Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » C++ alatt milyen karakterkódol...

C++ alatt milyen karakterkódolást használjak?

Figyelt kérdés

Windows alatt írtam egy programot. Nem tudom milyen kódolása volt a fájloknak. Otthon feltettem ugyanazon kódokat Debian alatt. Nem csak annyi hogy nem tudta megjeleníteni az ékezetes karaktereket... mert jó, ne jelenítse meg. Hozzáadtam plusz sorokat. És amikor odaért a program hogy az ismeretlen karaktereket össze kellett volna egyeztetni az újakkal, nem működött az egész. Ha meg átírtam az ismeretlen karaktereket "látható" karakterekké, akkor meg arra panaszkodott a fordító hogy a multikarakter állandók gondot okozhatnak. Hát okoztak is. Amúgy ilyenek az összeegyeztetések például:

if(tomb[i] == 'Á')

Hogy alakítsam át az ilyen "ha" tagokat úgy hogy jó legyen? Vagy milyenné alakítsam át a karakter kódolást hogy jó legyen a forráskód mindkét rendszeren? A válaszokat előre is köszönöm.

UI.: Mindkét rendszeren GCC-t használtam.

2017. nov. 21. 20:18
 1/4 anonim ***** válasza:
utf-8?
2017. nov. 21. 20:21
 2/4 A kérdező kommentje:
Nem volt jó. Egy karaktertömbben UTF-8-ban nem lehet a tömb egy pontjára rakni egy ékezetes karaktert, mert az 2 helyet foglal el. Valamint hivatkozni se lehet rá normálisan. Sőt! Ha egy pontra akarok rakni egy ékezetes karaktert, akkor a fordító hibát ír ki.
2017. nov. 21. 20:31
 3/4 anonim ***** válasza:

[link] Érdekességek > Unicode

Ezt C-hez írtam, de működik CPP-vel is

2017. nov. 21. 22:34
 4/4 anonim ***** válasza:

Akkor derítsd ki, hogy milyen kódolást használtál a Windows alatt. :) (Gyanítom, hogy 1250-est.)

De ha cross-platformban gondolkozol, akkor illene vagy Unicode, vagy UTF-8 kódolásban gondolkoznod, esetleg valami más módon elkerülni az eltérő kódlapokból adódó nehézségeket.

2017. nov. 21. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!