Python programozás kérdés?
most kezdtem egy pár napja programozni tanulni, és volt egy kisebb elakadásom amit aztán sikerült megoldanom, de kiváncsi lennék a ti véleményetekre hogy ti hogyan oldottátok volna meg mert szerintem az én megoldásom nem a legjobb :/
ez volt a feladat:
t1 = [31, 28, 31, 30, 31, 30, 31, 31, 30, 31, 30, 31]
t2 = ['Január', 'Február', 'Március', 'Április', 'Május', 'Június',
'Július', 'Augusztus', 'Szeptember', 'Október', 'November', 'December']
Írjon egy kis programot, ami egy új t3 listát hoz létre. Ennek felváltva kell tartalmazni a két
lista minden elemét úgy, hogy minden hónap nevét követnie kell a megfelelő napok
számának : ['Január',31,'Február',28,'Március',31, stb...].
és ez volt az én megoldásom:
t1=[31,28,31,30,31,30,31,31,30,31,30,31]
t2=['Januar','Februar','Marcius','Aprilis','Majus','Junius',
'Julius','Augusztus','Szeptember','Oktober','November','December']
a = -1
t3 = []
while a<11:
t3.append(t2[a + 1])
t3.append(t1[a + 1])
a=a+1
print t3
az én megoldásommal jó végeredmény jött ki csak kíváncsi lennék hogy van-e erre valami más módszer amit érdemes lenne megtanulnom.:)
For ciklussal olvashatóbb(meg elírásbiztosabb) lenne, illetve ha for nélkül akarod megoldani akkor az "a = a+1" lehet simán a += 1, vagy még jobb ha a++. [működést tekintve ugyanaz, csak mint a for ciklusnál, olvashatóbb lenne, és kisebb lenne az esély az esetleges elírásra.]
While akkor az igazi, ha nem tudod pontosan, hogy mikor kell befejezni a ciklust(életszerű példa erre mondjuk az, hogy ha a kurzor egy gomb felett van, vagy mesterséges intelligenciánál csak akkor számolnál tovább, ha "él" a karakter, és így tovább), ahol csak végig kell futni egy listán\tömbön\akármin ott a for ciklus szebb\olvashatóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!