Melyik kódolási stílust ajánljátok?
Nem tudom, hogy melyiket használjam.
myVariable, my_variable, MyVariable
Ajánlott szóközt rakni például az if-ekhez, functionökhöz stb?
if (alma == 5)
myFunction (1);
És a Funtctionoknál az elnevezés?
Az egy functionös if-eknél melyik a jobb?
if(alma == 5) doSomething();
if(alma == 5)
doSomething();
A több functionosnél meg gondolom az
if(alma == 5) {
Valami();
}
a jó a spórolás miatt.
- Szóközt szerintem érdemes tenni az if után.
- Itt jegyzem meg: érdemes a konstanst venni előre, mert ha véletlen lehagyod az egyik = jelet, akkor fordítási hibát kapsz és egyből megtalálod.
- Metódusok elnevezését én a Java konvenciója alapján kis betűvel kezdem, és az egyes szavak nagy betűvel indulnak utána. Ugyanígy a változókat, adattagokat is. Csak az osztályokat kezdem nagybetűvel. Így egy jól átlátható rendszert kapunk.
- "egy function-ös if" - Akarod mondani egyetlen utasítást tartalmazó blokk: ide is tedd ki a kapcsost, biztos ami biztos. Lehet, később hozzáírsz még egy utasítást.
- A spórolás szerintem nem szempont. Az olvasható kód a szempont. Szóköz és sortörés nélküli kódot senki nem fog olvasni.
- Használj auto formattert az IDE-ben, az megold egy csomó mindent. Persze ott is be lehet állítani a dolgokat, de nézd meg mit ad a default.
Teljesen mindegy, arra figyelj, hogy meglévő kódnál a meglévő stílust kövesd. Rettenetes, amikor többen dolgoznak valamin és össze-vissza van formázva.
Lehetőleg minél rövidebb sorokat használj, olvashatóbbá teszi a kódot.
Úgy állj hozzá, hogy amit írsz, az elsősorban azért van, hogy mások elolvassák és csak másodsorban azért, hogy a gép lefordítsa.
Ha sajat projekten dolgozol, erdemes elolvasni egy nepszerubb style-guide-ot a programnyelvhez. A Google pl. kiadott nehanyat.
Termeszetesen kozos projektben a kozos styleguideot kell kovetni.
Az elnevezési konvenciók nyelvfüggők.
A myVariable Java, a my_variable C++, a MyVariable C# konvenció. A függvények elnevezése hasonló.
Mindig tájékozódj az aktuális nyelv szokásairól! A beépített könyvtári elnevezések iránymutató.
Saját preferencia:
- kulcsszavak és operátorok előtt illetve után szünet
- Stand-alone funkcióknál camelCase
- Osztályon belüli metódusoknál PascalCase
- C-szerű, callback vagy statikus segédfunkcióknál underscore_words
- Osztálynevek nagybetűvel
- POD nevek kisbetűvel és általában '_t' a végén
- Osztály member változók 'm_' -el kezdődnek, utána nagybetű (pl: m_Value)
- Kódblokk nyitást általában új sorba teszem (kivéve javánál)
- C++ -nál osztályokban szeretem külön blokkban tartani a függvényeket és a példányváltozókat még ha azoknak a 'láthatóságuk' (nem, nem tudom magyarul...) azonos is
- helyi változóknál általában camelCase
- konstansok UPPERCASE_AND_UNDERSCORE
De majd kialakul a saját stílusod.
#9: Ez nem csak a kódformázásról szól.
Hanem pl. ahogy irták elnevezési konvenciók,
C#-ban pl használunk-e string.Empty-t vagy csak simán üres string.
int-et vagy Int32-t irunk (String vagy string, stb).
linq formátumot vagy a függvényes formát preferáljuk-e.
() => {} vagy delegate, stb.
Az a jó, ha ezek egységesek a teljes kódban. Hogy melyik, az lényegtelen... Ok, nilván nekem is vannak kedvenceim, pl teljesen saját projectben sosem irnek nagybetűs String-et, de ha a kód többi része azt használja, azt kell használnod neked is. (Ha vegyes, akkor árirom mindet kisbetűsre:D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!