Hogy lehet az RSA és a AES titkosítást összekapcsolni?
RSA és a AES nem titkosító, hanem titkosító-algoritmus/eljárás.
Mind 2 saját módszert használ, így összekapcsolni közvetlenül nem lehet.
Amúgy meg az algoritmusok nem fájl mérethez kötöttek. Lásd a zsarolóvírusokat.
RSA csak a kulcs hosszánál kisebb adatot tud titkosítani, jól használható pl. hálózati csomagoknál. Fájloknál nem igazán biztonságos.
Én azt ajánlom hogy generálj egy kulcsot amivel titkosítod a fájlod az AES algoritmussal, és a generált kulcsot titkosítsd az RSA-val. Átküldöd az AES-sel titkosított fájlt és az RSA-val titkosított kulcsot, majd az RSA privát kulcsával dekódold az AES kulcsot amivel dekódolod a fájlt.
"very hihető"
Okoska nem igazán érdekel hogy mit hiszel, ha nem értesz hozzá miért szólsz be? A képlet pedig elég egyszerű, még egy óvodás is megérti (az a fajta amelyik tudja a google-t használni):
Ha X az adat, N a kulcs modulus, akkor az X(mod N) eredménye lesz a titkosított adat (nagyon leegyszerűsítve a problémát). Ha megengedjük hogy az adat nagyobb legyen mint a kulcs akkor nem egyértelmű a megfeleltetés, több X is lehet lehetséges megoldás visszakódolásnál. Ezért az RSA nem tud a kulcs modulus méreténél nagyobb adatot titkosítani. Megoldás a darabolás, de azzal számos probléma van:
- Az RSA művelet nagyon költséges, lassú lesz az átvitel, pontosabban a titkosítás/dekódolás.
- Csökkenti a biztonságot.
- Növeli a fájl méretét.
Persze ez magyarázhatom annak akinek nincs 2 perce utánanézni a dolgoknak mielőtt feleslegesen hülyeséget posztol (és lepontoz).
De én azért kedves vagyok és segítőkész. Bírtam neked a google-be hogy RSA, ezt dobta ki:
A kérdező kérdésére is megtaláható a válasz (véletlenül pont ugyan az ami le lett pontozva):
"RSA is a relatively slow algorithm, and because of this it is less commonly used to directly encrypt user data. More often, RSA passes encrypted shared keys for symmetric key cryptography which in turn can perform bulk encryption-decryption operations at much higher speed."
Egy másik google találat ami részletesen válaszol mindenre:
Ezt a támadást KPA-nak nevezik és az AES nem támadható ilyen módon. Vannak régebbi titkosítások amik igen, valószínűleg amire kiadott a Kaspersky egy programot az törhető volt így. Az RSA nem szimmetrikus titkosítási algoritmus.
"Modern ciphers such as Advanced Encryption Standard are not currently known to be susceptible to known-plaintext attacks.
The PKZIP stream cipher used by older versions of the zip format specification is prone to this attack. For example, an attacker with an encrypted ZIP file needs only (part of) one unencrypted file from the archive which forms the "known-plaintext".[7][8] Then using some publicly available software they can quickly calculate the key required to decrypt the entire archive. To obtain this unencrypted file the attacker could search the website for a suitable file, find it from another archive they can open, or manually try to reconstruct a plaintext file armed with the knowledge of the filename from the encrypted archive. However, the attack does not work on AES-encrypted zip files."
Én azt hittem , hogy a aszimmetrikus titkosítást épp ez végett keverik bele...
Akkor a zsarolóvírusoknak miért célszerű rsa&aes-t használniuk ?
Csak a biztonságos kulcsátküldés miatt ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!