Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Van olyan dedikált szerver...

Van olyan dedikált szerver szolgáltató ahol van legalább 1-3 nap trial?

Figyelt kérdés
Szeretném kipróbálni hogy webszerver jobban fut-e dedikálton vagy kb ugyanaz...
2021. okt. 20. 15:48
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia!

Ezen a szolgáltatáson a legkisebb csomag díjmentesen tesztelhető 3 napig: [link]

Ez egy virtuális dedikált szerver (VDS) szolgáltatás. Hasonló a Virtuális Dedikált Szerverhez (VPS). A kettő közötti különbség, hogy a VDS dedikált erőforrásokat ad, ezért gyorsabb a VPS-nél (a szerveren elhelyezett egyéb VDS-ek semmilyen módon sem lassíthatják le a tiéd, ezért dedikált).

A VDS-nél feljebb már csak a saját (fizikai) szerver van, erre viszont garantáltan nem kapsz próbaidőt, mivel a szolgáltatónak nem kevés pénz megvásárolni egy teljes szervergépet, meg munka beüzemelni és feltelepíteni.

A véleményem, hogy a legkisebb csomag (amit három napig ingyen tesztelhetsz) többszörös erőforrást ad, mint egy átlagos webszerver. Sok tárhely szolgáltató 1Gb (van amelyik csak 512Mb) RAM-ot ad az osztott webtárhelynél, ezek átlagos weboldalakhoz megfelelnek, de egy nagyobb terjedelmű és látogatottabb oldalnál már belassulhatnak. A fentebb ajánlott csomag 8Gb RAM-ot és 2CPU-t tartalmaz, ez azért jóval magasabb, mint amit egy normál webtárhely ad.

Viszont mivel ez virtuális szerver, ezért neked kell feltelepítened rá egy tárhely kezelőpanelt. Én a HestiaCP-t ajánlom (Debian 10 vagy Debian 11 operációs rendszerrel), ez nagyon egyszerűen telepíthető, ingyenes és Magyar nyelv is van benne: [link]

Van pár dolog, amit be kell majd állítanod (ha a HestiaCP-t választod).

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne nyomj rá az újraindításra, amíg nem másoltad ki az admin jelszót (a telepítés végeztével tekerd kicsit feljebb a képernyőt és ott lesz az admin jelszó).

A másik a Fájlméret korlát módosítás (ez alapértelmezetten 2Mb, ami elég kicsi): Admin -> Beállítások -> apache2 (mellette ceruza ikon - szerkesztés) -> Beállítás PHP (itt a post_max_size és upload_max_filesize értékeket írd át legalább 128Mb-ra).

A harmadik az importálható adatbázis méretének magasabbra állítása (az alapbeállítás itt is 2Mb, meglévő oldalnál szerintem több, mint 2Mb-os az adatbázisod): Admin -> Beállítások -> mariadb (mellette ceruza ikon - szerkesztés) -> max_allowed_packet Ezt is érdemes legalább 128Mb-ra állítani. Ha az adatbázisod nagyobb, mint 128Mb, akkor mindhárom értéket nagyobbra állítsd.

Amit a beállításokban én még módosítani szoktam, az a mentés formátuma, ennél gzip-et ajánlok, azt a Windows is tudja olvasni pl. a 7-zip segédprogrammal.

Ami még fontos, hogy legalább havonta frissítsd a szerveredet:

sudo apt-get update (enter)

sudo apt-get upgrade (enter)

sudo apt update (enter)

sudo apt upgrade (enter)

reboot (enter)

A fentiek igényelnek alapszintű Linux ismereteket. Ha még kezdő vagy, küldök pár oldalt:

[link] (a VDS-t SSH-n keresztül tudod feltelepíteni, ehhez kell a PUTTY nevű segédalkalmazás)

[link] (ezen az oldalon hasznos leírások vannak Linux kezdőknek)

[link] (ha jobban belemélyedsz, a Midnight Commanderre biztos szükséged lesz, ezt a HestiaCP fel is telepíti automatikusan, PUTTY-ból az mc paranccsal indíthatod el)

Ez az írás most kicsit hosszúra sikeredett, pedig éppen csak a leglényegesebb dolgokat írtam le. Ha ez alapján nem sikerül, küldj kérlek üzenetet, szívesen segítek beállítani.

2021. okt. 27. 20:45
 2/2 A kérdező kommentje:

Szia, köszönöm a kimerítő választ! :)

Közben próbáltam egyet 3 napig (dedikált szerver) amely 12 magos (24 virtuális volt), 64GB ram és 1TB nvme SSD.

De sajna ez sem volt gyorsabb terhelés alatt a "load time" (TTFB és a többi) mint ha 4 magos VPS lenne. Ugyanúgy 2 másodperc felé nyomta a szerver várakozási idejét, kicsit másra számítottam. De sebaj, ezért volt a próba.

Hestia-t valaha próbáltam, de sajna ott csak Nginx és Apache van, az pár másodperc alatt felmondja a szolgálatot, erősebb OpenLiteSpeed-et használok (Cyberpanel és más).

2021. okt. 28. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!