Jó ez az iskola?

Képzeld elárulok 1 titkot.
Programozni, nem középsuliban fogsz megtanulni. Valójában a felső oktatás/egyetem se programozásra oktat. Hanem inkább megismerteti veled.
Sokan ajánlják a Python-t, mert egyszerű. Jah, de sekély vízben nem is fogsz megtanulni úszni. Szóval mély víz: Én minden kezdőnek C-t javaslok kezdésnek. Több okból is.
1) Legtöbb nyelv C rokon.
2) Gép közeli
3) és még nem terhel OOP-bel
Majd az OOP-s nyelvek: C++ és Java
Utána azt tanulsz amit akarsz.
Ha már megvan a programozási logika, onnantól már hamar meglehet tanulni, egy új nyelvet. A nehézkesebb, magát a program nyelv lélektanát kiismerni. Mire, hogy reagál.
De maga a programozó nem attól az, mert tud programot írni. Hanem:
- szép a kód, jól van szervezve
- azt csinálja amit kell, és adott időn és memoria méreten belül
- könnyen karbantartható (nem okoz problémát, új feladat hozzáadása)

C nyelvel kezdeni felér egy tökön rúgással. Assembly még jobban gép közeli akkor inkább azzal kezdje, ha ez érv a C mellett. Rengeteg olyan dolgot csinálsz C nyelven ami már C++ -ban feleslegessé válik és egy leszel azok közül akik C kódot írnak C++ fordítóval.
A C++ pedig még mindig nem OO nyelv, csak támogatja az OOP -t.

Még mindig nem érveltél, hogy miért tökön rúgás.
C-vel kezdenek egyetemen (SZTE-n tuti), és a volt középiskolámban is.
Továbbá az OOP is fontos eleme. Azt egy szóval nem mondtam, hogy C++ OOP nyelv, hanem OOP-s nyelv (azaz támogatja/tartalmazza).
Igen is meg kell tanulni, a pointer témát, mert ha ember komolyabban akar foglalkozni a szakkal, akkor elkerülhetetlen lesz.
Java-ban is vannak pointerek (lásd példányosított objektumok), csak nem erőlteti az arcodba. Ha meg erről nem tudsz, akkor meglepődve tapasztalod, hogy nem úgy működik, ahogy gondolod.

Assembly is fontos, de persze egy alap C kód Assembly-re fordul le élősszőr, ami már különböző OS esetekben is már más-más tartalommal bír.
Így igaz, én se javaslom az ASM-el való kezdést, mivel minden platformra külön meg kellene tanulni.
De ha magát a C forráskódot fordítod le más-más platformon, az működni is fog. (Már amennyiben a fordító meg is eszi a kódot. ANSI-C-t meg mindegyiknek tudnia kell.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!