Ha nem tudok programozni és elvégzek egy alap egyetmet akkor utána mennyit keresek?
Ha nem tudsz programozni és elvégzel egy alap egyetemet, még mindig nem fogsz tudni programozni...
Programozni önszorgalomból, gyakorlással, önképzéssel lehet megtanulni. Az egyetemen csak a minimális alapokat tanítják meg, az önmagában édeskevés.
Az pedig, hogy mennyit keresel, rengeteg dologtól függ. Elsősorban attól, milyen irányban képzed magad, mert bizonyos programnyelvek keresettebbek, mint mások és egy junior PHP fejlesztő teljesen más bért kap, mint egy junior SAP vagy junior java fejlesztő.
Azon kívül, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:
- Akarsz-e nehéz matematikával kílódni: integrálás, deriválás, stb?
- Akarsz-e különböző programnyelvek alapjaival foglalkozni az egyetemen, ahelyett, hogy valami konkrét dolgoba mélyebben belemennél?
- Megvan-e a megfelelő logikai érzéked, tudsz-e a dobozon kívül gondolkodni?
- Akarsz-e napi 8-10 órát ülni a gép előtt pötyögve?
- Akarsz-e a szoros határidők miatt stresszelni, hogy még mindig nem úgy működik az osztály, ahogy szeretnéd?
- Van-e türelmed órákon keresztül keresni a programban egy apró hibát, ami miatt folyton összeomlik a rendszered?
- Van-e türelmed a megrendelővel megértetni, hogy amit elképzelt, az abban a formában nem valósítható meg?
- Van-e affinitásod a csapatmunkára és arra, hogy néha a csapat másik fele olyan dolgokat kér, ami számukra látszólat pofon egyszerű, de tudod, hogy neked több napi munka lesz?
Ha a fenti kérdések közül akár egyre is nem a válaszod, akkor felejtsd el az egyetemet és a programozói karriert.
Arról nem is beszélve, hogy programozni csak úgy lehet, ha szereted, amit csinálsz. Ha csak a pénz miatt akarsz programozni, megette a fene az egészet.
Azon kívül, egyik programozó, akit ismerek (beleértve magamat is) sem egyetemen kezdte, hanem jóval hamarabb. Jómagam 9 évesen, C64 Basic-ben kezdtem, majd 12 évesen kaptam az első PC-met, vettem egy programozás könyvet és 3 hónapra rá már karácsonyi üdvözlő programot írtam. Ha eddig önszorgalomból nem kezdtél neki, akkor aligha lehetsz túl elszánt.
Nem érdekel, hogy milyen vagy informatikából, matematikával hogy állsz? Mert az egyetemen erős a matek, hamar kihullhatsz. Az ELTE programtervező informatikus első félévében csak matematika van, mindegy, melyik szakon.
Jelenleg a frissen végzett programozó havi 200 ezer Ft-ot kaphat kézhez. Mi van az angollal? Mert annak szóban és írásban is középfokúnak kell lennie, különben mehetsz kapálni, vagy kecskét őrizni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!