Mennyivel gyorsabb ID szerint keresni, mint név szerint?
Figyelt kérdés
Ha van egy auto incrementes tábla, amiben pl a userek vannak, akkor mennyivel jobb az ID szerint, mint a név szerint keresni?2015. júl. 2. 15:47
3/15 anonim válasza:
gyorsabb, ha indexelve van az username is akkor is, de nem annyival mint ha nem lenne.
4/15 anonim válasza:
Sokkal. De ha tudod az id-t akkor miért keresnél név szerint? :)
5/15 A kérdező kommentje:
Hát még nem tudom, de ha ID szerint ennyivel jobb, akkor az ID-t is tárolom a sessionben, és akkor már ha le akarok valamit kérdezni az adatbázisból, akkor nem név szerint, hanem ID szerint keresek.
2015. júl. 2. 19:36
6/15 anonim válasza:
Akkor már ne az id-t is, hanem csak azt. Amúgy is, minek van az id-d ha nem erre? külön felesleges id-t csinálna ha eddig mindent a felhasználó név alapján azonosítottál, akkor mi értelme az id oszlopodnak?
7/15 A kérdező kommentje:
Nem tudom miért csináltam, még kezdő voltam. Szerintem csak annyi célja volt, hogy tudja a felhasználó, hogy hányadik felhasználó :D
A username-t meg azért tárolom, mert nem fog változni, de minden oldal betöltésénél fel kell használnom, és nem érné meg lekérdezni.
2015. júl. 2. 20:40
8/15 anonim válasza:
Vannak speckó esetek amikor valóban felesleges a számozott id, és jobb helyette a karakteres, lehet ilyen pl ez is, bár nem tűnik annak (nem egyszerűbb id-t tárolni, és minden useradatot lekérni a futáskor? minimális memória pazarlás csak, de könnyebb az életed ha csinálsz id alapján egy user objektumot).
9/15 A kérdező kommentje:
Jelenleg a gyakran használt adatok betöltődnek bejelentkezéskor a session változókba, és ha megváltoznak, akkor bekerül az új adat az adatbázisba és a session változóba is.
Bár lehetséges, hogy tényleg könnyebb lenne az, hogy bejelentkezéskor betöltődnek a felhasználó adatai az objektumba, aminek lesz egy edit metódusa, és az editnél felülíródik a változó, majd a neki megfelelő mezőt is átírja az adatbázisban.
Ez jó megoldás?
2015. júl. 2. 21:24
10/15 A kérdező kommentje:
Bár ezt az objektumot minden betöltéskor létre kell hozni. Nem lehet megoldani, hogy ez az objektum sessionhöz kapcsolódó legyen?
2015. júl. 2. 21:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!