Hogyan kell JavaScriptet írni?
Nem rég elkezdtem a honlap készítést tanulni.
Már túl vagyok a HTML kódokon és a css-en.
Most szeretnék megismerkedni a JavaScriptekkel, de nem találok magyar nyelvű leírást hozzá.
Pár szóban eltudnátok mondani mi fán is terem a JS írása?
Kell hozzá valami program, vagy elég a notepad ehhez is?
Magyar nyelvű leírást tudtok ajánlani hozzá?
notepad boven eleg, mivel a javascriptet a bongeszo ertelmezi es futtatja.
[link] de ha programozni akarsz, muszaj lesz angolul megtanulnod, mert a legjobb leirasok, peldak, konyvek mind-mind angolul vannak.
A Javascript egy HTML fájlokba tervezett objektum-orientált nyelv. Alapjai a C és C++ nyelvek, így ezekre sokban hasonlít. Ez a dokumentum egy gyors összefoglaló a nyelvről, tehát feltételezi ezeknek a nyelveknek az ismeretét és némi gyakorlatot. Itt a JavaScript 1.1-es verziójáról lesz szó, ezt a Netscape a 3.0-tól fölfele már ismeri, az 1.2-t csak a 4.0 tudja.
Innen sokat tanulhatsz róla és magyar leírás :
- [link]
Ha magyar nyelven akarsz tanulni webfejlesztést, azt felejtsd el. Hosszú távon semmiképpen nem fog menni. A legrészletesebb és legpontosabb leírások angolul érhetőek el.
Emellett bármit is programozol a minimális szintű szakmai angol szükséges.
A html-en és a css-en már túl vagy? Aha...
Egy dolgot jobb ha észben tartasz a webfejlesztéssel kapcsolatban: SOHA nem lehetsz túl a tanuláson. Ez a terület olyan gyorsan fejlődik, hogy ha folyamatosan nem figyeled az új technikákat, akár egy év alatt elévülhet a tudásod.
A javascript egyébként kliens-oldali script-nyelv. A böngésző futtatja, ami azt jelenti, hogy a futási környezetet a felhasználó határozza meg azzal, hogy milyen böngészőt használ. Szerencsére azért a Netscape korszakon már úgy 15 éve túl vagyunk, de az internet explorer a mai napig megkeserítheti az egyszeri fejlesztő életét.
A js kódokat vagy a html környezetbe kell integrálni (szöveges parancsok, ld a fenti linket), vagy egy külső .js fájlban foglaljuk össze, és azt integráljuk a html oldalba.
Notepad++ programot ajánlok a kódolásához.
Köszönöm a válaszokat!
Mindet hasznosnak találtam.
Alap angol ismerettel rendelkezek, fordítóval boldogulok is. De egy hosszabb angol leírásnak neki esni szótárral körülményesebb, mint amennyi pontatlanságot okoz a magyar leírás.
Az pedig, hogy túl vagyok a HTML és CSS-en annyit tesz, hogy azt már tudom miként működik, mi a szerepe, és alkalmazni is sikerült.
JS-ről viszont abszolút semmit nem tudtam még. Azt se mivel kell neki kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!