A Pascal jó kezdő programozási nyelvnek?
Egyelőre magyon hobbi szinten szeretném megtanulni ezt a nyelvet. Csak érteni szeretném az alapokat, ráérezni a programozásra.
Nem baj ha használhatlan, kifejezetten oktató nyelvként funkcionáljon, az a lényeg.
Úgy hallottam, hogy oktató jelleggel érdemesebb ezt, mint a Pythont tanulni.
Vélemény?
Esetleg más, jobban szemléltető mód is van a Pascalnál?
"Én objektumorientált nyelvet javasolnék elsőre is."
Szerintem te ne javasolj semmit. Amit eddig írtál az is jó nagy hülyeség.
A Pascal kiválóan alkalmas végigvinni egy kezdőt az alapoktól akármeddig. Igaz sem a nyelvezete sem a szintaktikája nem hasonlít a mai trendi nyelvekre de érthető, világos. Ha csak az oktatás miatt tartották volna meg akkor nem is nagyon lett volna fejlesztve a Delphi sem, amiért dollár ezreket adnak, lásd: [link]
A Free Pascal / Lazarus is nagyot fejlődött és folyamatosan fejlődik, lásd: [link]
Az OOP-ről is csak ennyit: [link]
#7 OOP befigyel a Pascalnál is, csak nem kötelező. És én hétszentség, hogy nem szigorúan OOP nyelvet javasolnék elsőnek. Fölösleges egy ilyen terjedelmes paradigmával terhelni azt, aki még ott tart a tanulásban, hogy hogy kell ciklust meg elágazást írni. Komplikálja a képet, és eltereli a figyelmét.
Annak idején én is Pascallal kezdtem, egy rövid ideig OOP is volt traktálva a suliban, amit akkor nemigen értettem meg. Viszont mire eljutottam egyetemen oda, hogy nekem OOP-vel kéne foglalkoznom, már voltam olyan szinten, hogy percek alatt megértsem az alapvető lényegét. Mert addigra megvolt az alapvető ismeret és szemléletmód. Persze, bedobhatod az illetőt rögtön egy Java vagy C# mellé, és valószínűleg ellavírozik, de hétszentség, hogy gőze nem lesz róla, hogy miért kell az a 'public class Program', meg mi a szösz az, hogy 'public static void'. Zavaró tényező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!