C programozashoz milyen programot szoktak hasznalni? Semmit nem tudok azert kerdem.
amit mondtak itt előttem (első kettő), azok IDE-t írtak (bővebben: [link] )
hát, lehet válogatni: visual studio, codeblocks, Qt, netbeans, eclipse, vagy ezek nélkül, csak simán szövegszerkesztő + fordító
Ha már ennek sem tudsz utána nézni, akkor inkább bele se kezdj az egészbe. De most mivel jó kedvemben vagyok, elmagyarázom, hogy mi hogyan működik.
Kezdetben mikor létrehozták a számítógépet, még abszolút semmi de semmi program nem létezett. Így egy olyan nyelven kellett megírni a programokat, amit a számítógép közvetlenül megért. Ez a nyelv a gépi nyelv. Ugye a processzor képes bizonyos utasítások végrehajtására, pl. tud összeadni, kivonni, vannak tárolói (regiszterek), ahová el tud menteni értékeket. Ezekhez az utasításokhoz egy-egy szám volt rendelve, kettes számrendszerben ugyebár. Például egy érték egy tárolóban történő eltárolásának utasítása volt mondjuk a 0100, az egyik tárolóhoz rendelt szám meg mondjuk az 1000. Így például ha azt akartam, hogy a processzor tárolja el a 2-őt a tárolóban, írtam egy ilyet:
0100 0010 1000
Azért hamar rájöttek, hogy ez így nem buli, és idővel kitaláltak olyan nyelveket, amikkel már sokkal egyszerűbben lehet programokat írni. Csakhogy az ezeken a nyelveken írt programokat nem érti meg a gép, ezért kell egy fordítóprogram, ami pl. C nyelvről lefordítja a programodat gépi nyelvre. Persze nem ilyen egyszerű a történet a valóságban, de most legyen elég ennyi.
Szóval az első dolog, amit le kell töltened, az egy C fordító (C compiler). Ilyen van pl. a MinGW csomagban.
Kell egy szövegszerkesztő is, amibe te be tudod pötyögni a programkódot. Kezdetben elég a sima Jegyzettömb, de később rájöhetsz, hogy az nem annyira buli magában, és akkor majd áttérsz valami komolyabbra.
A fordításhoz minimum kell egy fordítóprogram és egy text editor. Vagy használhatsz IDE-t ami készen tartalmazza ezeket + jópár dolgot.
A C kódhoz azért kell fordítóprogram mert egy absztrakciót hoz létre ami leképződik az adott célgép utasításaira. A futtatható fájlhoz ( linkelésnél ) pedig szükséges az oprendszer által elvárt formátum ismerete. A fordító nem egy assembler, ami bután megfelelteti az utasítások rövidítését és regiszterek elnevezését egy számértékkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!