PHP vs NodeJS? Optimalizáció és sebesség szempontjából. Ti melyiket preferáljátok? A PHP minden requestnél újracsatlakozik, és úgy vettem észre, egy NodeJS + Angular kombó szétszed egy sima PHP HTML webet.
"Nem használunk backendre Javascriptet. Tanuljuk már meg. Attól még, hogy lehetőségünk van rá, krvára nincs rá szükség."
Hogyne. A szél eléggé szembefúj, nem érzed?
A nagy cégek mint pl. Netflix, LinkedIn, eBay is csak azért használnak backenden javascriptet, mert április elsején valaki poénból elkezdte átírni javascriptre az egészet, aztán a többi marha meg folytatta.
Nézd, nem probléma, ha valaki lustaságából adódóan képtelen valami újat tanulni. Csak ne bíztass erre másokat.
PHP, mert jól kiforrott, jól dokumentált, nagy a támogatottsága és jóval nagyobb a felhasználói bázisa. Framework téren meg nem is fair dolog összehasonlítani a kettőt, akkora a különbség.
Persze ez csak az én személyes preferenciám, nyilván jön majd valaki aki elmagyarázza nekem, hogy egy hülye vagyok és ő jobban tudja.
PHP-t sokan ismerik
Konnyu megtanulni (ganyolni is de ez a js-re is igaz, sot)
Olcsobb ra a munkaero
Nagyon sok lib es framework letezik ra
Hatalmas a tamogatottsaga
A nodejs lustaknak lett kitalalva akik nem tudnak egy real time szerver oldali alkalmazast megirni c++-ban vagy esetleg (meh) javaban.
Ugyebar a js-t is sokan ismerik. Ezert lett nagy durranas a nodejs verzio.
Lehet vele szepet es jot alkotni, de szerintem a tobbseg "js fejleszto" jobban ganyol mi t a php-sek. A tobbseg meg annyira se ert a fejleszteshez mint a php ganyolok. (Tisztelet a kiveteleknek)
Emiatt van az, hogy aki elkezd nodejs alatt jatszani, az elso dolga 2GB-nyi nodemodulest feltelepiteni aminek a felet se hasznalja ki rendesen de jol nez ki a sokaig futo npm install.
Szerintem a backend oldali js meg nem forrott ki elegge. Van jovoje mert hasznos egy backend oldali rendszer ahol vannak eventek meg egyeb real time dolgok. Viszont szerintem egyelore nincs elterjedve.
Erre jo hasonlo pelda az angularjs. Egy rendszerunket kulsos ceggel fejlesztettuk le. Angularban toltak. Ra fel evre kellett volna meg modositaniuk rajta meg javitaniuk. Az angularos srac elment toluk, nem volt helyette senki. Inkabb ujrairtak symfony-ban az egeszet backend es frontend oldalrol is. (A backend nagyja abban volt)
Megjegyzem jo szar is lett az egesz.
"de szerintem a tobbseg "js fejleszto" jobban ganyol"
Igen. És attól mert ebben vagy abban többen gányolnak, attól rosszabb lesz egy technológia? Többen ismerik a javascriptet: több gányoló lesz. Ez ilyen egyszerű.
"Van jovoje mert hasznos egy backend oldali rendszer ahol vannak eventek meg egyeb real time dolgok. Viszont szerintem egyelore nincs elterjedve."
De eléggé elterjedt. Csak hát Magyarország mindenbe, így ebbe is jócskán le van maradva. Sok webszerveren még mindig PHP 5 fut, mert hát minek frissíteni.
Nem hinnem, hogy tobben hasznalnak main nyelvnek a js-t minr a php-t.
A ganyolas igen is szamit, ugyanis normails vezetes nem enged olyan technologiat amiben az emberek szart alkornak. Home projektre szabadon hasznalhatod.
Php 5 igen. Latszik kezdo vagy. Azert van sok helyen 5os php mert egy 10-20 eves legacy rendszert sok ido, atirni, kivaltani. Hosszu evek.
"Nem hinnem, hogy tobben hasznalnak main nyelvnek a js-t minr a php-t."
Akkor eléggé el vagy tévedve.
"Php 5 igen. Latszik kezdo vagy. Azert van sok helyen 5os php mert egy 10-20 eves legacy rendszert sok ido, atirni, kivaltani. Hosszu evek."
Nem legacy rendszerek foltozgatása a munkám. :)
Azt meg nem hinném, hogy túl sokat kell átírni, csak azért mert Php 5 kódot akarsz futtatni a php 7 alatt. Inkább arról van szó, hogy a szervereken nem frissítik a verziót.
Valószínűleg igazán reprezentatív felmérés lehetett a stackoverflow :)
Mondom én, kezdő vagy, ha szerinted egy komoly nagy rendszer upgradelése annyi, hogy frissítem a php verziót a szerveren.
"Nem legacy rendszerek foltozgatása a munkám. :)"
Erre a kijelentésedre pedig még mindig csak azt tudom mondani: "Még mindig zöldfülű..."
"Valószínűleg igazán reprezentatív felmérés lehetett a stackoverflow :)"
Várom azt a felmérést amely neked ad igazat. :)
"Mondom én, kezdő vagy, ha szerinted egy komoly nagy rendszer upgradelése annyi, hogy frissítem a php verziót a szerveren."
Mesélj még, mi olyan nagy rendszer, amit php 7 óta (lassan már 6 éve) nem sikerül frissíteni? Vagy nincs rá a cégnek kapacitása?
"Várom azt a felmérést amely neked ad igazat. :)".
Nem szükséges, azt írtam, hogy "nem hinném", nem szándékozom meggyőzni téged, azt hiszel amit akarsz. Én tapasztalatokra alapoztam, nem stackoverflow statokra. Ez az én véleményem.
"Mesélj még, mi olyan nagy rendszer, amit php 7 óta (lassan már 6 éve) nem sikerül frissíteni? Vagy nincs rá a cégnek kapacitása?"
Ha egyszer felveznek dolgozni nagyobb cégekhez, akkor majd látsz ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!