Valaki leprogramozna nekem 1-2 feladatot Pascalban?
Kaptam egy "kis" házit, de sajnos én nem értem a programozást.. Próbáltam minták, leírások alapján, de valami hiba/gond mindig akad, és nincs is, aki igazán segítene. A következőkre szeretném megkérni egy hozzá értő, kedves srácot:
Írassa ki 1-10-ig a számok négyzetét!
Írassa ki 1-10-ig a számok gyökét!
Írassa ki betűvel 8+2 összegét!
Írassa ki hogy "Hello Pascal!
Köszönöm előre is. Ui.: Bocsi a bénaságomért, lány vagyok. :)
Windows alá, ha nincs kikötve a nyelv, a Delphi 7 kimondottan jó választás mint ahogy a C++ Builder 6 is.
- az újabbak már nagyon drágák lettek (XE..), igaz a Linux-ot kivéve minden platformra tudnak egy kódból - Kismillió komponens létezik hozzájuk, natív kódot készítenek, nagyon gyorsan lehet bennük fejleszteni.
Sajnos most már nagyon sok pénzbe kerülnek :( így igen csak csökkent a népszerűségük. De ha a Tiobe index alapján nézzük, a Pascal + Delphi/Object Pascal együttes értéke a PHP mellett van.
Az aztán nagy eredmény, nyomás Delphi-t tanulni mindenkinek...
Mindig a natív kódot említed, de kit érdekel, mikor a .NET telepítve van egy normális Windows-on?
Windows-ra is van egy csomó kényelmesebb, gyorsabb, jobban támogatott eszköz, amikhez fejlesztőt is könnyebben talál az ember. Nem hallottam még olyan érvet a Pascal mellett, ami miatt 2015-ben egy nagyobb projekthez ebben kezdenék hozzá.
Én igazából kisebb projektbe sem, de ez ízlés kérdése.
#23: Talán nézd meg a Windows alatti (jobb) programokat. Túlnyomó részt nem .NET-es nyelvben készültek. Valamint ajánlanám még: [link] cikket is. Akkor most, hogy is van ez ? Az M$ is kiseggel a saját régi 'cuccaiból' ? Talán azt még hozzátenném, hogy a WIN API példák, demók alapból C++ nyelven érhetők el elsősorban. Nem véletlenül tettem a Delphi mellé a C++ Builder-t.
#24: Windows alá mondj jobbakat - nem kimondottan Pascal-ról beszélek, inkább a fent említett kettőről - Delphi és C++ Builder -
Ott van a gond, hogy aki nem ismeri őket igazából az nem tudja mire 'képesek'. Nem kell nekiesni Pascal-t, Delphi-t tanulni mivel az inkább a 'fanatikusok' nyelve és sajna köze nincs a C szintaktikájához, de Windows alá egyik legtökéletesebb ha jártas vagy benne.
Off:
A múltkor egy srác kért itt egy rövid programot - gépészmérnők, nem programozó, három ezret kínált érte - míg itt mindenki polemizált rajta addig összedobtam neki Delphi-ben, ez este volt, reggel már ittam is el az árát mert már a program is elkészült ~ 1 óra és a pénz is megérkezett. Ja és Win 98-tól Win 10-ig futott.
Teljesen off:
Ha az ember sok pofont kap a (szakmai) életben hamar megtanulja a gyakorlatias gondolkodást. Nem a trendi nyelvek fogják érdekelni, hanem hamar, egyszerűen megoldani a problémát. Ehhez viszont illik több nyelvet ismerni és mindig a megfelelőt választani. Egy makróhoz természetesen VBA, de rendszergazdaként kell a batch és a VBS és kell egy általános nyelv is amiben kisebb programok készíthetők - itt jönnek a .NET verziók gondja -.
Az egész eddig természetesen Win alatti programozásról szólt.
Nem akarok én itt senkivel vitázni a nyelvekről és a többi dolgokról, csak próbálom azokat a dolgokat elmondani amiket én már megszo..am a ~ 30 év szakma alatt.
Én nem igazán ismerem, szerencsére nem nagyon kell desktop alkalmazásokat írnom, kisebb dolgokra meg általában előveszem a C#-ot, ha muszáj, de ha nagyon trendik akarunk lenni, node.js-ben is megoldható az ilyesmi.
A nálam okosabbak véleménye alapján én úgy látom, hogy jelenleg a Pascal helye ma már leginkább csak enterprise legacy kódban, és annak foltozgatásában van, ezt tanulni meg egyenesen "szakmai öngyilkosság", ami az ilyen témájú álláshirdetések számából könnyen meg is állapítható.
Ott van a gond, hogy nagyon 'odavertek' az árban a Delphi-nek, míg a többi ingyen vagy szinte ingyen elérhető. Sajna az XE sorozat vége most már 1 misi körül van, így elgondolkodik az ember, hogy érdemes-e bele fektetni.
#28: Teljesen egyetértek, tőlem sem kérdezték meg soha milyen nyelven készült, csak azt tudja amit elvárnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!