Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Túl terjengős HTML tartalom?

Túl terjengős HTML tartalom?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan szokás kordában tartani a HTML oldalak forráskódjának méretét. Ez alatt azt értem, hogy már egy nem túl bonyolult táblázat is akár többszáz soros kódot eredményezhet, amit - nekem legalábbis - elég nehéz átlátni.

Visual Studio Code-ban próbálkozom és ott össze lehet csukni az elemeket de ez még mindig nem megoldás akkor ha valami nagyon mélyen van a struktúrában.

Szóval az lenne a kérdésem, hogy mi "best practice" a HTML esetében? Nyilván lejött, hogy teljesen új vagyok a html-ben, úgyhogy bocsánat ha nagyon amatőr a kérdés.

2020. jún. 30. 13:47
 1/6 anonim ***** válasza:
68%

Gyűjtsed divekbe a nagyobb blockokat. Még ha nem is adsz funkciókat neki, a vs codeban betudod csukni. A nyitó div tag előtti sorba ajánlott beszúrni egy kommentet, hogy az adott szekcióban mi van/mi a funkciója.

Kovetkezokepp tudsz kommentet beilleszteni:

<!--ide jön a komment amit a böngésző nem renderel ki-->

Vs codeban elég a nyitó taget begépelni (<!--) a vs code beilleszti a tobbi részét. Ha nem világos nyisd meg a vs codeot kezd el gépelni és rájössz mire gondolok

2020. jún. 30. 13:55
 2/6 A kérdező kommentje:

Igen, ismerem a html comment-et és tudom, hogy össze is lehet csukni a tag-ek tartalmát. Olyat lehet / szoktak, hogy egy html oldal-t több másik oldalból raknak össze ahhoz hasonlóan mint ahogy pl a js meg a css file-okat is be lehet importálni a html-be?

(lehet nem szoktak semmi ilyesmit, és a problémám csak abból adódik, hogy lárva vagyok és aki profi annak nem okoz ez gondot)

Másik kérdés lehet, hogy hol van a határ amikor tudom, hogy már túl hosszú a forráskód és mit lehet ilyenkor kezdeni?

2020. jún. 30. 14:00
 3/6 anonim ***** válasza:
68%
A túl hosszú forráskóddal nem tudsz mit csinálni, egyébként böngésző számára kb tokmindegy, hogy hány soros (kívéve ha nagy méretű fájlokat kell lehívnia, de ez már egy másik téma). Másik megoldás lehet, hogy a tartalmat egy adatbázisból vagy egy a szerveren lévő txt fájlból hívod le, bár ezt leginkább csak webáruházaknál, vagy online cmseknél (pl wordpress) szokták alkalmazni. Pár heten/honapon belül hozzászoksz majd ahhoz, hogy egy egy oldalnak több száz soros a html kódja
2020. jún. 30. 14:04
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"Ez alatt azt értem, hogy már egy nem túl bonyolult táblázat is akár többszáz soros"

A sorok akár csoportosíthatóak is.

A táblázat fejléce például berakható <thead> elembe, az egy csoportba tartozó sorok <tbody> elemekbe (példa: https://www.growingwiththeweb.com/2012/06/use-tbody-tag-to-group-multiple-tr-tags.html ), ha esetleg van összegzés, az meg berakható <tfoot> elembe.

"Gyűjtsed divekbe a nagyobb blockokat."

Mivel táblázatokról volt szó: táblázatcellán (<td> vagy <th>) belül rakhat <div> elemet.

De táblázatcellák vagy sorok csoportosítására nem illik használni - a HTML-validátor nyafogni fog érte (nem éppen szemantikus).

Oldalszerkezet kialakításánál már alkalmazható - de ott vannak még jelentéssel bíró elemek is:

https://www.w3schools.com/html/html5_semantic_elements.asp

"Olyat lehet / szoktak, hogy egy html oldal-t több másik oldalból raknak össze ahhoz hasonlóan mint ahogy pl a js meg a css file-okat is be lehet importálni a html-be?"

Az egyik lehetőség a soron belüli keret (<iframe>) alkalmazása lenne - de azt inkább másik weboldal beillesztésénél alkalmazzák (például Youtube-videó).

A másik lehetőség a szerveroldali nyelv használatával bontod fel részekre az oldalt - erre itt egy réges-régi példa:

https://www.tutorial.hu/weboldal-keszites/php-switch-get-i/

Harmadik lehetőség - főként ha az adatok valamilyen adatbázisban vagy strukturált szövegfájlban (CSV, JSON) vannak - hogy vagy szerveroldali nyelvvel generálod ki, vagy esetleg a szerveroldali adatokból (amiket a kliensoldalon például XMLHTTPRequest- vagy Fetch-API segítségével kérsz le) Javascript segítségével hozod létre a HTML-struktúrát.

2020. jún. 30. 15:13
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A jó strukturálásnál többet nem tehetsz, amennyiben statikus weboldalról van szó.

De ha tényleg nagy mennyiségű, és gyakran változó a tartalom, akkor érdemesebb valamilyen dinamikus technikát használni, pl. a PHP-t.

2020. jún. 30. 15:36
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2020. jún. 30. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!