Hogyan kell egy weboldal API-ját bekérni?
Sajnos csak angol nyelvű leírásokat találtam a google-ba, én pedig világ életemben németül tanultam :(
tippmix.hu/eredmenyek#?interval=1&sorting=date&date=2017-09-10
ennek a linknek az API-ját szeretném bekérni és az adatokkal dolgozni.
#20: erről az "1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról" XI/A. Fejezete ("Az adatbázisok előállítóinak védelme") foglalkozik.
Ezek szerint
"az adatbázis előállítójának hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy az adatbázis tartalmának egészét vagy jelentős részét
a) másolat készítése útján többszörözzék (a továbbiakban: kimásolás);
b) a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegyék az adatbázis példányainak terjesztésével vagy a nyilvánossághoz való közvetítéssel"
Persze a másolatkészítést nem kell túl szigorúan értelmezni:
"(3) Az adatbázis előállítójának hozzájárulása nélkül ismételten és rendszeresen nem másolható ki, illetve nem hasznosítható újra az adatbázis tartalmának jelentéktelen része sem, ha ez sérelmes az adatbázis rendes felhasználására, vagy indokolatlanul károsítja az adatbázis előállítójának jogos érdekeit."
Tehát ha - jelen esetben - időnként lekéred a Tippmix ezen oldalát (szóval úgy, hogy azzal nem akadályozol más felhasználókat, nem terheled vele feleslegesen a szervert) és magáncélra csinálsz erről másolatot, és azt kielemzed, az még megengedett.
Az így készült másolatot nem adhatod bérbe/el:
"(2) Az (1) bekezdés b) pontjában említett terjesztésen a terjesztés következő eseteit kell érteni: adásvétellel vagy a tulajdonjog más módon történő átruházásával való forgalomba hozatal, az országba forgalomba hozatali céllal történő behozatal és bérbeadás."
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!