Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Kell e dll filet csinalnom /...

Vkrisz81 kérdése:

Kell e dll filet csinalnom / keszitenem vagy anelkul is lehet komplett programot kesziteni?

Figyelt kérdés
ha akarok egy komplettebb programot kesziteni. Kell e dll fileokat letrehoznom es azokat meghivnom, vagy lehet e az ezekben tarolhato fuggvenyeket kulon exek formajaban letrehoznom es ugy lefuzttatni ha kell? mi a kulonbseg? ahol dll fileok vannak a programhoz miért nem kulon exek azt csokolom?

2016. dec. 15. 19:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Az exe egy program.

A dll egy dinamikus függvénykönyvtár, ami nem tud futni.

Ha akarsz komplex programot, hasznos lehet, de nem kötelező.

Arra jó, hogy ha egy függvényt ezer helyen meg kéne hívni, akkor a dll-ben megtalálható, és minden eléri.

2016. dec. 15. 19:28
 2/11 A kérdező kommentje:

tehát akkor simán lehetne kulonallo program az ami a dllben van ugye? inkabb arra valo hogy olyan fuggvenyek vannak benne amit bele rakhatnak a 3 exebe is ami a programot kepezi csak akkor ha modositom mindegyikben at kellene irni, kenyelmetlen, es nagy helyigeny lesz?

tehat igazabol praktikus? vagyis nelkulozheto?

2016. dec. 15. 19:57
 3/11 Hominida ***** válasza:
Ha a fejlesztőprogramoddal olyan objektumot vagy függvényt használsz, amely egy külső DLL-ből származik, akkor a programból szimpla EXE helyett rendes telepítőcsomagot kell készítened, és abba belekerül az összes szükséges bővítmény. A fejlesztőrendszerek adni szoktak valami ilyen lehetőséget.
2016. dec. 15. 20:10
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem kell.
2016. dec. 15. 20:27
 5/11 anonim ***** válasza:

Mutatok egy való életbeli példát, amivel én szembesültem. Csináltam ugyanis egy zenelejátszót:

[link]

Itt amit látni kellene az az, hogy ez a lejátszó ad egy felületet, amit felhasználva más programok csatlakozhatnak hozzá (TCP kapcsolaton keresztül) és kommunikálhatnak vele. Hogy lásd, mi is zajlik itt, a Putty-val léptem be rá. Hogy ezeket a parancsokat programkódból könnyebben lehessen küldözgetni, egy külön DLL-ben leprogramoztam ezeket. Erre azért lesz szükség, mert elég csak behívni a DLL-t, ha mondjuk egy dalszövegszerkesztő programot akarnék hozzá írni. Ekkor ugye a dalszövegszerkesztőnek meg kell tudnia kérdezni a lejátszótól, hogy hol tart a lejátszás, hogy tudjam a dalszöveget időzíteni. Ez az egyik haszna a DLL-eknek.

A másik haszna az, hogy én például kiemeltem a dalszövegek kezelését a lejátszó kódjából. Ezt azért tettem, mert ez a modul nem függ egyáltalán magától a lejátszótól (ellenben a lejátszónak nyilván szüksége lesz rá). Ezért ez egy későbbi projektben újra felhasználható (mint pl. a fent említett dalszöveg szerkesztő programban, de akár írhatok erre is egy külön programot, ami a különféle formátumokat konvertálja egyikből a másikba).

2016. dec. 15. 22:44
 6/11 anonim ***** válasza:
És egy harmadik példa: Egy DLL-ben nem csak programkódot tárolhatsz. Belefordíthatsz különféle erőforrásokat is. Itt képekre, szövegekre gondolok például. Simán csinálhatsz egy többnyelvű programot is úgy, hogy DLL-be tárolod el a fordításokat, mellé képként pedig mehet az adott ország zászlója.
2016. dec. 15. 22:51
 7/11 A kérdező kommentje:
Nem ertem az a dll honnan tudnaa a masik lejatszo aktualis allasat.. hat nem olyan ez mint a fuggvenyek local valtozoi?letrejon egy peldany es addig el amig hasznalod de utana a valtozok eltunnek..? Hogy van kapcsolat
2016. dec. 16. 23:20
 8/11 anonim ***** válasza:
Adatot nem csak a memóriából szerezhetsz változókkal. Olvashatsz adatot fájlokból (ebben az esetben azt kell megmondanod, hogy melyik fájlt szeretnéd megnyitni), olvashatsz hálózatról (ekkor az a kérdés, hogy melyik számítógépről akarsz adatot olvasni melyik porton keresztül), bluetooth-ról, USB-ről, rengeteg módon.
2016. dec. 16. 23:55
 9/11 A kérdező kommentje:

igen ertem en.. de egy eppen szamot lejatszo progi hogyan tudná megmondani egy masik, a.k.a kulso programnak hogy epp hol tart? ehez hogyan tudnának kommunikálni? :S

persze adatot barhonnan szedhetsz fel.. erre jo talan a dll? ne fileban kelljen tarolni? mintha egy valtozot tarolnal memoriaban es az folyamatosan elerheto tobb alkalmazas szamara?

2016. dec. 17. 22:41
 10/11 anonim ***** válasza:

Nézd meg ezt:

[link]

Szóval így tud kommunikálni két program.

2016. dec. 18. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!