Egy junior programozó mennyire kell jó legyen? Milyen tesztfeladatokat csináltatnak egy kezdővel?
Néhány példa:
Készíts láncolt listát!
Írj egy függvényt, ami összeadja azokat a listaelemeket, amiknek a hátulról számított első és harmadik bitje 1!
Készíts programot, ami tanácsot ad a játékosnak, hogy hova tegye a jelét a TicTacToe játékban! Nem triviális, mivel nemcsak a kezdőlépésre kell tanácsot adni, hanem a játék későbbi szakaszaiban is.
A bitműveletesre gondolsz hogy nem egyszerű?
Ennyi lenne szerintem: Ha (elem & 5 == 5) akkor acc+=elem
Egyébként tőlem anno a nyelv alapos ismeretét várták el és kérdezték ki, majd a programozáshoz kevésbé kapcsolódó logikai feladványokat kaptam. Ez nagyon cég függő, de ha alaposan ismered a nyelvet ill. a működését, általában felvesznek.
#4-esnek:
Előrebocsájtom, hogy nem kötöszködésnek szánom, csak elgondolkoztatónak:
A feladat: "...ami összeadja azokat a listaellemeket, amiknek a HÁTULRÓL számított első és harmadik bitje 1!"
Azt írtad: "Ennyi lenne szerintem: Ha (elem & 5 == 5) akkor acc+=elem"
Nos ehhez először is tudni kellene a tárold adatok tipusát, amelyek feltételezhetően "unsigned" BYTE, WORD, DWORD, QWORD...
Mivel a bitek sorszámozása jobbról balra halad, így az első bit előlről számítva a jobb szélső... :-)
Vagyis ha hátulról (balról) számoljuk, akkor BYTE esetén ez a 128-as (7.bit) és a 32-es (5.bit)! WORD esetén pedig a 32768-as (15.bit) és a 8192-es (13.bit)... :-)
Persze tudom, minden csak nézőpont kérdése! :-)
A konvenció az hogy mindig a legjobboldalibb bitet nevezzük a hátsó bitnek. Ennek kettős oka van:
- Ha áteresztesz egy számot egy soros porton a legjobboldalibb bit azaz az LSB, az ami utoljára kerül feldolgozásra. Először a bal oldali bit kerül elküldésre és a jobboldali utoljára, tehát a jobboldali bit az ami "hátul" van.
- Az emberi logika ezt vallja hogy balról-jobbra számozunk, ez a szövegeknél és számoknál is így van. Az utolsó betű a legjobboldalibb. Miért cseréled fel a kettőt tényszerűen?
Ha megkérdezik tőled mi az első 2 jegye az 5673 számnak azt fogod mondani hogy 3, 7 vagy azt hogy 5, 6?
#6-nak:
Ezért mondtam, hogy minden csupán nézőpont kérdése... :-)
Eressz át a soros portodon egy LittleEndian számsort, majd aztán egy BigEndian-t, melyik lesz az első és melyik a hátsó bit? :-)
ui. (OFFTOPIC): Rajtam nem múlna az sem, hogy az élelmiszerboltban az 5673-at 3765-nek értelmezem, sőt még jobban is járok... :-) ...csak nem értenének meg, pedig világos! De ha azt nézzük ez is csak megmagyarázása a dolgoknak, hiszen az ember logikája ahogy mondod balról-jobbra tart... ...de nem minden követi az emberi logikát! (sokszor az emberek sem). Pedig a könyvet is balról jobbra és fentről lefelé olvassuk, de magyarázd ezt el egy kínainak vagy japánnak! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!