Mennyire ajánlott ez a kódolási stílus?
Sziasztok!
Már elég régóta egy számomra nagyon könnyen átlátható, és szép kódolási stílust használok, csak nem tudom, hogy ezt más is így gondolja, és hogy van e olyan hátránya, amit még nem tudok.
A lényege annyi lenne, hogy például egy függvénynél kikötéseket írok, amiknek nem szabad teljesülniük.
vagyis először olyan if-eket rakok, amikre ne fusson le a függvény, és ha egyik if sem igaz(vagyis a függvény lefuthat), akkor elérheti a függvény tényleges részét a kód.
Eléggé nehéz megfogalmazni, de sablonosan így lehetne:
if(hiba1) return 0;
if(hiba2) return 0;
if(hiba3) return 0;
//fgv. tevékenykedik
return 1;
Nyelvtől, környezettől is függ.
A példád alapján nem tudod megmondani, hogy milyen hiba miatt nem futott le, ami nem túl szerencsés.
Nem úgy értettem, hogy nincs semmi jelzés, az a szituációtól függ, hogy a visszatérési értékkel, vagy például egy másik funkcióval jelezzem, hogy mi hiba okozója.
Ez csak egy sablonos dolog :D
Eleve szebb ha egyben van, bár ha számodra így átlátható, szerintem nincs akadálya.
Azt viszont tartsd szemelőt, hogy arra kell törekedni, minél kevesebb feltételt vizsgáljon meg a gép. Tehát lehet érdemesebb mondjuk bizonyos esetekben az igaz ágat vizsgálni.
Pl van két fiú és hét lány és csak a nevük van tárolva. Csak akkor akarjuk hogy fusson, ha a személy fiú. Ebben az esetben egyszerűbb azt mondani, hogy if(béla vagy sanyi) mint 7db feltételt tagadni. (és hatékonyabb is)
Igen, én is így gondoltam.
Köszönöm szépen a segítséget :D
Hát ez elég pontatlan főleg hogy nem tudni milyen programkódról van szó.
Van olyan lehetőség:
if(feltétel){ /ha igaz/ }else{ /ha nem igaz/ }
de van lehetős ilyenre is:
if(feltétel1){ /ha igaz/ }elseif(feltétel2){ /ha nem igaz/ }else{ /ha egyik feltétel sem igaz/ }
és ezt bővítheted is:
if(feltétel1){ /ha igaz/ }
elseif(feltétel2){ /ha nem igaz/ }
elseif(feltétel3){ /ha nem igaz/ }
elseif(feltétel4){ /ha nem igaz/ }
elseif(feltétel5){ /ha nem igaz/ }
...
else{ /ha egyik feltétel sem igaz/ }
De ezt például én webprogramoknál használom, nem tudom segítettem e. :)
BOCSESZ!! :D
elfelejtettem átírni:
if(feltétel1){ /ha igaz/ }
elseif(feltétel2){ /ha igaz/ }
elseif(feltétel3){ /ha igaz/ }
elseif(feltétel4){ /ha igaz/ }
elseif(feltétel5){ /ha igaz/ }
...
else{ /ha egyik feltétel sem igaz/ }
Így! :)
Gyönyörű kód lehet egy rakás if-el :) Or, case nem ismerős ?
if ((hiba1) || (hiba2) || (hiba3)) return 0; Esetleg egy ciklussal végigszaladni ha sok lehetőség van ? A hibák esetleg akár tömbbe is rakhatók, sokféle megoldás létezhet, nyelvtől függően, de egymás után a sok if ronda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!