Sitebuilder szeretnék lenni, miket gyakoroljak?
Mindegyikben gyakorolj és igen, manapság alap, hogy tudj responsive oldalakat készíteni.
A cross-browser megoldások pedig kellenek, sok helyen még IE8, IE9 támogatás is elvárás, szóval attól, hogy ott a HTML5 még nem lehet azt mondani, hogy akkor mostantól semmi más nem támogatott.
html5-css3, responsive, ie8 még menjen, és ha kell, tudd megoldani hogy ugyanúgy is nézzen ki benne (pl színátmenet, lekerekítés)
a legfontosabb hogy tudd is (jól) használni, fel tudj építeni egy bonyolult szerkezetet is, ha már megy, akkor jöhet a reszponzív oldal.
Törekedj a százalékos és nem fix px felépítésre.
(én most gányoltam át egy fix széles designt "reszponzívra", (sokszor tök feleslegesen megvolt adva a szélesség, magasság egy sor szövegre, levettem, tök ugyanaz...)
..a lényeg hogy így a sokezer sor fixált dolog mellé lett egy ezer-párszár-soros media querys css, míg egy százalékos elrendezéshez csak néhány-száz (vagy annyi se) kellett volna (persze sokmindentől függ, de biztos jóval kevesebb).
figyelj oda az öröklődésre, kellene egy kis javascript meg jquery is.
nagyon jól jön a seo ismeret is.
táblázatot táblázathoz használj.
(nem vagyok sitebuilder)
HTML4/5 + CSS2/3 + JS + jQuery + Bootstrap
Ezeket kell tudnod perfect cross-browser és responsive szerkezetbe.
Ha ezeket már tudod, akkor jöhetnek az ismert CMS rendszerekhez, a templates készítésének gyakorlása, hogy értékesíthető legyen.
+ Ha ezek megvannak érdemes ráfeküdni a Canvas -ra.
Ha pedig arra gondoltál, hogy komplett weboldalt szeretnél, akkor minimum el kell sajátítanod egy ismert CMS rendszert (pl. WordPress), és azzal dolgoznod.
De nem árt megtanulni szervoldali programozást sem.
PHP + MySQLi/PDO + OOP + MVC
És ha már mind ezek megvannak, akkor is még ott egy nagy hiányosság az önálló weblapkészítéshez.
Ugyan is grafikai munkákat is meg kell csinálni, azaz tudnod kell webre tervezni pl. PhotoShop vagy GIMP -ben.
Ez pedig egy teljesen más szemléleti, gondolkodási módot igényel.
(Utóbbit nekem 10 év alatt se sikerült elsajátítanom,
csak össze tudom ollózni a kész grafikát, a weboldalhoz.
Teljesen más szemléleti módot igényel...)
Az előttem írók javarészt leírták miket kell elsajátítanod az elején, viszont M.o-n még nem annyira, de feltörekvő a full stack javascript webprogramozás, ahol mindent JS -ben írsz. Első hallásra ez szokatlan lehet, hogy hogyan lehet egy szerver javascript alapú, hiszen az kliens oldali machinálásra van. Nagyon sok irány és lehetőség van.
Ha te konkrétan azt szeretnéd csinálni, hogy hogyan nézzen ki egy oldal, akkor sem hanyagolhatod el a JS-t hiszen ma már template engine-ekkel dolgoznak, ami szintén JS alapú általában.
Kezdetnek tökéletes a HTML + CSS
aztán egy kis native JS
végül jöhetnek a JS könyvtárak majd a frameworkok.
(így zárójelben megjegyezve, vannak css preprocesszorok, amik hatalmas CSS-nél segtség, illetve egy nagyobb web appnál)
Először is tisztázzuk: sitebuilder szakma nincs. Maximum munkakör egy junior frontendesnek, aki webfejlesztő. A frontend része a jó sitebuild készítése vagy módosítása, ezt már alapnak veszik egy fejlesztő számára.
Az új technikákat mindenképpen ismerni kell, enélkül meg se piszkálnak egy állásinterjún vagy felvételi teszten. A cross browser megoldások ismerete is nagyon fontos mind a css mind a javascript, de a html terén is.
Egy jó frontendesnek a html, css, natív javascript beható ismerete az alap. Emellett nem árt ismerni olyan technológiákat sem, mint a jquery, prototype, bootstrap, less, media query. Jó ha van rálátásod a szerveroldali dolgokra legalább annyira, hogy ne állj értetlenül néhány szakmai kifejezés előtt, mint a php, mysql, json, node js, ...
Emellett pedig ismerd a Photoshopot alapszinten. Ha kapsz egy psd-ben tervezett oldalt ne a grafikust kelljen már zaklatnod, hogy ugyan vág már fel nekem, mert nem értek hozzá.
Azzal gyakorolhatsz a legjobban, ha letöltesz ilyen psd terveket a netről, és azokat reprodukálod statikus weboldalként (aka sitebuild), és némi js-tel életet is lehelsz bele.
Sok sikert!
#4 -es: Szerver oldalon a "node js" ami java script ként üzemelhet.
Csak a legnagyobb gond vele, hogy igen csak kevés tárhelyen van rá lehetőség, így én maradtam a jó öreg php -nál.
(Amit már ~15 éve nyúzok) :-D
Kliens oldalon igaz meg lehet csinálni JS -el meg ajax load funkciókkal és igen csak látványos, mutatós oldal lehet...
DE! Ezek sajnos SEO szempontból igen csak elmaradnak.
Egy köztes megoldást láttam eddig, ahol egy HTML5 szerkezetben bejön az alap oldal, amit utána úgy használ a JS mint egy XML forrást ajax helyett.
Ez már kicsit barátságosabb SEO szempontból, de itt meg szinte teljesen felesleges a JS load, azt leszámítva, hogy némi látványt add bele, mert ugye nem lesz gyorsabb...
Még egy érdekes JS oldalt láttam régebben, ott érdekesen volt kialakítva, mert szokásos fel-le görgetés helyett jobb-ball irányba lehetett az oldalt scrollozni..
Hosszú tartalom esetén kényelmetlen, de egy oldalas cikk, terméklap estén igen csak szép volt a szokatlan módján...
Lexikálisan nem árt ha tudod mi az az xhtml, milyen konvenciói vannak a html 1-nek, vagy milyen doctype-ot követelnek meg az egyes verziók, de csak azért, mert ezek a régi szabványok léteztek, nem kell bennük dolgozni. Ahol kifejezetten nem kérik, hogy milyen verziót használj, ott nyilván érdemes a legmodernebb dolgokkal dolgozni - figyelembe véve, hogy a weboldalt milyen környezetben fogják majd használni.
Nekem volt olyan projektem, aminél kifejezetten feltétel volt az IE7 használhatóság, mert régi nagyvállalati környezetben intraneten volt használva az oldal, de ez egy elég extrém eset.
Viszont a cross-browser megoldásokra oda kell figyelni (bizonyos css3-as funkciókat máshogyan vagy egyáltalán nem támogatnak bizonyos "modern" böngészők, ezek helyett alternatívákat kell adni), nem lehet arra kötelezni a látogatókat, hogy egy bizonyos böngészőn nézzék az oldalt. Az a felirat, hogy "a weboldal internet explorer böngészőre és 1024x768 pixel felbontásra van optimalizálva" nagyon elavult, és azt sugalja, hogy a fejlesztő nem ért ahhoz amit csinál.
De a kérdéseidből azt érzem, hogy neked nem sok fogalmad van a html/css problémakörről, úgyhogy azt tanácsolnám, hogy kezd az elején, és a komolyabb problémákat a felmerülésükkor próbáld megoldani. Az interneten sok kérdésre kapsz választ szakmai oldalakon (ez nem az ;)
Mindig tanuld a legmodernebb technikákat és úgy használd, hogy működjön mindenhol.
Tanuld a HTML5/CSS3-at.
Pl. most még elég sok helyen elvárás, hogy IE8-ban is megjelenjen a weboldal és használható legyen, de nem muszáj úgy kinéznie mint a modern böngészőkben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!