Webszerver vagy webtárhely?
A kettő közül melyikre van szükségem?
Laravel alapú keretrendszerben szeretnék fejleszteni, ezt szeretném telepíteni.
Fontos lenne, rá tudjak SSH-zni.
Emellett legyen levevelezés is, aldomain létrehozási lehetőség.
Később NodeJS, React, Vue stb. is kellene lehet.
Ehhez mit érdemes választanom?
Szerver.
A tárhelyre nem tudsz SSH-zni. (Meg több másik problémával is szembesülnél.)
SSH azért kéne, tudjak migrációkat írni az adatbázishoz, MVC végett pl composer-rel (php artisan).
NodeJS az npm miatt végett lett volna jó. De ez annyira nem fontos egyelőre. Kézzel is be tudom húzkodni a library-ket.
cpanel-es webtárhelyet keress és nézd meg, hogy az adott szolgáltatónál engedélyezett-e a jailed ssh. arra amire neked kell elég. (tudom, mert ugyanúgy laravel-re építem az alkalmazásokat)
sőt, a migrációk mellett van egy csomó backend folyamat amit a cron futtat a háttérben.
amúgy git-et is szoktad adni és mc is van a szervereken többnyire..
rsync viszont nincs (vagyis én még olyannal nem találkoztam ahol lenne). ez ugye akkor probléma ha pl az élesítési folyamatot úgy építed fel (mondjuk ci&cd esetén) hogy a git runner rsync-el másolja fel az egészet. pl én saját vps-ek esetén én így oldottam meg, mert kényelmesebb volt több szempontból is. itt viszont erre nincs lehetőség.
chroot -olt tárhely (ilyen pl. tarhely.eu), vagy VPS.
Ha kell a szerver teljesítmény, mert indokolja a forgalom, számítási igény, akkor érdemes gondolkodni szerveren.
(Cloud megoldások ott drágák, még szervert bérelni is olcsóbbra jön ki.)
Én VPS-t ajánlok. Ez virtuális szervert jelent, az előnye a saját szerverrel szemben, hogy lényegesen olcsóbb. Ha a weboldalad nem használná ki egy szervergép teljes kapacitását, ez lesz a nyerő megoldás. Ebben van SSH, teljes root hozzáférést kapsz a virtuális szerveredhez.
Nem vagyok egyik szolgáltató reklámembere sem, de ingyenesen (kockázatmentesen) ki tudod próbálni a VPS-t itt: [link]
Kezdésnek 3000 Ft értékű utalványt adnak, ami a small csomag 90 napi díját fedezi. Kezdésnek nem is kell nagyobb csomag, ha szűkös lesz, később felfelé bármikor lehet váltani. Úgy gondolom, hogy ez a 90 nap bőven elég lesz arra, hogy utána nézz a dolognak, elég sok weboldal foglalkozik azzal, miképp állítsd be a VPS-t. Ha nem tettszik, akkor 90 nap után nem kell fizetni, ha pedig jó, akkor 900 Ft+ÁFA havonta.
Küldök pár linket kezdésnek:
[link] - Linux parancsok és segítség kezdőknek.
[link] - ez egy tárhely vezérlőpanel, ami egyszerűen telepíthető, mindent tud ami kell, és Magyarra is le van fordítva.
[link] - szintén egy népszerű ingyenes tárhely vezérlőpanel, picit nehezebb a kezelése HestiaCP-nél, de cserébe több szolgáltatást nyújt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!