Programozáson kivűl hol tudnék elhelyezkedni?
Hogy értve milyen területre mehetnél? Amihez értesz. Viszont azt muszáj megemlíteni, hogy az OKJ képzések valóban nem sok mindent érnek. Az anyag sem ér semmit amit leadnak, és később a papír sem amit adnak ha elvégzed.
Persze nem lehetetlenség OKJ-val elhelyezkedni programozóként, de akkor nagyon ki kell tűnnöd a tudásoddal, hogy bármire is vihesd.
OKJ-val már az is eredmény ha bejutsz egy fejlesztő céghez, de sajnos mindig csak a ranglétra alján lesz helyed, amíg el nem küldenek legalább egy levelező szakra, egyetemre.
Két fő irányvonal van az informatikában: az üzemeltetés (rendszergazda) és a fejlesztés (programozás). Az utóbbiak írják a szoftvereket - legyen az asztali-, webes-, mobil-, vagy beágyazott környezetre íródott. Az előbbiek üzemeltetik a hálózatokat - legyenek azok távközlésiek, közületiek (vállalat, önkormányzat, iskola,...) - menedzselik a szervereket, a szerverekre csatlakozó klienseket, kezelik a hálózati eszközöket (routereket, switcheket, vezetéknélküli elérési pontokat,...).
Ehhez mérten két féle fő OKJ-képzés létezik:
* 54 481 06: Informatikai rendszerüzemeltető [ [link] ]
* 54 213 05: Szoftverfejlesztő [ [link] ]
Elhelyezkedni el lehet, de nehezebb - komolyabb cégek felsőfokú végzettséget várnak el. Ennek ellenére kisebb cégekhez el lehet vele helyezkedni - de egy dolgot szögezzünk le: bármilyen képzésre is jelentkezel, fontos az önálló, tanórákon kívüli gyakorlás, önképzés, mivel a képzések csak az alapokat adják.
Az OKJ egyfajta mankónak jó az autodidakta tanuláshoz. Arra alapozva lehet valakiből jó programozó, de ahhoz az kell, hogy tényleg saját maga is igyekezzen. A szokásos hanyag iskolás hozzáállás, amikor is a minimálisan szükségesnél egy grammal sem tesz hozzá többet az ember, az OKJ-s képzésen egyenlő az öngyilkossággal. Attól, mert ott vagy órákon, meg dolgozatokra tanulsz, még nem lesz belőled programozó. De mondom, egyfajta iránymutatásnak viszont nagyon jó.
Egyébként a kérdésed kicsit kusza. Pontosíts, hogy mit szeretnél megtudni?
"Az OKJ egyfajta mankónak jó az autodidakta tanuláshoz."
Ez nagyon-nagyon-nagyon-nagyon igaznak tűnik, legalábbis egyelőre így látom én is.
Én se értem, Kérdező, hogy mire gondolsz pontosan.
"Rendszergazda" OKJ-ra? De akkor miért programozás kategória? Azzal az OKJ-val nem programozónak képeznek.
A szoftverfejlesztő OKJ a szoftverfejlesztésről szól, kisebb részben webfejlesztés, nagyobb részben Java és C#, ez függhet a tanártól is, hogy melyik nyelvre mekkora hangsúlyt fektet.
Önmagában igen kevés, főleg az 1 éves.
Többszörösét kell magadtól tanulnod és igazából fogalmam sincs, hogy tűnhet ki az ember, hogyan mutathatja meg a cégeknek, hogy ő nemcsak a kötelezőt tanulta meg, hanem mellette sokkal többet. Nekem jelenleg ez a gondom.
"és igazából fogalmam sincs, hogy tűnhet ki az ember, hogyan mutathatja meg a cégeknek, hogy ő nemcsak a kötelezőt tanulta meg, hanem mellette sokkal többet. Nekem jelenleg ez a gondom."
Hobbi projektek? ;)
Az iskolámban általában nem volt programozás tanár így nem tanultam meg rendesen akik még voltak lófaszt se értek..
A kommentet el olvasva mostmár a kérdésem az lenne hogy egyetemen nélkül nem lehet elhelyezkedni az infromatikán belül?
A egyik kommentelő megemlitette hogy 2 helyre helyezkethetnék el 1.Programozás(off) 2.Rendszergazda
Viszont én mindenhol azt hallom hogy csak egyetemes Rendszergazdákat keresnek akinek nincs az ne is jelentkezem.
Nincsenek ilyen gyengébb állások? Ahová elég a 4+1 év informatikus képzés +Cisco képzés +lcdl f@@szság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!