Állásinterjún belenéznek a forráskódba, esetleg el kell magyarázni, hogy mi hogyan működik, vagy csak a kész programot indítják el, és tesztelik le?
Helyzetfüggő.
"Állásinterjún van programozás?"
Akármilyen programozó/fejlesztő szakmai interjúján nyilván van.
5 év tapasztalat alatt halálbiztos, hogy adnak megoldani feladatlapot. Egyik helyen hosszabb, máshol rövidebb.
Sőt, én még 20 éve szakmában dolgozónál is láttam, hogy vele is ugyanazt töltetik ki, mint aki épp pályakezdő (vele voltam együtt az első körön).
Attól, hogy átcsusszansz a feladatlapos első körön, még nem jelent semmit. Behívnak második körre, ahol fogalmad sincs, hogy intro- vagy extrovertált, menedzserbeütésű vagy szakértő programozót keresnek, még az interjúztatónak halovány fogalma sincs milyen csoportba, de azért mondj számszerűsített elképzelt munkabért, amikor azt sem tudod, mik a feltételek, vagy hogy milyenek a leendő munkatársak, mi az a szerep, amit neked be kell töltened.
Ahány multinál voltam az elmúlt fél évben, mindegyik papíron kérte, egyesek ott helyben kiértékelték előttem, mások pedig a fejvadásszal üzentek vissza a következő körös időpontról, a harmadik, többségi csoport válaszra se méltatott.
Egyébként nagy gyarlóság lenne csak a kész programot indítaniuk el, és megnézni a kimenetét, mert ezzel nem tudnak meg rólad semmit, max csak annyit, hogy már jól tudsz kamuzni printf()-ekkel.
Olyat is hallottam, hogy táblánál kellett pseudo code-dal algoritmust felvázolni. Azt viszont kizártnak tartom, hogy interjún "kész" programot kelljen csinálni. Interjún, ha megakadsz kérj segítséget (persze megfelelően fogalmazva), és ha adnak, akkor azt fogadd meg. Ezzel egy csomó jó tulajdonságot fogsz mutatni: képes vagy segítséget kérni, felismered, ha segítségre van szükséged, lehet veled csapatban dolgozni. Ezek sokkal fontosabbak, mint hogy az adott problémát helyben, a felvételi stressz alatt meg tudod-e oldani. (persze ez attól is függ, hogy mennyire alap problémán hasalsz el.)
Mondjuk amikor engem kiválasztottak az önéletrajzom alapján, akkor az interjú időponttal együtt egy programozási feladatot is kaptam, amit az interjú előtt elküldtem, és belekérdezgettek, hogy milyen megoldást és miért használtam...
"Olyat is hallottam, hogy táblánál kellett pseudo code-dal algoritmust felvázolni."
Ez fantasztikus ... évek óta nem láttam pszeudokódot. Elég rossz szűrő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!