Ha letöltött programmal dolgozok grafikusként itthon, akkor az eladott grafikáim miatt (logó, szorólap, hirdetés . Stb) okozhat nekem ez problémát? (Kezdő vagyok)
Forrásfájlokat esetenként muszáj kiadni, az is a kontraktus része. Ha nem adod oda, hogyan fogja használni a megbízó?
Képeknél ez nem szokott gondot okozni, de egy grafikánál már igen, Megtervezed a grafikát, a megbízó kifizet téged, majd később a forrásfájl hiányában nem tudja használni, mikor például óriásplakátra akarja tenni.
#13 ez szerződéstől függ, ha arról szól a megrendelés, hogy készítsek kampányplakátot A/2 méretben, akkor megkapja a végeredményt kompozit pdf formájában. Ha az a reklamáció, hogy ezt nem tudja kinyomtatni építési hálóra 50m2-ben, akkor sorry, de az eredeti megbízás nem erről szólt. A formátum, méret, vagy aráány módosítást általában meg lehet oldani felár ellenében, de a forrásanyag megtartásának pont az a lényege, hogy ne másnál csináltassa a variánsokat.
Más kérdés, ha arculatot/logót tervezel, mert azoket elev úgy tervezzük meg, hogy a későbbi kreatív anyagokon felhasználhatóak legyenek. mindjuk ilyenkor sem adom ki a részletes ai/cdr forrást, hanem általában egy integrálható cmx verziót adok a vektoros anyagról, vagy nagyfelbontású tömörítetlen tiff képanyagot.
Webdesignál előfordulhat, hogy a psd forrást kell kiadni, de akkor a szerződés is úgy kell szóljon.
Offline grafikai munkánál a project forrásanyagát többnyire emelt áron (3-5x) adom csak ki.
Ingyenes szoftver:
Ubuntu
GIMP
Inkscape
Lyx
És így tovább. Az Ubuntu szoftverközpont tele van ezekkel. Nem mondom, hogy mindegyik világszínvonalú, de biztos vagyok benne, hogy el tudod végezni velük a munkád. Aztán, ha összeszedtél rá elég pénzt, akkor vehetsz fizetős alkalmazást.
Webdesignnál kinek nem alap psd-t adni?! Nálam az. Bele se írok ilyet a szerződésbe.
Én is úgy hallottam, hogy értesítenek és utána jönnek csak.
Akkor vennék egy win7et és tennék fel ingyenes progikat.
Az Inkscape logórajzolásra egész jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!