2017es programozás érettségi mintafeladat megoldásában segítene valaki?
Ugye teljesen megváltozott most minden, teljesen új programok vannak meg minden...
A mi sulinkban 3éven keresztül olyan programot vettünk nagyjából mindenből amit mostanra már kivettek...
Vagyis hát úgy vettük a programozást hogy a tanár az iPhone ján játszott, mi akik értettünk egy kicsit is hozzá összeültünk vagy 3-4en és összeraktunk mindent ami kell, szóval így 4év után se tudok jóval többet mint elsőben.
Szóval
A Kéktúra feladathoz kéne segítség Pascal nyelven, Lazarusban:
Stringgrid be töltöttem be, a 3., 4. feladat már ment, kijelölősen oldottam meg a szakaszok megszámlálását és az összegzést is. Viszont a min/max függvénnyel bajban vagyok. A számokat ki tudom írni, csak a hozzájuk tartozó cellát nem
Ki kéne még mellé íratni a hozzá tartozó Kezdőpontot, végpontot, és a szakasz távolságát. Csak fogalmam sincs azokat hogy írassam ki mellé, hogy rendeljem hozzá a számhoz a sorát...
Emellett a 6,7,8,9 es feladathoz meg hozzá sem tudok szólni xD
A feladatot itt találjátok:
Leírás(A Kéktúra az): [link]
Feladat(A 2. feladat a programozás): [link]
Megoldás : [link]
A Megoldás C nyelven van, sajnos abból egy szót nem értek, és consol alkalmazásba van megírva. Ha valakinek úgy meg hogy C ből átírja Pascalba, azt nagyon megköszönném.
Vagy hogyha valaki rendesen elmondaná a feladatot, vagy csak leírná a forráskódját a feladatnak Pascalban amit át tudok nézni, megkeresni az összefüggéseket azt nagyon nagyon megköszönném, az életemet mentené meg vele :)
(Még mielőtt valaki írná, sok ideje keresem hogy lehetne megoldani, tudom hogy a Google a barátom, rá is kerestem mindenhogy, de Lazarust és Pascalt szinte senki nem használ, elvégre jó 40éves nyelv de mégis ezt tanítják annak ellenére hogy felvételibe C++/C# volt írva, és Delphi ből is próbáltam átírni, de azért sok mindenben nem érti meg egymást a 2program :( )
Most nincs időm belemerülni, de a hiba a min/max függvénnyel van, nem ezt kell csinálni, mert az értéket ad meg, és az értékhez utólag indexet találni nagyhalál. Fordítva, egy könnyen megérthető algoritmus segítségével előbb az indexet keressük meg, onnan könnyű.
Itt a maximumot index szerint választja ki, ez kell neked.
A minimumot érték szerint választja ki (bár tévesen oda is index van írva). Ezt csinálja a min/max függvény.
A többi programozási tételt is ismerd meg, kellenek az érettségire.
Köszönöm a választ :)
A programozási tételeket ismerem, szoktam is őket használni, és az indexelés is megy ha értéket kell megindexelni
A kérdés az, hogy Stringgrid ben egy egész oszlopot, vagy sort hogy írassak ki :D
Tehát például:
1. szöveg - 18 - 22
2. szöveg - 64 - 32
3. szöveg - 12 - 65
És nekem a második oszlopban kell megkeresnem a legkisebb értéket, és a hozzá tartozó egész sort :D
Tehát önmagában ki kell íratnom hogy a második oszlop szerint a: "3. szöveg - 12 - 65" :D
Szia.
Delphiben igy kell valahogy:
Második oszlop : StringGrid.Cells[2,j] ahol j a sor száma.
Egy sor kírása : vagy egyesével manuálisan (ha a Stringgrid csak 2-3 oszlopból áll akkor járható út : tehát kiiratod a StringGrid.Cells[1,3]-at majd a StringGrid.Cells[2,3]-at és végül a StringGrid.Cells[3,3]-at), vagy egy For ciklussal végigmész az oszlopokon és úgy iratod ki : StringGrid.Cells[i,3] ahol i az osszlop száma.
Sok sikert.
üdv.
Köszönöm utolsó :D
Isten vagy xD
A StringGrid-et felejtsd el. Rekordszerkezetre gondoltak szerintem, eddig is mindig az volt. Ha lesz pici időm ma megírom neked az egészet Free Pascal-ban.
'de Lazarust és Pascalt szinte senki nem használ', de igen sokan mert minden op. rendszerre fordítható és szépen fejlődik. Az hogy a C# és Java a trendi az egy dolog.
Free Pascal t néztük itt az osztállyal, Pascalban működik a program, Lazarusban pedig nem :(
De az a lényeg hogy Lazarusban működjön mert azt kell használni az érettségin
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!