C# programozásban ezt hogy programoznátok le?
Egy színház pénztárának nyilvántartása tartalmazza, hogy egy adott elıadásra mely
helyekre keltek már el jegyek. B(i,j) tömbelem az i. sor j. helyét jelenti a baloldalon,
J(i,,j) ugyanezt a jobboldalon. A tömbelem értéke 1, ha az adott helyre szóló jegy már
elkelt, 0 ha még szabad. Írjunk programot mely keres két szomszédos szabad helyet
az adott elıadásra.
Programnyelvtől függetlenül: fogsz két egymásba ágyazott ciklust, és a belső ciklusmagban ellenőrzöd, hogy a tömb adott eleme, meg a rá következő egyaránt nulla-e. Ha igen, akkor az a két, egymás melletti hely szabad.
Arra vigyázz, hogy a belső ciklus csak az utolsó elemig menjen, máskülönben túlindexelnéd, amikor a következő elemre hivatkoznál.
Nem, nem fogom megírni, és nem azért mert genyó és lusta vagyok, hanem mert azzal egy milliméterrel nem segíteném elő a tanulásodat. (Ez meg szemmel láthatóan valamilyen iskolai példa.)
Egyébként ilyen esetekben mindig javasolt végiggondolni, hogy "offline" esetben hogyan állapítanád meg?
Köszi szépen!
Tulajdonképpen ez az egyik fő bajom, hogy hogy oldjam meg, hogy ne indexeljem túl. A másik, hogy valahogy sosem írja ki az összes szabad helyet, egyes szabad helyeket kihagy.
Az első megoldást annyival kiegészíteni, hogy ugye a színházban nem csak egy sor van, hanem több, így a tömbben két egymás melletti üres hely jelenthet a valóságban akár két különbözős sor két külön végét is.
Használj egy tömböt, ami a sorokat tárolja, és minden eleme egy újabb tömb legyen, ami az egyes székeket jelöli, így lehetnek különböző hosszúságú soraid, ami a színházakban egyébként jellemző.
Mondjuk ez érdekes feladat mert mi van akkor ha van 3 szabad szék?
pl: 10001
Itt a példánál helyek:
1 foglalt, 3 szabad, 1 foglalt
itt az első két nulla az két szomszédos szabad hely, de utána lévő pedig megint 2 szomszédos szabad hely.
Szóval ha 3 szabad hely van akkor 2 szomszédos szabad hely van.
Ha 4 akkor 3 szabad szomszédos hely van.
Amit be kell olvasni abból legalább két sort vagy az se baj ha az egészet megosztod valahogy(akár képernyőképként) csak, hogy tényleg lássuk, hogy van a forrás fájl amit beolvasol.
Köszönöm a segítésgeteket!
Forrásfájl nincsen, random számokkal töltöttem fel a tömböket.
csak nekem hiányzik, hogy hány hely van 1 sorban?
vagy nem egészen értem ezt a jobb-bal felállást
B(1,1)
1. sor 1. szék balról
J(1,1)
1. sor 1. szék jobbról
nem? vagy félreértettem valamit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!