Középiskolai 3-as,4-es matekkal lehet esélyem elvégezni egy programtervező informatikis vagy mérnökinformatikus szakot, hogy programozó lehessek?
"Olyan helyre nem is érdemes menni, ahol a referencia helyett a diplomát nézik,"
Nem helyette nézik, hanem mellette. És ez éppen a jobb helyeken van így. A jobb helyekre ugyanis a diploma önmagában messze nem elég.
Az tény, ahogy mondtam is, hogy a született tehetségek számára mindig nyitva fog állni az ajtó, de ezek nem az átlag.
#11: Végignézve a kommentjeidet, elméláztam, vajon honnan vetted mindezt, mert a valósággal köszönőviszonyban sincsenek az állításaid.
Nem bocsátkoznék az egyenkénti boncolgatásukba, legyen elég, hogy sok ott a tévedés, és inkább a kérdezőnek adok választ:
Egészen nyugodtan célozd meg a pályát, bár az egyetemi matematikától vért fogsz izzadni, és feltehetően bukdácsolós történet lesz.
A mindennapi munkában gyakorlatilag alig találkozni matekkal (de legalábbis az észlelési küszöbértéket nem sűrűn haladja meg).
Pályakezdőként értelemszerűen csak junior pozícióra számíthatsz, ahol nem feltétel a tapasztalat, illetve helyenként a diploma sem. Nem azért, mert olyan posvány helyek volnának, hanem mert a szakma kezdi felismerni, hogy az egyetemen (legalábbis itthon) oktatott anyag nem igazán áll túl tökéletes párhuzamban a napi rutinhoz szükséges képességekkel (ami jól jönne, azt nem oktatják, amit oktatnak, azt meg nem használod - tegye fel a kezét, aki napi szinten alkalmaz differenciál-egyenleteket!).
Hogy tetézzük a dolgot, a legtöbb (értelmes) helyen, még ha egyelőre diplomás álláshirdetésekkel bombázzák is a piacot, juniorokat már jóval az egyetem befejezése előtt (tehát diploma nélkül) is felvesznek, ha egyáltalán foglalkoztatnak kezdőket, és az sem érdekel ma már senkit, ha végül nem fejezed be. Fontos, hogy ne pazarolj el 10 évet az egyetemre az életedből, mert azt soha nem kapod vissza. Tegyél egy próbát, de ha húzódik, ne erőltesd, mert az iparág véráramába ma már diploma nélkül sem lehetetlen bekerülni, és néhány hónap juniorkodás alatt többet tanulsz élesben, mint 4 év alatt az egyetemen.
UI.: Ami az algoritmikus gondolkodást illeti, kiindulási alapnak jó, de talpon maradni iszonyatosan kevés lesz. A mai modern metodológiák, paradigmák mellett az algoritmizálás másod-harmad-sokadrendű.
Ha belevágsz, sok sikert kívánok!
"#11: Végignézve a kommentjeidet, elméláztam, vajon honnan vetted mindezt, mert a valósággal köszönőviszonyban sincsenek az állításaid."
Hát igen, be kell ismernem, hogy a diplomától minden HR-es kiütést kap, sőt, a NASA-tól bottal kergetik el azokat, akik diplomát szereztek bárhol is, a summa cum laude végzettekre meg egyenesen sörétessel lőnek. A fejvadászok is a diploma nélküli birkákat vadásszák mostanában és kifejezett előny, ha az aspiráns három ikszet el tud helyezni a mással megiratott CV-je végén.
"Nem bocsátkoznék az egyenkénti boncolgatásukba, legyen elég, hogy sok ott a tévedés, és inkább a kérdezőnek adok választ: "
A boncolgatásukba? Miért, honnan veszed hogy tudnál te bármit is boncolgatni, döglött macskán kívül?
Mindegy, hogyan csűröd-csavarod, akkor sem lesz helytálló, amiket leírtál.
Nem kell eltántorítani a kérdezőt csak azért, mert neked van egy különvéleményed.
Nekem 16 év tapasztalatom van. Te mire is alapozod azt a nonszenszhalmot, amit ideírtál?
"Nekem 16 év tapasztalatom van."
Na de miben? Lóidomárkodásban, ponthegesztésben, gyöngyfűzésben? Mert programfejlesztéshez nem értesz. Azokat a fogalmakat sem ismered, amelyeket használsz. Csak azt nem értem, miért akarod azt elhitetni bárkivel, talán magaddal a leginkább, hogy értesz ahhoz, amiről itt beszélsz, ám sajnos félre. Itt egy példa rá alább, ezt még idézni is szégyellem, akkora butaság:
"A mai modern metodológiák, paradigmák mellett az algoritmizálás másod-harmad-sokadrendű."
@Kérdező: Ez a beszéd! A diploma miatt meg tényleg ne aggódj. Számos olyan kollégám, exkollégam akad, akik nem rendelkeznek diplomával, és összevetve a diplomásokkal összevetve a teljesítményüket, egyáltalán nem a papír határozza meg, hogy jól megy-e nekik, avagy sem.
Ha szakmai feladatokkal jól boldogulsz, egészen biztosan lesz neked hely egy multinál; ha van egy jól összerakott CV-d és egy LinkedIn profilod, ők fognak keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!