Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Emelt szintű infóérettségi...

Emelt szintű infóérettségi programozás részét oldottam meg, ez alapján adható támpont, hogy milyen szinten állok prog. Tanulásában?

Figyelt kérdés

Állandó kérdésem, hogy vajon milyen szinten vagyok. :(

Tudom, nem olyan könnyen lehet ezt megmondani, de mégis bátorkodom megkérdezni, mert egyedül aztán végképp a sötétben tapogatózom. Itt lehetnek olyanok, akik programozás tanulása során szintén megoldották az emelt szintű feladatokat, vagy esetleg már profik, de ezeket a feladatokat ismerik.

Kérlek, ne bántsatok!

A 2018. őszi érettségivel szűk 2 órát szenvedtem, elvileg minden feladat kész, de még az se biztos, hogy jók...

Gondolom egy kevésbé zöldfülűnek 1 óra egy ilyen, aki pedig junior szinten áll, annak fél...

2019. jún. 3. 21:13
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Az mindenképp pozitív, hogy sikerült megoldanod a feladatokat, függetlenül az időtől. Kellő gyakorlással rutinfeladatként fogod megoldani őket, jóval rövidebb idő alatt. Nem tudom, milyen értékelést vársz a szinteddel kapcsolatban, de ha a 2020-as érettségire való felkészülést tekintjük, akkor nagyon jól haladsz és addigra simán menni fog. Ha általánossában kérdezed, hogy milyen programozónak számítasz jelenleg, akkor egyértelműen a kezdő szinten vagy. Ezzel semmi baj nincsen, mindenki elkezdte egyszer valahol (én is emeleteztem infóból). Érettségin csak a nagyon alap dolgokat kérik, ami persze neked most természetesen nehéznek tűnhet. Egy támpont a szintekkel kapcsolatban: ha továbbtanulsz egyetemen, akkor ott mindent az alapoktól kezdenek, viszont az érettségi szintjéig már az első 3-4 héten eljuttok. Ettől sem kell persze félni, simán belelehet rázódni. Mikor érettségizel? Mik a tervek? Hajrá! :)
2019. jún. 3. 22:42
 2/9 anonim ***** válasza:
6%
0 szint.
2019. jún. 3. 23:21
 3/9 anonim ***** válasza:
48%
nem az a lényeg hogy 10 perc vagy 2 óra alatt oldod meg hanem hogy mennyire látod át a programozási dolgokat, mennyire vagy képes minnél szélesebbkörű problémák megoldására, erre pár érettségi szintű (dedós) feladat megoldása nagyon sovány
2019. jún. 3. 23:55
 4/9 anonim ***** válasza:
48%

Ha egy 0-tól 50-es skálán kell néznem, a dolgot akkor te mosd vagy az 1-nél. (Hogy ha az 50-es egy profi programozó)

Ez azt jelenti hogy 50x többet kell tudnod a mostaninál, a profi szintig. A jó hír az hogy a junior már megvan olyan 35-től.

Viszont nem a program nyelv megtanulása nehéz a programozásban, hanem egy adott cél platform/technológia elsajátítása. (Itt nem éppen a windows forms-ra gondoltam)

2019. jún. 4. 00:45
 5/9 A kérdező kommentje:

Jaj, én már évekkel ezelőtt érettségiztem.

Pont fordítva, már előrébb járok (azt hittem), aránylag sok alapvető algoritmust megértettem már, (mihez képest) összetettebb progikat is írtam már.

Én úgy érzem, átlátom a dolgokat, könnyen megértem, rááll az agyam.

Tegnap jutottam el addig, hogy gyakorlásképpen ezt csináljam meg és hát siralmas lett. :(

Nagyjából azt írjátok amúgy, amire számítottam.

2019. jún. 4. 05:12
 6/9 A kérdező kommentje:

Még jópár hete megcsináltam pl a teljes palindrom-felosztást (ez csak egy példa!), 1 hete pedig egy életből vett, alapvetően hasznos feladatra írtam meg a működő megoldást, azóta még optimalizáltam is.

Az egyik, általam korábban nem ismert rendezési módszert 5 perc alatt értettem meg.

Szóval azt hittem, hogy az emelt szintű feladatnak is mennie kell nagyjából, namost közel 2 óra alatt valamit összehányi, arra nem mondható, hogy "ment".

2019. jún. 4. 06:12
 7/9 anonim ***** válasza:
26%

Milyen rendezést értettél meg? Csak nem a buborék rendezést?

Figyelj, ettől nem leszel jobb programozó hogy 10 féle képpen tudsz rendezni egy listát.

Nem írtad milyen nyelven programozol de az oop nem hiszem hogy megy neked (a leírásod alapján, ha meg igen akkor nem szoltam).

Szóval ha valami oop nyelvet használsz, akkor tanuld meg használni az oop-t teljes mélységben. Ez a következő lépcső fok, azután miután sikeresen létrehoztad a két dimenziós tömböt, feltöltötted, majd végig tudtál menni rajta egy ciklussal és esetleg még meg is tudtad állapítani hogy páros-e a szám vagy sem.

2019. jún. 4. 12:28
 8/9 A kérdező kommentje:

Ennyire gáz, hogy 2 óra alatt oldottam meg az emeltet?

OOP szemléletben szoktam gyakorolni.

Kétdimenziós tömböt fel tudok tölteni és meg tudom állapítani, hány db páros van vagy mennyi azoknak az összege.

Amúgy sokszor osztályba/struktúrába egyszerűbb beolvasni az emelt érettségi feladatokat, nem?

Mármint pongyolán fogalmaztam, a beolvasott adatokat egyszerű struktúrába beolvasni, legalábbis egyszerűnek tűnik.

2019. jún. 4. 13:16
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Annyira végülis nem gáz. 4órád van rá, 4 feladat van.

Ezek közül a legidőigényesebb a programozás, tehát ha az 2 óra alatt van meg, az nem baj. A többi 3-at simán meglehet csinálni 2óra alatt.

Egyébként belenéztem a 2019-es info emelt érettségibe.

Igazából ott dől el minden, hogy jó formátumban olvasod-e be az adatokat a txt file-ból, mert ha nem akkor sokat kell vele szenvedni. Egyébként én úgy csinálnám a helyedben hogy minden feladatnak csinálok egy külön osztályt, hogy pl: FirstExercise, SecondExercise.

Mindegyik osztályban lenne egy metódus, hogy pl. DoFirstExercise(); És itt oldanád meg az adott feladatot.

Ezen kívül lenne egy FileReader osztályod, ahol lenne egy Read metódusod, és ez vissza adna egy generikus listát, feltöltve minden szükséges adattal amit kiolvastál a txt file-ból.

Utána, mindegyik exercise metódus (DoFirstExercise) kapna egy paramétert, még pedig egy ilyen listát. És a Main-ből így hívogatnád meg őket: (Ja, és statikus lenne mindegyik osztály)

Én c#-ot használok, de ezt más nyelvekbe is átültetheted.

var list = FileReader.Read();

FirstExercise.DoFirstExercise(list);

SecondExercise.DoSecondExercise(list);

//...bla bla bla

A Console-ra való kiírások, bekérések is az adott DoExercise metódusba mennének.

Pl. a 2019-es érettségben, ha elolvasod a feladatot akkor a txt file-ban egy sor egy napot reprezentál.

Szóval létre hoznék egy Day nevü osztályt, ami megkapna minden olyan property-t ami egy sorban van a txt-file-ban.

És gyakorlatilag a FileReader.Read() metódus egy List<Day> listát adna vissza.

2019. jún. 4. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!