Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen program nyelvet/script...

Milyen program nyelvet/script nyelvet érdemes tanulni?

Figyelt kérdés
Hobby szinten szeretném, de ha lehet néha kis zsebpénzt jó lenne belőle zsebelni.
2017. júl. 27. 20:08
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

TL; DR: Pythont.

Kifejtve:

Erre a kérdésre tíz embertől tizenöt választ fogsz kapni, éppen ezért ajánlom, hogy keress vissza itt a Gyakorin, és nézelődj a válaszok között, rengeteg vita van, jók is, rosszabbak is. Az alábbiakban azért elmondanám az én nézőpontomat:

Először is, angolul érdemes tudnod. Ha csak hobbiszinten akarod űzni, akkor kevésbé nevezném követelménynek, de előbb-utóbb az életben meg kell tanulnod angolul, szóval miért ne most, amikor van rá motivációd? Persze, most nem arra gondolok, hogy eredetiben olvasd Shakespeare-t, vagy vitatkozz velem az "octopus" szó többesszámáról, csak arról, hogy el tudd olvasni egy nyelv dokumentációját, és esetleg egy kis Gugli Fordítózással meg is értsd.

Ezután jön a keresők (jellemzően Google) készségszintű használata. Millióegy olyan kérdés van, amit feltettek előtted, és megválaszolták nekik (ismét - nagyrészt angolul, lsd. stackoverflow.com - erre az oldalra sokat fogsz vetődni), és sok embernek semmi kedve nincs megismételni a megoldás leírását, főleg, ha triviális a kérdés. Erre elég jó példát láthatsz itt, ezen a fórumon is: Egy kérdező elég sok kérdést ír ki Autoittal kapcsolatban, amik nagy része a dokumentáció felütésével megválaszolható. A legtöbb kérdés alatt a több válaszadó is (irritáltan, szerintem joggal) fejezi ki eziránti frusztrációját.

Most, egy bekezdés bevezetés és két bekezdés tárgyalás után, végre rátérhetek a kérdés érdemi megválaszolására. Nagyon sok programnyelv létezik, azonban, ha kimondottan hobbiról lenne szó, akkor azt hiszem, a Python egy viszonylag egyértelmű választás. Ez egy scriptnyelv, ami elég alkalmas tanulásra (rákényszerít a szép kód írására, és nem erősen típusos. Ez utóbbit sokan hátránynak róják fel neki, de szerintem erre a célra ez igazán nem számít), azonban komolyabb dolgokat is viszonylag egyszerűen össze lehet vele dobni. Most nemrég pl. láttam egy videót, amiben a videó készítője egy iPhone videofelvételi "hibát" rekreált mindössze 31 sornyi Python kóddal, ez messze nem sok. Ha érdekel, a videót idelinkelem, a leírásban benne van a kód is:

https://www.youtube.com/watch?v=nP1elMR5qjc

Ezenfelül a Pythont használják 3D alkalmazások is beépített scriptelésre, ami az animátori munkát elősegíti. Általánosságban ez a nyelv nagyon alkalmas arra, hogy rövid scripteket írjál vele, amik megkönnyítik az életedet, ez alkalmasint zsebpénz keresésére is alkalmassá teheti, hogyha egy-két apróságot megcsinálsz vele a szomszédnak.

2017. júl. 27. 21:42
 2/4 anonim ***** válasza:
38%

Szerintem nincs olyan, hogy melyiket érdemes és melyiket nem, ugyanis (főleg hobbiból) mindegyikben van valami, ami érdeklődésre tarthat számot és tanulhatsz belőle!

Ráadásul ha megismersz több nyelvet is, akkor ha eléd kerül egy probléma, amit számítógéppel kell megoldanod, akkor ki tudod választani, hogy melyik nyelven könnyebb megcsinálni.

Én például Python-t tuti nem használnék, főleg nem 3D-s alkalmazásokhoz, de még 2D-sekhez sem... :-) ...ennyi erővel használhatnád a Scratch-et is! Hobbiszinten pláne!

Természetesen nem akarom elvenni a kedved a Pythontól:

https://www.youtube.com/watch?v=g4E9iq0BixA

(mert amint láthatod minden szarra jó :-))

Pl. itt a gyerek a Python fejlesztése után eszmélt rá, hogy nem szeretné, ha a kódját más is megkapná, magyarul a "hogyan tud egy Python scriptet futtathatóvá tenni?" kérdésére kap választ:

[link]

Tehát, amit akarsz!

(az más kérdés milyen gyors, de manapság már mindenki erőgépekkel rohangál :-))

[link]

2017. júl. 27. 22:12
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

I. M. R.:

"Én például Python-t tuti nem használnék, főleg nem 3D-s alkalmazásokhoz, de még 2D-sekhez sem... :-) ...ennyi erővel használhatnád a Scratch-et is! Hobbiszinten pláne!"

Azt hiszem, a kommentem alég nyilvánvalóvá tette, hogy nem arra gondolok, hogy egy 3D játék motorját meg mindenét Pythonban kéne megírni (bár megjegyzem, talán hibás tudomásom szerint még komoly játékokban is dolgoznak vele, persze egy bivalyerős és minden sarkon ötször optimalizált, jellemzően C++-ban megírt motorra építve).

Arra gondoltam, hogy 3D animációk készítésére alkalmas szoftverek (pl. Autodesk Maya, Maxon Cinema 4d, Blender, vagy a részben 2D, részben 3D világból az Adobe After Effects) mellé kiegészítőket, pluginokat, scripteket szoktak Pythonban készíteni. Ezek a pluginok jellemzően olyan feladatokat hajtanak végre, amik némi tökölődéssel járnának másképpen, és többször is el kell őket végezni a munka során, így összeadva elég sok időt takarítanak meg a készítőnek

2017. júl. 28. 12:12
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy mit akarsz csinálni. Ha csak hobbi szinten szeretnél vele foglalkozni és néha egy kis pénzt szerezni belőlle, de nincs kontrét elképzelésed, a webfejlesztést ajánlom neked.

Azon belül is attól függ, hogy mivel akarsz foglalkozni :D

2017. júl. 28. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!