A hiányzó 22ezer programozót, egyetemen végzettekkel, h töltik fel, ha kb.2000 végeznek évente és a hiány egyre nő?
Európában 600 ezer programozó hiányzik, 2022-re 900 ezre lesz ez a hiány előre láthatólag.
Magyarországon 22000 ezeret jelenleg is betudna fogadni a piac. Jelenleg a cégek bármikor tudnának annyit növekedni, h 22000 programozót még befogadjonak. Csak nincs annyi, azért is nem tudnak többek között növekedni.
De ez a 22000+ hiány is egyre nő.
A felsőoktatásban 2000 maximum 2500 ember végez évente bsc és msc-n.
Végez még kb. 1500 ember egyéb tanfolyamokon.
Amik közül normális tudást, csak a codecool és pár egyetemi Felsőoktatási szakképzés ilyen 120 kredites 2 éves képzés ad. De ezekről meg 300-400 ember végez összesen évente.
max 3000 jó végzettséggel rendelkező ember végez évente
Akinek meg nincs minimum diplomás végzettsége és úgy akar programozni, arra sokan azt mondják, h nem ér semmit. Itt legalább is sok ilyet olvastam.
Akkor, hogy fogják diplomásokkal feltölteni ezt a növekvő hiányt?
10 év lenne, h a jelenlegi hiányt betöltse a felsőoktatás.
Vagy a cégek csak úgy elfogadják, h növekedhetnének, de hát ez van, h nem lehet, mert nincs programozó.
Vagy ezek a tanfolyamok fognak növekedni mint az EPAM akadémia, Codecool stb, meg a rövidebb felsőoktaási képzések mint a programtervező vagy gazdaságinformatikus foszk.
Olyat is hallottam, h lesz direkt csak kóder képzés, aki semmi mást nem tanul, csak 1 nyelven kódolni és aztán úgy fog dolgozni.
Utolsó
Ha ezeket nem tudod, akkor csak kóder vagy nem programozó.
- Bonyolultság elmélet, Formális nyelvek, Szimbolikus számítások, Kalkulus 2-3, Diszkrét matematika 2-3, Sztochasztika alapjai, Közelítő és szimbolikus számítások, Vektor analízis.
Ezekbe több 100 órát bele kell tenni, h programozó lehess.
Jogi alapismeretek, Szakmai kommunikáció, Munkaerőpiaci ismeretek meg az ilyenek mint fizika vagy nukleáris kémia vagy hulladékgazdálkodás, mert muszáj valamit választani.
Ez hibás.
A "codernek" kell a legjobban tisztában lennie mindennel.
Neki a feladata, hogy működő rendszert készítsen a 0-ból!
Halmazelmélet? A coder halmazokkal dolgozik. Nem elmélet-
ben, gyakorlatban.
Bonyolultságelmélet? A coder arra törekszik, hogy mindent,
amit lehet, leegyszerűsítsen (kevesebb bug source).
Kalkulus? A coder fejben tolja az ilyet, fel sem merül
benne, hogy épp ezt csinálja, neki egy csuklóból kell,
hogy menjen, különben nem tud kódolni.
Vektor-analízis? Aki játékra optimalizálódik, ott szintén
fejben működik a dolog, bele sem gondol, hogy mit csinál.
Olyan dolgokat írtál le, amit egy coder csuklóból ki kell,
hogy rázzon, különben nem coder, csak egy copy-paster
huszár :)
Egyébként a coder magyarul programozó ;) Ez senkinek
nem tűnik fel?
Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én vagy 4éve tanultam főiskolán/egyetemen "Formális nyelvek"-et.
Tavaly volt egy olyan feladatom, ahol pont az ottani elmélet kellet, mivel automatákat kellet gyártanom szövegfeldolgozásra és értelmezésre.
Persze utána olvastam magamtól olyanok után, hogy: Szövegbányászat.
Szerintem attól függ, hogy mire van szükséged, hogy hol vagy. Persze az adott területen mindig tanulsz valami újat, ha ott vagy. Ha meg azt veszed észre, hogy hiányos a tudásod, akkor úgy is utána nézel.
Utolsó
Előző hozzászólásodban azt írtad, h siralmasnak találtad az egyetemi tananyagot amikor megláttad.
A mostani hozzászólásodban pedig mindegyik egyetmi felső matekos tárgyra, amit írtam, pontokba szedve leírtad, h mért nélkülözhetetlen.
Most akkor siralmas amit egyetemen tanítanak vagy nem az és nélkülözhetetlen?
Nem kötöszködés, érdekel a véleményed.
A tananyag siralmas, ez tény.
Nem oktatni kell a tárgyakat, mert azok így, ebben a for-
mában hasznavehetetlenek.
A programozást kell tanítani. Mint írtam, a programozónak
ezt "éreznie" kell, nem is tudja, hogy épp mondjuk a Kal-
kulus anyagát tolja, de nem tudatosan, hanem mert érzi,
hogy ezt kell csinálnia.
Attól, hogy nem ismered a hidrodinamika minden részletét,
még tudsz úszni, mert ráéreztél. Hamarabb tanulsz meg
biciklizni, mielőtt Newtonról egy szót is hallanál. De
csinálod, megy, biciklizel.
Van egy programozási feladat, pl csinálj egy lottószám-
generátor programot, ami kitölt 50 szelvényt, és a végén
megnézi, mennyi találatod van, és esélyt számol.
A kóder leül, és megcsinálja. Mert ráérez, hogy kell meg-
oldani, és csinál neked egy gyönyörű designos progit, ami
ezt tudja. Arról lehet fingja sincs, hogy ebben halmaz-
elmélet, kombinatorika, valószínűségszámítás, és még szá-
mos olyan dolog van, amit ő tudatosan nem is tud. De
megcsinálja, és működik.
De a mostani egyetemistának egy ilyen feladatot adsz, nem
tudja összerakni, mert kalkulust tanult, elméletet, hal-
mazokat, de arról, hogy mi a lottó, hogyan működik, és
hogy lehetne ebből programot írni, fingja sincs :)
Egy éve egy nagyobb netes vita után vettem a fáradtságot és regisztráltam egy álláskereső oldalra. Beírtam, hogy 4 éve dolgozom programozóként, C++ és C# nyelveken dolgozom. Kezdő fizetésnek 400 nettót jelöltem meg. Másnap óránként jöttek a telefonok konkrét cégektől (nem közvetítőktől), hogy behívnának interjúra. Nap végére töröltem a regisztrációmat, mert nem akartam őket szívatni. Ennyit a programozóhiányról.
Sehogy nem fogják tudni pótolni a programozóhiányt. Rossz a képzés, a legtöbb ember meg amúgy is alkalmatlan arra, hogy ilyet tanuljon.
"Odáig fajult a dolog, hogy egy multicég egyik vezető szoftvermérnöke lettem,"
Hát az te egészen biztos, hogy nem lettél. Kivált, hogy azt képzeled, kernel drivert írni csak ASM-ben vagy C-ben lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!