C++ nyelven szeretnék programokat írni, visual fejlesztőkörnyezetben. Találtam is néhányat - de szeretnék olyat, amelyik ingyenes és kicsi (pl.1-300 KB), statikus programot készít. Létezik egyáltalán ilyen, amelyik mindezt teljesíti?
Na, a Borland megszüntette a támogatást.
Hol találok most olyan C++ fejlesztőkörnyezetet, amelyik a szokásos ablakos, és tud 1MB-nál kisebb önálló EXE programot készíteni?
MinGW + Notepad2 miért nem jó? :)
Amúgy QtCreator, ha nem használsz semmi Qt-t akkor még csak hozzá sem linkeli, és az is MinGW-t használ.
QtCreatort kipróbáltam: elég jónak tűnik, de a futtatáshoz még a release változatban is kell 4 DLL, amelyek összesen 12 MB-ot tesznek ki. Maga a program 70 KB, ami rögtön gyanús...
A fordítási opciókban viszont sehol sem találtam olyat, ahol ezen változtatni lehetne.
A CodeGear a Borland oldalakra visz, ahol viszont nem lehet semmit letölteni, helyette a többi fizetős Borland programot ajánlgatja.
...további probléma: nincsenek események!
A leírásokban csak annyi van, hogy ez még nincsen benne ebben a fejlesztőkörnyezetben.
Események nélkül hogyan lehet programot írni? Így még egy gombnyomás sem működik.
Bár néztem példaprogramokat, ezekből sem egyértelmű, hogyan kell egy eseményt megvalósítani - arról már nem is beszélve, hogy mondjuk 2 elem közös eseményét.
A QTcreátorban olyan jó komponensek vannak, hogy kezet csókolok a készítőknek.
De események nélkül hogyan programozzam be pl. egy "gomb" nevű gomb eseményeit? Milyen függvényeket kell megírnom?
Szerintem egy olyan programtól, amelynek csak a telepítője sok 100 MB, elvárható lenne már az események kezelése is - legalább olyan szinten, hogy "ide írd a függvényedet" ablak.
Másféle megközelítés is jó lenne (másra használnám, de ilyet is keresek): a Dev-c-t is tudnám használni, ha valaki írna egy olyan példát, ahol egyetlen ablak létezik, de annak van egy vászna, ami bitszinten elérhető vagy pontonként írható-olvasható - és amúgy lekezeli az összes létező egér- és billentyűzet akciót (tehát lenne egy-egy függvény, ahova csak bele kellene írnom, hogy mit csináljon ilyenkor).
Ezen kívül a lefordított (önállóan futó!) program maga szemtelenül kicsi lenne, nem MB nagyságrendű, ahogy manapság szokás.
Sajnos ilyen példát sem találtam.
Na, végre sikerült megtalálni az eseményeket!
A "signal" nem rossz, de inkább érdekesség - viszont a nyomógombon a "go to slot" pont az, amit keresek... elárulhattad volna. Kicsit fapados megoldás, de pont emiatt jobb, mint pl. a Delphiben.
Viszont a statikus fordítás továbbra sem megy. Leírást találtam tonnaszámra, valószínűleg különböző verziókhoz.
Le tudnád írni lépésenként, hogy a 2.0.1-es Qt Creatorban, Qt 4.7 alatt ezt hogyan kell?
A Configure DOS ablakban nem fut jól, paramétereket hiányol. Nincs bent a PATH-ban, a telepítő nem teszi be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!