Mennyire lehet igaz ez a cikk? (bölcseszböl Python fejlesztö)
"Persze. És bárki meggazdagodhat, hogyha kutyavásárt rendez Budán."
Én ezt nem értem.... tömegével vannak itt a GYKn is olyan kérdések, amik azt firtatják, hogy szakirányú végzettség mennyire fontos egy programozónak. A válaszok azt mutatják, hogy a válaszolók ha nem is többségének, de jelentős részének NINCS szakirányú végzettsége. Ez azért nem meglepő, mert a programozás rendkívül jól dokumentált , speciális tehetésget nem igénylő foglalkozás (vs. orgonaművész), aminek elsajátításához nem szükséges speciális eszközpark (vs. erősáramú gépészet). Azon, ha valaki azt állítja itt vagy máshol, hogy teszemazt mérnök volt, de aztán most programozó lett, azon nem lepődik meg senki, ellenben, ha valaki azt állítja, hogy bölcsészként tanult meg programozni, akkor meg mindenki kétkedve hümmög... Egyszerűen nem értem, hogy miből gondolják sokan, hogy a bölcsészek butábbak, vagy, esetleg azt, hogy a programozás az valami istenverte nagy mágia, amit ne tudna bárki elsajátítani?
"Ugye a nők átlagos IQ-ja ugyanannyi, mint a férfiaké, viszont sokkal kisebb a szórása."
Egyátalán nem SOKKAL kisebb a szórása. Egy picit kisebb a szórása, de azért legyünk őszinték: a programozók túlnyomó többsége nem számít kifejezetten zseninek, sőt, inkább csak nagyjából okosnak, ahol a nők és férfiak között nincs valami nagy különbség.
"A programozáshoz érzék kell, és ezt se nem váltja ki, se nem rontja el semmilyen végzettség."
Es ha nincs meg ez az erzek akkor annyi az egesznek?
#23: Nagyjából igen. Nyilván szorgalommal, kemény munkával lehet valamennyire pótolni, de igazán sose fog menni, és élvezni is nehéz úgy.
Ismerek olyan programozókat, akiknek nincs meg ez az érzéke. Ők kellő taktikai érzékkel, csapaton belüli ügyes helyezkedéssel, munkamegosztással elvegetálnak ugyan, de egészen döbbenetes, hogy ha nincs mese és kódolni kell, mennyivel lassabak és rosszabbak, mint egy átlagos pályakezdő csávó.
A legtöbb dologban az emberek tehetsége haranggörbét követ. A programozás az egyik legérdekesebb kivétel, és szinte teljes az egyetértés abban, hogy a tehetség bimodális: két, egymást át nem fedő haranggörbe, köztük egy üres "szürke zónával", ahogy valaki korábban nagyon jól megfogalmazta.
# 25
Hogyan lehetne felmerni, hogy valakinek megvan-e ez az erzeke mielött belevag önalloan a tanulasba, hogy ne akkor derüljön ki hogy nics meg hozza ez az alapvetö erzek, amikor egy evet kiobott az ablakon a tanulasra?
# 26/26 Időpont ma 14:59:
Elvégez előtte néhány tesztet.
Bár az a helyzet, hogy én más véleményen vagyok mint az előttem szólók. Szerintem bárki megtanítható, ahogy a festők, asztalosok, géplakatosok is.
A dolog nem bináris. Nincs olyan, hogy ez tud programozni, az meg nem. Akikről a többség azt gondolja, hogy tudnak, azok között is nagyon nagy eltérések vannak, ahogy van kutyaütő vízszerelő, burkoló és van igazi mester is.
Valamilyen szinten bárki megtanítható a programfejlesztésre, még azok is akik ezirányú teszten rossz eredményt érnek el, csak az ő készségük nem lesz azonos egy Linus Torvaldséval.
De még olyat is el tudok képzelni, hogy nagyon rossz kezdő eredmény később előjelet vált. A speciális képességek hiányát elég jól ellensúlyozni lehet szorgalommal, egy pontig.
Nehézkesen, figyelembe véve, hogy nem egy konkrét 'tehetség' meglétéről van szó, hanem számos különböző képesség fejledtségéről, gondolok itt az absztrakciós képességre, az analitikus szemléletmódra, a rendszerszintű gondolkodásra, és hasonlókra. A programozói szakmán belül is erősen elkülöníti az embereket az, hogy kinek melyik oldal erősebb vagy gyengébb. De ha tényleg egy közös pontot kellene találni, ami jó indikátor, az a logikai készség. Én speciel úgy látom, hogy a Sudoku illetve Griddler feladványok jól tesztelik ezt a készséget. AZon felül viszont.. az idő és a tapasztalat mondja meg.
'26'
es az a bizonyos szint amin akarki megtanulhatja, azert mar hajlando is fizeteni egy munkaltato, vagy az csak arra jo hogy az idöt kidobjuk vele?
"Hogyan lehetne felmerni, hogy valakinek megvan-e ez az erzeke mielött belevag önalloan a tanulasba, hogy ne akkor derüljön ki hogy nics meg hozza ez az alapvetö erzek, amikor egy evet kiobott az ablakon a tanulasra?"
Gondolom rájöttél, hogy én is azok közé tartozom, akik szerint a programozást is bárki meg tudja tanulni olyan szinten, hogy egy jó programozónak számítson. Hogy megéri-e tanulni, azt az dönti el, hogy mennyire szereted, mert, ha kellően szereted, akkor szívesen áldozol rá időt, és, ha időt szánsz rá, akkor fejlődni fogsz. Én azt mondanám, hogy válassz ki egy kimerítő 3-400 oldalas könyvet egy általad választott nyelvhez (pl. python), amit az elejétől a végéig lenyomsz, beosztva, minden napra x adag. Megcsinálod a példákat, és ha elakadsz utánajársz az interneten, egészen amíg nem működik. Ha ez megy, akkor szerintem nincs elvi akadály, és jó úton haladsz, hogy rendes programozóvá válj, akinek a tudásáért fizetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!