Milyen nyelven tanuljak?
Üdv!
Programtervező informatikus képzésre szeretnék menni és kíváncsi lennék, hogy ezen a szakon milyen nyelven tanítanak majd programozni? Szeretnék kicsit előre készülni.
Az emberek többnyire 3 féle motivációval kezdenek neki a programozásnak.
1. "Egy adott dolgot szeretnék építeni:"
-Ebben azt esetben tanuld azt a nyelvet, ami eljutat a célodhoz. Sok ember ismerek, akik nem "kezdő barát" nyelvel indultak.
Andorid - Java vagy Kotlin
IOS - Swift
Front end - Javascript
stb...
2. "Igazán nem tudom, hogy mit akarok, de jó voltam matekból/fizikából és szeretek progblémákat megoldani:"
(Tudom, hogy nem feltétlenűl kell a matek vagy fizika, de azok akik már az elején a probléma magoldási lehetőség miatt jöttek általában jók belőlük)
-Ebben az esetben aztán tényleg mindegy, viszont ha ennyire szereted magát a probléma megoldást, akkor egy nehezebb syntaxú, de mégis modern nyelven kezdenék. C++, Java, C# stb..
3."Úgy hallotam, hogy a programozók sokat keresnek:"
-Akkor a leghető legegyszerűbb tanuló nyelveket ajánlom. Nincs konkrét célod vagy kifejezett szereteted a programozás iránt, ezért egy olyan nyelv kell neked amivel azonnal és egyszerűen tudsz csinálni dolgokat, hogy ne veszítsd el az a kevés motivációt amid van.
PHP
Javascript
Python
stb...
Neked, mivel ez lesz a szakmád, a megélhetésed forrása is, arra kell törekedned, hogy a programozás lényegével tisztában legyél. A programnyelv másodlagos dolog, ráadásul, nem csak egy nyelvet kell ismerned ahhoz, hogy a szakmában megálld a helyedet. Ha már tudsz programozni, akkor te is látni, tapasztalni fogod, hogy egy másik nyelvre való áttérés messze nem olyan nehéz, mint egy abszolút kezdőnek megtanulnia az első nyelvét. Még negyed olyan nehéz sincs.
Egy számítógépes program - nagyon összesürítve - ennyiből áll: adatok, iteráció, szelekció.
A legösszetettebb algoritmusok sem állnak másból, mint e három dolog megfelelő, a helyzetnek, az igényeknek éppen megfelelő kombinációjából. Ezt az egyetemen előbb-utóbb be is fogod látni.
Számodra a legalkalmasabb nyelv talán a JAVA, elsősorban azért mert népszerű, egyszerű és platform-független. Másodsorban pedig azért, mert erről a nyelvről bármilyen irányba el tudsz majd lépni, ha rákényszerülsz. Emellett, több mint valószinű, hogy ezt is fogod majd tanulni, intézményes keretek között.
#2 A leggyakoribb archetípust kihagytad: "Szeretek játszani, ezért játékfejlesztő akarok lenni" :D
Egyébként az, hogy milyen nyelveket fognak tanítani az függ attól, hogy pontosan hova mész, és hogy ott milyen szakirányra. De pl C++, Java, C# elég sanszos hogy elő fognak fordulni, és sanszos hogy egyikben sem fognak olyan rettenetesen elmélyedni. Éppezért ne is nyelvből készülj, hanem általános programozástudásból, a nyelvi alapok elsajátítása egy csettintés, ha már gyakorlott vagy bármilyen nyelvben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!