Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » C64-en hogy tudnék gépi...

C64-en hogy tudnék gépi kódban esetleg assemblyben programozni?

Figyelt kérdés

Előástam a padlásról egy commodore 64-est. Gondoltam kipróbálom. Kis ügyeskedés után sikerült beüzemelnem. És kíváncsi vagyok ennek a programozására is. A basic nem jött be. Sajna nem tudok kereszt fordítani. Nincs se magnóm se semmim hozzá. Szóval a gépen kell valahogy megoldanom.

A normális válaszokat előre is köszönöm.

2018. jún. 21. 21:34
 1/8 anonim válasza:
100%

Assembler nélkül nehéz lesz, azt meg csak kívülről tudsz betölteni.

Valószínű lehet kapni cartridge-okat, amiket van assembler, vaterán árulnak ilyesmit.

Csak be kell dugni a gépbe, és bejön a menü bekapcsolásnál.

Lehet basicból is assemblyben programozni, poke-okkal, ami 0-65535-ig van. pl poke 53280,1

A második szám a bevitt érték a memóriába. 0-255

8 bit ugye.

2018. jún. 21. 21:55
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

#1, +1

Lehet, hogy szükséged lesz még a hardver és az op.rendszer valamilyen szintű ismeretére is. Pl. a videó áramkör rendszerhívásai, milyen a memória címkiosztás, RAM és a ROM címtartományai, ilyenek.

[link]

[link]

...

2018. jún. 21. 22:32
 3/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm. :)
2018. jún. 21. 22:39
 4/8 anonim ***** válasza:
48%

Elvileg itt cross-compiler-ek vannak, de nem néztem át részletesen.

[link]

2018. jún. 21. 22:43
 5/8 tabaki ***** válasza:
65%
Hát, azért egy magnót, vagy urambocsá' egy lemezegységet keríts hozzá... Már egy egyszerű basic-programért is kár, de a gépi kód mindig baromi sok adat bepötyögését igényli, félő, hogy nem lesz hosszú életű a lelkesedésed, pedig tényleg érdekes és tanulságos foglalatosság.
2018. jún. 22. 00:11
 6/8 anonim ***** válasza:

"Lehet basicból is assemblyben programozni, poke-okkal,"

Az már nem assembly lenne, hanem gépi kód.

2018. jún. 22. 15:56
 7/8 anonim ***** válasza:

6510-es proci van benne, ehhez kellene egy assembler, vagy cross-assembler.

Utóbbi azért jobb, mert úgy a PC-n is írhatsz progit a c64-esre. Alkalmas kábellel át is töltheted rá és futtathatod rajta a PC-n írt progit.

Persze a megvalósítás kicsit körülményesebb, mint leírni.

2018. jún. 22. 16:02
 8/8 anonim ***** válasza:
Vagy mielőtt bármit is beszerzel hozzá, egy emulátorban is lehet kipróbálni, gyakorolni, hogy lásd, megéri-e, tényleg érdekel-e, stb.
2018. jún. 22. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!