Kell e dll filet csinalnom / keszitenem vagy anelkul is lehet komplett programot kesziteni?
Az exe egy program.
A dll egy dinamikus függvénykönyvtár, ami nem tud futni.
Ha akarsz komplex programot, hasznos lehet, de nem kötelező.
Arra jó, hogy ha egy függvényt ezer helyen meg kéne hívni, akkor a dll-ben megtalálható, és minden eléri.
tehát akkor simán lehetne kulonallo program az ami a dllben van ugye? inkabb arra valo hogy olyan fuggvenyek vannak benne amit bele rakhatnak a 3 exebe is ami a programot kepezi csak akkor ha modositom mindegyikben at kellene irni, kenyelmetlen, es nagy helyigeny lesz?
tehat igazabol praktikus? vagyis nelkulozheto?
Mutatok egy való életbeli példát, amivel én szembesültem. Csináltam ugyanis egy zenelejátszót:
Itt amit látni kellene az az, hogy ez a lejátszó ad egy felületet, amit felhasználva más programok csatlakozhatnak hozzá (TCP kapcsolaton keresztül) és kommunikálhatnak vele. Hogy lásd, mi is zajlik itt, a Putty-val léptem be rá. Hogy ezeket a parancsokat programkódból könnyebben lehessen küldözgetni, egy külön DLL-ben leprogramoztam ezeket. Erre azért lesz szükség, mert elég csak behívni a DLL-t, ha mondjuk egy dalszövegszerkesztő programot akarnék hozzá írni. Ekkor ugye a dalszövegszerkesztőnek meg kell tudnia kérdezni a lejátszótól, hogy hol tart a lejátszás, hogy tudjam a dalszöveget időzíteni. Ez az egyik haszna a DLL-eknek.
A másik haszna az, hogy én például kiemeltem a dalszövegek kezelését a lejátszó kódjából. Ezt azért tettem, mert ez a modul nem függ egyáltalán magától a lejátszótól (ellenben a lejátszónak nyilván szüksége lesz rá). Ezért ez egy későbbi projektben újra felhasználható (mint pl. a fent említett dalszöveg szerkesztő programban, de akár írhatok erre is egy külön programot, ami a különféle formátumokat konvertálja egyikből a másikba).
igen ertem en.. de egy eppen szamot lejatszo progi hogyan tudná megmondani egy masik, a.k.a kulso programnak hogy epp hol tart? ehez hogyan tudnának kommunikálni? :S
persze adatot barhonnan szedhetsz fel.. erre jo talan a dll? ne fileban kelljen tarolni? mintha egy valtozot tarolnal memoriaban es az folyamatosan elerheto tobb alkalmazas szamara?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!