Alapoktól szeretnék tanulni, hol/hogy kezdjem?
Sziasztok!
17 eves lany vagyok. Leginkabb a logo, plakat, arculattervezes erdekel cegek szamara, viszont weboldalakat is szivesen terveznek, mert ugy kerek a tortenet. Azt olvastam, hogy a cegek elvarjak, hogy minden legyen egy szemelyben az ember, tehat az egesz weboldalt nekem kellene felepitenem. Nezegettem tanfolyamokat, de azokrol azt hallottam, hogy kb. "aki nem tudja, tanitja" alapon mukodnek, felesleges 150 ezer ft-ot kifizetni ertuk. Hanem angol nyelvtudas es internet kell, mert mindent megtalalok rajta.
Erdekel az infornatika, elorehozottan erettsegiztem belole jo eredmennyel, bar a kozepszintu erettsegi anyaganak nem sok koze van ahhoz, amit most szeretnek. Szoval arra lennek kivancsi, hogy a grafikai reszhez mely programokat erdemes elsosorban melyrehatoan kitanulnom, illetve, hogy hol kezdjem el a tanulasat a weblapkeszitesnek, mivel kezdjem, hogy epul egymasra az egesz? Hallottam h HTML, Java, SQL... de egyelore idegenkent csengenek ezek nekem, nem tudom mi az alap, mivel kell elkezdeni :)
Eddig meg csak hobbi szinten keszitettem GIMP-pel plakatokat es logokat, iskolai projektekhez, Erasmus programokhoz, illetve konyvillusztraciokat. De nagyon elveztem az egeszet, el tudnam kepzelni magamat kesobb ilyesmivel foglalkozni :)
De szeretnek minel alaposabb tudast, amire lehet epitkezni. Elore is koszonom a valaszokat!
felesleges ebbe belevágnod ilyen fiatalon. 5 év múlva mikor tudnál dolgozni, már lehet mindenhol html5 lesz.
Amit te akarsz, azt kismillióan csinálják hobbiból, nézz szét mennyi animáció készül hobbiból.
Régen rengeteg honlap készítő volt, aki munkát váltott mert már nem lehet megélni belőle.
Ha érdekel az informatika akkor c++ t olvass kezdetnek.
Hát ha úgy nézzük 3 (vagy 4) ember van aki egy weboldalt megcsinál...
Egy programozó, egy grafikus, egy SEO-val foglalkozó (keresőoptimalizálás) és a 4. igazából már nem feltétlen kötődik, de ugye aki a tartalmakat feltölti, egy adminisztrátor...
Persze lehet egy személyben az ember mindenes, de az nem a legjobb megoldás...
Én pl webfejlesztéssel foglalkozok, programozó + alap SEO (kicsit bele kell látnia mindenkinek a másik munkájába, de nem kell 100%-ban értsen hozzá!)...van külön grafikus aki a látványelemeket, színvilágot.....megtervezi...
Nekem van mind2-ről papírom, szóval elvégeztem mind2 irányban 1 éves képzést, webfejlesztés irányban jóval több év van mögöttem...
Szerintem ha profi akarsz lenni akkor csak az egyikben lehetsz profi...vagy rengeteg idő és energia árán, de nem biztos, hogy megéri!
Például játékfejlesztéssel is foglalkozom hobbiszinten valamennyire bele kell látnom a programozásba, modellezésbe is, de mind2-ben nem lehetek profi, mellette még hang, meg egyéb elemek készítése szerkesztése...szóval megéri inkább lebontani emberekre az egyes feladatokat...
HTML, CSS, Javascript (alap szinten) elég a webdesignoláshoz...
Ha kicsit beleakarsz látni a fejlesztői feladatokba akkor PHP, MySQL, Ajax... (minimális szinten ez is megéri)
17 éves vagy, tehát még elég jó időben kezdesz vele foglalkozni, mert még lesz rá időd, hogy gyorsan érj el eredményeket :)
Lány vagy, ezt mondjuk ki, hogy pl programozó lányoknak sokkal többet kell teljesíteniük, hogy elismerjék őket, viszont grafikában úgy vettem észre, néha még előnyt is jelent :)
Szóval szerintem mindenhogy jó lehetőséged van! Ami a legfontosabb ami üt minden mást, az az, hogy te szívesen csinálod, érdekel!
Amivel érdemes foglalkoznod mint grafikus az 2D, 3D, videó, hang, animáció...
Először 2D-ben legyél otthon, photoshop vagy gimp a kezedre álljon, ne nagyon legyen olyan dolog ami gondot okoz, nem feltétlen kell minden tudás a fejedben legyen, tudj megoldani bármilyen problémát a google használatával :).
Ha direktbe a webfejlesztés érdekelne most akkor a 2D-n felül html, css, javascript...
itt felül van mind3-hoz egy alap lecke...
de googleben keresve biztosan találsz magyar leírást, ha azt jobban szeretnéd :)
23F
#2:
Miért probléma, hogy mindenhol HTML5 lesz? most is tanulhat HTML5-öt!
Nekem ilyen végzettségem van, 23 éves vagyok, 2.5 éve dolgozok, és havi szinten találnak meg 1-5 ember, hogy ilyen-olyan weboldalt szeretne...
Van aki fuvarozó cégének, van aki burkolóként, van aki étteremnek egy reklám oldalt szeretne...
Főállásban is weboldalt fejlesztek, hobbi szinten játékot fejlesztek...szóval van benne jövő!
Ismerősöm hasonló munkakörben dolgozik, mint a lány szeretne, mondjuk ő már rég nem foglalkozik weboldallal, mert egy ideje csak logókat tervez, mert rengeteg pénz van benne, mondjuk ő már külföldi cégekkel is összeköttetésben áll...
Persze van olyan ember is mint te mondtál, hogy hobbi szinten miket készít...legjobb barátom grafikus...2D, 3D, hang, videó, modellezés (+programozáshoz is ért valamennyit) és ezt mind hobbi szinten...
Szóval vannak ilyen agilis emberek is...a lány is lehet annyira lelkes, hogy ezeket hobbi szinten megtanulja és végül ez váljon a szakmájává...én is pl még HTML4-et tanultam suliban, de továbbképeztem magam...itt rengeteget kell tanulni!
A lány grafikus szeretne lenni, nem programozó...
23F
A grafikai tervezés, és a programozáshoz két különféle gondolkozási mód kell.
Téged azért érdekel az előbbi mert ez inkább a női gondolkodási módhoz áll közelebb, van esztétikai érzéke...
És igen, ide haza sokszor azt várják el a szakmába, mint ha egy építész mérnöktől azt kérnék, tervezze meg, építse fel közművesítve, rendezze be, és még adja is el a házat...
A tanítás viszont tényleg, de ha nincsenek meg az alapok annak elsajátítására jó (de önmagában semmire nem elég).
Az interneten minden és még annál is több fent van, de ez nagyjából olyan mint ha orvosnak tanulnál, és kapnál egy orvosi enciklopédiát laponként minden oldalhoz több száz jegyzettel ömlesztve egy szobába és lapátold át magad rajta...
Ahhoz hogy az internetről tudj tanulni, meg kell lennie egy alapnak, amire tudsz építeni, és meg kell tanulnod keresni, azaz tud hogyan kell megfogalmazni, a keresést hogy a legjobb eredményt kapd, majd a találati listát már szemmel tud szelektálni, hogy mi az ami hasznos lehet, érdemes elolvasni.
A grafikához Gimp / PhotoShop kell majd mint program, ebből kell majd rétegenként, felépíteni, akár vektor grafikus ábrák rajzolása, szerkesztői eszközökkel színek, fények, kontraxt manipulálásával és effektek felhasználásával lehető legjobb eredményt kihozni.
Ehhez megkel tudnod tanulni használni a több tucat szerkesztő eszközt, műveletet...
Illetve szokták ajánlani a digi táblát, hogy kézzel tudj rajzolni, ehhez viszont kézzel is tudnod kell rajzolni.
Aztán ott van még a grafikához egy kis száraz anyag, hogy hogyan is kell kinéznie, milyen általános struktúrák vannak a webes megjelenésnek. (oldal felosztás)
Aztán ott van konkrétan a weblap készítési feladat, hogy az elkészített grafikából ugyan úgy meg kell tervezni a HTML-CSS szerkezetet, lehető leg kevesebb fix képekkel. (egysínű ikonok esetén ha lehet vektorgrafikus módot használni, akár font -ként)
Majd jönnek a JS effektek, oldal működését látványosabbá teheted vele, vagy egyes műveleteket megkönnyítheted kliens oldalon, de akár dinamikus formok készítésére is használható ami befolyásolja milyen további információkat kérjünk be, pl. egy társkeresőnél teljesen más adatlap kell attól függően hogy férfi vagy nő tölti ki.
És ugye mind ez még csak a jéghegy csúcsa!
Kell ehhez a szerver oldali programozási nyelv, adatbázis kezelés amikkel össze állítod a korábban leírt HTML - JS -ek dinamikus működését.
Sokszor ehhez még valamely ismertebb CMS rendszer fejlesztői szintű ismeretét is kérik.
(Bár ez így 3 területet foglal egybe a weblap készítésen belül)
Mivel kezd!?
Egy nagy bögre kávéval, mert a programozó koffeint kóddá alakítja. :-)
#2 A C++ se életbiztosítás, és jelen trendek szerint JS alapú nyelvek terjednek és népszerűsödnek, a HTML mint dokumentum leíró nyelv, pedig még akár 20~30 évig is megállhatja a helyét, főleg ha tényleg ennyire JS alapra megy, és böngészős grafikai modellezések amik most még gyerekcipősek, tovább fejlődnek, és miért ne, a google nagyon nyomja hozzá a tökét.
Nagyon szepen koszonom mindegyikotoknek a valaszt es, hogy idot szantatok ram! :)
Irtatok, hogy valojaban tobb ember kell a weboldal letrehozasahoz, es ha igazan jo akarok lenni, akkor egy reszt valasszak. Engem elsosorban a logo, arculattervezes erdekel. De az egesz arculattervezeshez szerintem a weboldal is hozzatartozik. Szoval a weblapszerkesztesnek is a grafikai resze erdekel elsosorban :)
Nagyon koszonom a valaszaitokat megegyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!