Milyen portfolióra gondolnak junior webes fejlesztőnél?
Php,js a fő vonal, milyen projektet lenne érdemes majd leadni?
csak érdeklődés szintjén érdekel, tehát milyen projekt munkát néznek egy ilyen állásnál?
Most mondok két példát pl: elég annyi is,hogy egy input mezöt ellenőrzöl,és töltöd adatbázisba az adatot, vagy esetleg valami összetettebb chat,fórum,levelező rendszer?
"Ugyanis ilyenkor jönnek az olyan vállalati rémtörténetek"
A példák, amiket írtál nem portfolió kérdése. Az sql-t fel kell mérni interjún, az xss-t és egyéb security dolgokat meg nem követeled meg egy juniortól, mert messze nem egyetemi anyag, hasonlóan az utp kábel krimeplés sem.
Másrészt felesleges elvárás, hogy valaki a szabadijét is azzal töltse ami a szakmája. Sőt ez kb egyenes út a kiégéshez. Egy burkolót sem kérdezel meg, hogy "szoktál otthon hobbiból csempézni, ugye?"
Egyetem közben meg van elég dolga/baja az embernek, hogy nem hobbi projecteket fog csinálni. Fantázia nélküli cégek szoktak ilyet elvárni, akik nem tudnak normálisan interjúztatni.
"Lassan programozó leszek, de kb. fogalmam sincs mi a krimpelés, vagy SOHO."
Rendszergazdának jelentkezőről beszéltem.
Krimpelés = megfelelő krimpelőfogóval ( [link] ) RJ45-ös csatlakozó ( [link] ) UTP kábelre rögzítése ( [link] ).
SOHO = Small Office, Home Office, vagyis otthoni/kisebb irodai használatra tervezett eszköz.
"A példák, amiket írtál nem portfolió kérdése."
A példák arra példák, hogy a jelentkezők nincsenek felkészülve, pedig az álláshirdetésben egyértelműen látják mire jelentkeznek.
A portfólió is egy ilyen a webfejlesztőknél. A cégek - teljesen jogosan! - várják el a jelentkezőktől, hogy valahogy tudják prezentálni a szakterületen való jártasságukat.
"Az sql-t fel kell mérni interjún"
Igen, ez pont interjúztatáskor derült ki.
És tegyük hozzá, hogy ez nem csak hogy egyetemi tananyag a programozóknak, hanem még az OKJ szoftverfejlesztő (de még a rendszer üzemeltető) képzésen is oktatják.
"az xss-t és egyéb security dolgokat meg nem követeled meg egy juniortól"
Pedig ezt is tanítják az egyetemen - lásd például:
vagy:
de ebben a GAMF-os jegyzetben is szerepel:
"Egy burkolót sem kérdezel meg, hogy "szoktál otthon hobbiból csempézni, ugye?""
A burkolási technológia nem változik olyan gyorsan.
Az informatika viszont rohamosan fejlődik. Aki nem tudja tartani a lépést, az lemarad. Sajnos, de ez van. ;(
#11 "Másrészt felesleges elvárás, hogy valaki a szabadijét is azzal töltse ami a szakmája. Sőt ez kb egyenes út a kiégéshez. Egy burkolót sem kérdezel meg, hogy "szoktál otthon hobbiból csempézni, ugye?"
Egyetem közben meg van elég dolga/baja az embernek, hogy nem hobbi projecteket fog csinálni. Fantázia nélküli cégek szoktak ilyet elvárni, akik nem tudnak normálisan interjúztatni."
Értem szóval a pet/hobby project kifejezés nyilván nem is létezik és aki egyetemre megy ott mindent megtanul a kódolásról is és ezt a részét nyilván nem otthon tanulja meg mivel a tanár is sokszor sosem írt egy Hello World-nél bonyolultabbat. Sőt a programozók 25%-a sem létezik akik otthon tanultak meg programozni.
"Értem szóval a pet/hobby project kifejezés nyilván nem is létezik"
Nem mondtam ilyet. Aki ezzel akarja tölteni az idejét az csinálja. De ELVÁRNI, MEGKÖVETELNI hogy az ember ezzel töltse a szabadidejét egy kissé túlzás. Egy junior pozícóhoz portfólió kérés már pont ez a kategória.
Persze extrának be lehet számolni, ha van, de belépő szintnek kérni és emiatt nem foglalkozni valakivel kissé túlzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!