Melyik mo-i egyetem a legjobb programozói képzés szempontjából?
Hogy a három fő választékot perspektívába tegyem, főnökömmel beszéltünk annak idején arról, melyik egyetemen milyen a képzés, és arra jutottunk:
- Óbudai: Nagyon sok gyakorlati programozás, gyakorlatias oktatás. Az itt végzett hallgató jellemzően leül, és lekódolja a feladatot, tökölés nélkül.
- BME: Szintén erős gyakorlat, de itt kihangsúlyozódik erősebben a programozás elméletibb része. Az itt végzett hallgató leül, és kicsit gondolkozik, hogyan lehetne a programot úgy implementálni, hogy a feladatot hatékonyan lássa el, ugyanakkor ha szükségessé válik, könnyen bővíthető legyen. Csak ezután ül le megvalósítani azt.
- ELTE: Nagyon erős elméleti oktatás, absztrakció absztrakció hátán, viszont a gyakorlati oktatás látja ennek kárát. Aki itt végez, jellemzően tollat, papírt ragad, és elkezd specifikációkat felírni, a programot a végletekig próbálja optimalizálni, és mindeközben igyekszik a létező összes lehetőségre felkészíteni azt, mielőtt egyáltalán billentyűzetet ragadna.
Röviden:
Az Óbudai lekódolja a feladatot. A BME-s megpróbál egy hatékony, jól bővíthető programot írni, az ELTE-s pedig megpróbál minden feladatra tökéletes programot írni, gyakran túlbonyolítva azt. (Ezek persze erős sarkítások, de szimbolizálják a képzések közti különbségeket)
nettó hülyeség, amit az előző írt (nem, nem vagyok eltés)
ilyen helyzetek maximum állásinterjúkon léteznek, úgy hívják, tesztfeladat.. ezen kívül nem sok ilyen van, hogy "leül, és lekódolja a feladatot"
Gondolom az "erős sarkítás" és a "szimbolizál" szavak értelmezésével problémád akadt :D
Amit írtam nem hülyeség, az Óbudai gyakorlatorientált képzést nyújt, az ELTE elméletközpontút, a BME meg valahol a kettő között. Elég embert ismerek mindhárom egyetemről, elhiheted.
Tényleg hülyeség az, amit #11-es írt, de értem, hogy juthatott ilyen következtetésre..
Amíg csak egyszerű programozási/informatikai feladatokkal találkozik mondjuk egy OE-n végzett hallgató (pl. írjon JavaEE alkalmazást, buildelje Mavennel, futtasson rá teszteket, futtasson valami szolgáltatást egy Docker containerben, konfigoljon Apache webszervert, lőjön be egy Vagrant image-t stb.) addig nagyon jól meg tudja oldani az ilyen típusú feladatokat, sőt állítom, hogy gyorsabban is mint egy átlag BME-s, vagy ELTE-s.
Az OE-sek képzése ugyanis nagyobb részben az efféle "alkalmazott informatikai" tananyagok elsajáítására épül (bár megyjegyzem, a BME-n is van ilyen szakirány), míg az átlag ELTE/BME-n végzetté nagyon-nagyon nem erre (ezek ugyanis egy jó munkahelyen utóbbiak számára viszonylag könnyen és gyorsan elsajátíthatók amennyiben ez szükséges).
Ez az OE-s gyakorlatiasság szép és jó, de sok más problémához vezet. Pl. problémák akkor jöhetnek, amikor nem csak "alkalmazott informatikát" kell tudni, hanem pl. írni kell egy modult amely mélyebb matematikai ismereteket igényel, pl. matroidelméleten alapul, esetleg bonyibb statisztikai vizsgálatokat végez, vagy csillagásazati pontosságú számításokat kell végezzen.
Az OE-sek tényleg hatékonyak a gyakori informatikai problémák megoldásában, de kb. semmit nem tudnak kezdeni mondjuk egy kutatási problémával. Cserébe egy BME/ELTE-n végzett valóban "lassabban" oldja meg a mindennapi problémákat (pl. sokkal lassabban konfigolnak szervert), de tudása jóval több irányba felhasználható (pl. ha szerverek százainak terheléskiegyenlítését kell megoldani).
Emiatt nem mindegy, hogy munkáltatóként "mire használod" az alkalmazottad. Egy átlagos BME/ELTE-n végzett alkalmazott hasznossággörbéje hosszú távon nő magasra, rövid távon alacsony, szemben egy átlagos OE-n végzett alkalmazott hasznossággörbéjével, amely inkább rövid távon fut fel, de hosszú távon tipikusan beáll egy konstanshoz..
Tehát eltérő jellegű/szemléletű a képzések, eltérő típusú problémák megoldására készítenek fel, ez az amit a munkáltatók sem nagyon ismertek még fel...
Leírod, hogy hülyeség, amit mondok, majd elregéled, miért nem hülyeség :D
Lényegében ugyanerről beszéltem, csak XY által elhangzott megfogalmazásban.
Pécsről tudok nyilatkozni.
Pontosabban:
PTE-TTK-PTI
Nos itt is sok a matek. Nekem sosem ment nehezen az analízis, de a szaktársaimnak nehezen megy. A Khanacademy-n ha kiviszed a matekot akkor egyetemen sem lesz gond. Én az egyetem előtt kivittem és ötös is lettem. Az első félévben rengeteg a matek, utána alíg.
Ekkor van matematikai logika, diszkrét matek, analízis ami már kalkulus, lineáris algebra.
Sokan kérdezik, hogy minek a sok matek.
Nézz meg egy photoshopot. Gauss blur, perlin noise, bezier görbe stb. Ezekhez mind kell analízis.
Lineáris algebra azért hasznos, mert a big data világában ez alap. A párhuzamosításkor is hasznos és érdemes tudni, hogy a videókártyák mátrix műveleteked halytanak végre mert simd architektúra. Viszont azzal, hogy így elmélyedünk a részletekben nem marad idő olyan dolgokra mint a csapatmunka, verziókezelési rendszerek stb. Szóval egy PTE-s nem tanul GIT-et. A verziókezelők elméletét viszont igen.
Én végigcsináltam az egyetemet nulla bukással, úgy, hogy sosem kaptam egyest vizsgára. Mindig átmentem elsőre. Hozzátenném, hogy napi 4 órát tuti tanultam. Az átlagom 4-es fölött lett. Viszont a fele tényleg kiesett. Kb 40-en kezdtük és 20 körül maradtunk a végére.
Meglepő lehet, hogy ilyen kevesen vagyunk. Ezért elég családias a hangulat. Kb mindenki tudja mindnekinek a nevét és mindenki segítókész. Viszont amit javasolnom.
A programozás oktatás nagyon tanár függő. Van amelyik nagyon tetszett pl.: webprog, progtech gyakorlat. Amelyik nem, azt nem mondom, mert mindenki döntse el magának. Hozzátenném,hogy van semleges. A végére már fordítóprogramot is írtunk. Elsődleges nyelv a c és c++, aztán van php java js c#. Főleg c#.
Sokszor a tananyag tetszett és a tanár előadásmódja nem. Fordítva is volt azért elés sokat.
Amúgy nem mondanám, hogy megszereztem a munkábaálláshoz elegendő tudást. Azért mert nagyon általános az oktatás és ezen nem nagyon lehet változtatni. Egy programozó melóhoz azért kell egy rakat dolog még de mindhez más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!