Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » C++ nyelven szeretnék programo...

C++ nyelven szeretnék programokat írni, visual fejlesztőkörnyezetben. Találtam is néhányat - de szeretnék olyat, amelyik ingyenes és kicsi (pl.1-300 KB), statikus programot készít. Létezik egyáltalán ilyen, amelyik mindezt teljesíti?

Figyelt kérdés
A Dev-C++ rendszert ismerem - de az nem visual. Ezen kívül nem találtam hozzá rendes, a saját gépemen futó leírást (a használható függvényekről, stb).
2008. szept. 10. 16:24
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Most komolyan kiemelted ezt a majdnem 10 éves kérdést?
2017. nov. 8. 18:36
 22/27 anonim ***** válasza:

Kérdező: Szerintem előbb a fogalmakkal kellene tisztában lenned. Fejleszteni ráérsz azután is.

Olyan nincs, hogy egy program statikus, vagy dinamikus.

Windowsban és linux alatt is, minden progi hív dinamikus könyvtári függvényeket.

A fordítók meg nem úgy működnek, hogy x mega vagy kb. alatt nem fordítanak, hanem úgy, hogy azt fordítják le, amit te megírsz, vagy beimportálsz más lib-ekből. Ez (mármint a futtatható állomány mérete) csak rajtad múlik.

Szóval, előbb ezekkel kellene tisztában lenni.

2017. nov. 9. 12:33
 23/27 A kérdező kommentje:

Akkor konkrétabban:

- Az EXE mérete (Hello World esetén) 50KB alatt legyen,

- CSAK Windows beépített DLL-t használjon.

Erre már van program.

Egy plusz dolgot szeretnék még:

- használjon komponenseket, tehát visual tervezés működjön benne.

Maga a fordító lehet nagy, csak a lefordított program legyen kicsi, és ne legyen külön telepítendő DLL.

2017. nov. 9. 13:04
 24/27 anonim ***** válasza:

Szomorú vagyok, hogy hat év alatt nem találtad meg az igazit. :(

Ha jól sejtem, te két külön dolgot keresel.

- Fordítót, pontosabban programozási technikát, amivel csak Win API-t használsz. Ugyanis a Win API fölött szokás valamilyen plusz réteget használni, ami egyszerűsíti a munkát, ld. QT, WxWidgets, GTK+, stb. (Ezek akár egymásra is épülhetnek, több rétegben.)

Szerintem neked egy kicsi és könnyű library vagy toolkit kellene, ami kis helyet foglal, gond nélkül statikusan belefordítható a kódba.

Tipp: Tcl/Tk toolkit. - [link]

- IDE szoftvert, amit elvileg ha jól konfigurálsz, akkor megvalósítja a fenti feltételt.

Pl. Eclipse, Kdevelop (konfig kérdése), stb.

2017. nov. 9. 14:23
 25/27 A kérdező kommentje:

Úgy látom, a C++/Tk library-ra lenne szükségem ahhoz, hogy C programokat tudjak fordítani.

Letöltöttem innen: [link]

Ahhoz viszont, hogy le is tudjam fordítani, ez is kellene: [link]

Ezt viszont már nem tudom lefordítani.

Eleve fél gigabyte! Biztos, hogy ez kell?

Mekkora könyvtárat fordít ebből?

Megtennéd, hogy készítesz ebből egy library-t Dev-c++ alá?

Olyat, hogy tudjam vele használni a C++/Tk függvényeket.

Dev-c++ 4.9.9.2-t használok: ez az utolsó, amelyik még csak Windows dll-eket használ, és 15-20 KB-os exe-ket készít.

2017. nov. 14. 23:19
 26/27 anonim ***** válasza:

10 év alatt sem sikerült? Elképesztő.

Ma már irodai gépeket sem adnak el 4GB memória, 500-1000GB merevlemez alatt amúgy.

De lassan biztos megtalálod a programod, amivel 300kb-os programokat tudsz fordítani.

2018. máj. 2. 07:32
 27/27 anonim ***** válasza:

El kell, hogy keserítselek, de ilyet nem fogsz találni.

Olyan C++ fordító, aminek

- van aktív támogatása,

- vizuális szerkesztővel rendelkezik (RAD), és

- 100 kb alatti futtatható fájlt generál

egyszerűen nem létezik.

Vannak olyan fordítók, amik nagyon kicsike exe-t tudnak generálni. Mondjuk a Borland C++. Az alap futtatható méret talán 2 kilobájt, de ebben nem vagyok biztos. Viszont matuzsálemi korú szoftver (bár az esetek 90+%-ában így is remekül használható), a támogatása már rég megszűnt, és a vizuális szerkesztőt nyugodtan el is felejtheted. (Viszont van baromi jó offline help-je.)

De ha vizuális szerkesztőt szeretnél, akkor nem fogod fél mega alatt megúszni az exe-méretet. A Visual Studionak óriási irodalma van, hogy a legújabb verziókban is van-e offline help, azt nem tudom, de a RAD eszközök közül az egyik legjobb. A másik a C++ Builder, de egyiktől se várj törpe méretet. Ahhoz, hogy mindent könnyedén ki tudj használni, a fordítónak bizony be kell szerkesztenie olyan komponenseket, függvénykönyvtárakat is, amit lehet, hogy nem is használsz ki maradéktalanul. Olyan szinten még nem képesek optimalizálni a fordítók, hogy a legutolsó kihasználatlan bájtot is kigyomlálják. ;)

De most komolyan, miért annyira zavaró, ha mondjuk 2 megabájt az exe mérete? Van valami józan oka, hogy ez zavar?

Én sem szeretem a pazarlást, de könyörgöm... a terabájtos merevlemezek, és a 8 gigás RAM-ok korában tényleg szempont pár száz kilobájt??

2018. máj. 2. 08:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!