Honnan ered az a tévhit, hogy a webfejlesztő szakmában csak szürke fizu van, vagy KATA?
Nem egy interjún jött nekem ezzel a főnök, hogy szerinte a multikat leszámítva csak így megy a webfejlesztő szakmában.
Közben a ha elmentem a másik 20 céghez már évek óta teljesen alap a full bejelentés.
Ráadásul egy elég komolynak tűnő cégről is ezt hallottam. (ott nem én, hanem egy ismerős volt interjún...)
Honnan ered ez a hazudozás?
Szerintem ez egyszerűen abból fakad, hogy kis cég lévén nincs igazán pénzük alkalmazottra és erről téged is meg akarnak győzni, hogy ez teljesen normális dolog. Holott nem.
Bár a szürke fizutól falra mászok (nem egy ügyfelemet igazítottam irányba, hogy CSAK számlásan vagyok hajlandó dolgozni, mert ha hitelt akarok felvenni, akkor igencsak nehéz megmagyaráznom, hogy "amúgy hitel képes vagyok, tessék elhinni, hogy van bevételem").
Szóval visszatérve, igen a jelenség létezik: de ezt úgy korrekt kezelni, hogy "alvállalkozót keresünk a következető feladatokra...".
Ez azt jelenti, hogy megmondja mit kell csinálni és mi a határidő, ezen kívül pedig saját eszközökkel, saját időrendben haladok úgy, ahogy én gondolom, mert innentől kezdve ő nem fönököm, csak a megbízóm. Ha bújtatott alkalmazottnak akar, azt el kell küldeni melegebb éghajlatra, mert az szimpla adócsalás.
Tehát igen, lehet ilyet, de akkor hivatalosan is és a gyakorlatban is alvállalkozó leszel. (Kvázi kiszervezi a munkát.) Ennek van előnye mindkét félnek (én több helyre is dolgozok pl) tehát a bevételi forrásom nem egy embertől függ, neki pedig nem kell utánam járulékokat fizetnie. Ez működhet, de csak tisztán és lepapírozva. Ha ő csak azért akarja a kata-t neked hogy ne legyen annyi járulék utánad, de igazából ugyanúgy alkalmazottként kezel, akkor nem kell tovább foglalkozni vele. Komolytalan piti adócsaló és előbb utóbb ez a nav-nak is fel fog tűnni.
A szürke még nem is olyan rossz, sok helyen konkrétan fekete...
Mikor állást kerestem, én is rendszeresen belefutottam ebbe.
Csak nagy cégek ahol teljesen törvényesen ajánlatot adtak.
A legtöbb helyen nincs pénz versenyképes bér + adóira.
KATA egy megint másik opció, persze akkor ha nem az ő irodájában, napi 8 órában, az ő gépein kell dolgoznod... (bújtatott munkaviszony)
pl. én is KATA -s vagyok, több irányba dolgozom, több cégtől kapok megbízásokat.
Egyik sem add annyi munkát, ami egy teljes állást fedezne, de összességében kijön, szép bevétellel, aminek adója alap.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!