Mennyire telitett a webfejleszto piac?
Vallalkozokent nehez ugyfeleket talalni a sok konkurencia miatt? Vagy itt is ervenyesul az, hogy aki igazan jo, az mindig fog talalni ugyfeleket?
Most tervezek elvegezni egy UI/UX designer tanfolyamot, elsosorban azert, mert erdekel, masodszorra pedig azert, mert vallalkozokent szeretnem kamatoztatni ezt a tudast. Mennyire lehet szerintetek eletkepes vallalkozasba kezdeni 1.5 ev fullstack fejlesztoi + ui/ux designer tapasztalattal ugy, hogy leginkabb a design tervezes/frontend erdekelne?
Meglehet belőle élni (legalábbis még nem kopott fel az állam), de kell hozzá rutin mert ha ki akarsz tűnni a tömegből akkor nem elég a "jó lesz az úgy főőőnök" típusú kőműves hozzáállás. (Nem ezt feltételezem rólad, csak példaként mondom, mert sajnos a piacon van egy pár ilyen.)
Az össz tapasztalatot azért én picit karcsúnak érzem ahhoz, hogy teljesen önállóan folytasd főleg a UX vonalat, hiszen ebbe még csak most fogsz elmélyülni igazán. Lehet célszerűbb lenne előtte 1-2 évet valami (normális) cégnél még eltöltened ebben a munkakörben, ahol tanulni is lehet (utóbbit kihangsúlyoznám, mert nekem volt olyan munkahelyem -rövid ideig- ami sajnos inkább visszahúzott). De egy jó és profi csapat tagjaként tuti sok hasznos tapasztalatot gyűjtenél. Könnyebb mint a saját károdon megtanulni a buktatókat (ez minden szakmára igaz). Szabadúszóként viszont magadra leszel utalva (értsd jól: nyilván fórumok, stackoverflow ott lesz) de nem ugyanaz, mint mikor valaki egy konkrét dolgot egy másik szemlélettel közelít meg.
Tehát ha a szakmádban jó vagy, akkor fogsz találni ügyfeleket, bár nyilván betársulva/csapatban tudsz majd dolgozni, mert teljes projekt esetében a megrendelőnek arról sincs fogalma mi az a frontend és backend, sőt azt sem tudja többnyire mit akar. Szóval ő úgy keres meg, hogy te "valami infós vagy" ezért "tudsz ilyen weblapokat is csinálni biztos", tehát akkor "kellene valami". Szóval vagy fullstack, vagy ami jobb, ha össze tudsz dolgozni másokkal.
Én is fulltsackből indultam, bár amilyen gyorsan fejlődik az iparág néha inkább nullstacknek érzem magam :D de a lényeg, hogy átlátom az összes területet de elsősorban backendes vagyok és van ismerős aki pedig inkább frontendes, stb.. szóval ha bárkihez beesik valami meló akkor a feladatokat szétdobjuk amennyire lehet. Persze van kivétel, van önálló projektem is, de előbbit jobban szeretem, mert csapatban hatékonyabb és gyorsabb is.
Attól pedig nem kell tartani hogy a piac "telített", mert úgy van telítve mint minden más munkakör is. Sokan vannak, de kevés jó. Pontosabban rengeteg kutyaütő. Én sem tartozom a legeslegjobbak közé nyilván (egészséges önkritika az fontos), tehát el tudom helyezni magam a táplálékláncban és épp ezért elszomorító, hogy a melóim 70%-a úgy esik be, hogy "hát az előző fejlesztő nem tudta megcsinálni....". Na most akkor gondolhatod, hogy mit tudott az előző "fejlesztő".
(Mint a kőművesem, akinek csak az volt meg matekóráról, hogy a párhuzamosok valahol találkoznak... hogy a végtelenben vagy a konyhában az már részletkérdés.) Ha jó vagy megbecsülnek.
OFF: No offense... egy kőműves se vegye magára a példámat, csak szimplán kifogtam egy bal..féket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!