Ha programozó szeretnék lenni, akkot egyetemre kell mennem, vagy elég egy OKJ?
Jelenleg a szakgimnázium utolsó évében vagyok informatika szakirányon. Lassan el kell dönteni, hogy továbbtanuljak-e vagy okj-ra menjek. A suliban "szoftverfejlesztő okj" és "műszaki informatikus okj" is indul. Könnyen tudnék vele állást találn? Hiszen a csapból is az folyik, hogy mekkora a hiány, és már bölcsészeket képeznek át gyorstalpalóval szoftverfejlesztővé.
Vagy menjek egyetemre programtervező informatikus szakra? Ezzel az a baj, hogy a matek nem megy olyan "pengén". A típusfeladatokat meg tudom csinálni, de ahol főként matematikai gondolkodásra van szükség, (hogy tudjam mit is kell számolni) az már nem megy. Szóval magyarul nincs a matekhoz érzékem, de le tudok ülni gyakorolni ha szükséges. Szorgalom elég hozzá vagy érzék/tehetség is kell a proginfós matekhoz?
Programozást tanulunk a középiskolában is (C# nyelven), kb az emelt infó érettségi szintjén, az jól is megy. Sokan írják itt a GYIK-en, hogy nem a papír a fontos, hanem a tudás. De ahogy elnézem az álláshírdetéseket a legtöbbhöz kell felsőfokú végzettség vagy folyamatban levő tanulmányok. A diploma nélküli állásoknál csak webprogramozást találtam.
"Hiszen a csapból is az folyik, hogy mekkora a hiány, és már bölcsészeket képeznek át gyorstalpalóval szoftverfejlesztővé."
Igen, én is olvastam már ilyet. De ettől még nem lesz igaz ez a hülyeség.
Az OKJ bizonyítványokat a fejlesztőket keresők nem becsülik sokra. Nem is érnek sokat, igazság szerint, mindössze arra jók, hogy elindítsák az embert a megfelelő irányba. A programfejlesztési tudásnak érlelődnie kell, sokféle tapasztalatra és feladatmegoldási rutinra van szükség ahhoz, hogy használhatóvá váljon. Ettől még lehet, hogy ha van egy szakirányú diplomád, úgy akkor is felvesznek, ha nincs semmi gyakorlatod, bár az álláspiacon mindig mindenki 2-3 éves gyakorlatot jelöl meg elvárásként.
A C#-ot nem szokták sok helyen kérni, nem jött eléggé divatba az iskolákon kívül. Ha villogni akarsz, tanulj egy kis assemblyt meg C++-t, a többi már a jövő titka. Nem tudni, hogy öt év múlva mi lesz a menő nyelv.
#2 Nem tudom, honnan szedted, hogy a C#-ot nem kérik sok helyen, az egyik legnépszerűbb nyelv jelenleg, a Java-val kb egy szinten említhető.
Egyébként ahhoz, hogy programozó legyél, elsősorban gyakorlás, és önfejlesztés kell. Ezt nem úszod meg sem OKJ, sem egyetemi képzés mellett. Mindazonáltal, egy egyetemi végzettség, meg úgy eleve az egyetemi képzés többet segít, mint egy OKJ. A kérdés csupán annyi, hogy el szeretnéd-e magad kötelezni arra a minimum 3 évre.
OKJ-s képzések szerintem elavultak az időpocsékolás.
Diploma nélkül is lehet az iparágba melót találni, de a kezdő tapasztalatok összeszedése szerintem nehézkes.
Legjobb megoldás ha csinálsz egy diplomát és mellette a végén majd próbálsz 1-2 félév gyakornoki melót találni. Úgy már eléggé esélyes leszel bármelyik junior pozicióra.
Matek hiányosságok nem feltétlenül a te hibádból származnak. Egyetem mellett majd járj el korepokra is, illetve zh-k vizsgák előtt zh/vizsga felkészítésre. Sokan igénybe veszik ezt, és nagyon hasznos! Csak találj jó korrepetítort. (Ha jó helyre mész a Zh-kon meg a vizsgákon nem sok meglepetés fog érni :P ). Emellett persze szorgalmasan gyakorolj is.
Amúgy én a te helyedben lehet,hogy inkább a mérnök infó mellett döntenék. Ott is van sok matek, de talán kicsit barátságosabb ilyen szempontból mint a programtervezői.
Egyetemek közül sem a legnehezebbeket választanám (Bme,Elte) hanem talán olyat mint az Óbudai.
Nem is gond ha nem annyira szivatos az egyetemen, több saját célú programozási gyakorlásra lesz időd így.
Ezt a videót ajánlom a figyelmedbe.
Az OKJ semmit sem ér. Én soha sem jártam OKJs képzésre főleg nem progamozóira szóval nem tudtam pontosan milyen szintű a tanítás. Ezt a videót végig nézve sokkal rosszabb mint amit valaha is képzeltem volna.
És nem ... OKJvel nem találsz könnyen munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!