
> . De senki nem kötelez rá, hogy válts az új verzióra. Még az 1.4-es Bootstrap is fent van CDN-en,
Fent van, de gondolom bugfixeket nemigen kap. És ha megint valami új display-re kell implementálni az oldalt, akkor azt nem fogja tudni, az új meg igen.
A bootstrap-nél közvetlenül az oldal kódjával dolgozol, ami az implementáció maga, és ezt látom problémásnak, hogy nincs elég absztrakció benne, mert ha lenne, akkor nem érintené a verzióváltás a meglevő dolgokat.
> Nekem a Jekyll (és megannyi más static-gen tool) jutott eszembe.
A probléma, hogy erősen dinamikus oldalhoz kellene, aminek a frontendjét cserélném le egy toolkittel, hogy szebb legyen, és könnyebben módosítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!