2 hete kezdtem el Pythonozni és megakadtam egy programban?
Szóval egy kezdő torpedó játékot akarok készíteni.
Az a problémám, hogy a függvényben hogyan oldom meg, hogy a gép tudja, hogy melyik játékos jön és annak a listájába pakolja be a változókat?
ui: Elnézést ha nagyon gagyi a kódom :D
Ha a függvény argumentumaként megadott jatekos változó boolean, akkor például:
if jatekos:
# egyikbe pakol
else:
# másikba pakol
Ja, bocs, most visszatévedve látom, hogy jatekos a programod szerint egy szám, akkor meg valahogy így:
if jatekos == 1:
# egyikbe pakol
else:
# másikba pakol
Van egyéb ötletem is, például, hogy ne külön legyen az elso_jatekos_hajok meg a masodik_jatekos_hajok, hanem a két lista legyen mondjuk egy hajok nevű tuple-ban, akkor egyszerűen indexelhetők lennének, de sajnos nem értek a Pythonhoz, úgyhogy eltartana egy darabig, hogy ezt működőképes formába öntsem. Egyébként meg ne használj ékezetes fájlneveket, akkor se, ha a fordító elfogadja. Jobb a békesség.
Hát, valamit kikínlódtam, a fentebb említett tuple helyett is listával:
A jó szándékomra való tekintettel nézzék el nekem az értők... és örülnék, ha valaki takarosabb megoldást is mutatna.
Nem tudom honnan tanulsz, de a magyar változónevek és függvényneveket sürgősen felejtsd el.
A globális változók meg csúnyák, de kezdőként tök oké, tárold külön változóban, melyik játékos jön.
"magyar változónevek és függvénynevek"
Nem tudom, hol járt az eszem, amikor a #2 hozzászólásban fájlneveket írtam, természetesen erre gondoltam én is.
Koszi a válaszokat, majd ma megnézem mit tudok változtatni.
Viszont olyan kérdésem lenne, hogyha a fuggvenyen kívül létrehozok egy változot azt használhatom a fuggvenyen belül?
+ „(vagyis ötödik)”
Bocs, nullától indul az indexelés, akkor nyilván a hatodik elemről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!