Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mire jó a length (java)?

Mire jó a length (java)?

Figyelt kérdés

elkezdtem javát tanulni és a tömbök jönnek. lenne ez a kód:

int szamok[] = {4,5,6,7};

for(int i=0;i<szamok.length;i++){

System.out.println(szamok[1]);

valaki eltudná magyarázni hogy pontosan mire is jó a length? A példában számomra nem magyarázzák el úgy hogy megértsem.

köszi szépen.

2015. júl. 26. 19:30
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:
ja a kiirtásnál igazából i van, azt elírtam.:)
2015. júl. 26. 19:33
 2/26 anonim ***** válasza:
A tömb olyan, mint egy szekrény. A szekrény minden egyes fiókjába be tudsz rakni pontosan egy értéket. A length mező azt adja meg, hogy hány ilyen fiókja van a szekrénynek, vagyis a tömb elemeinek számát adja meg.
2015. júl. 26. 19:34
 3/26 A kérdező kommentje:
de ugyan ezt ellehet érni pl ha változóban tálorom és ugyan ezt kiíratom. mondjuk biztos van különbség, sőt..csak hát mint kezdő annyit látok hogy ugyan az az eredményt érem el.
2015. júl. 26. 19:46
 4/26 anonim ***** válasza:

A Java egy objektumorientált nyelv, így mielőtt elkezdesz a programozás részével szórakozni, azt kellene megérteni, hogy mi is az az objektumorientált programozás. Az objektumorientált világban ugyanúgy vannak tárgyak, mint a mi világunkban. Minden egyes tárgynak vannak tulajdonságai és tudnak különféle cselekvéseket végezni. Ha lenne eljárásorientált nyelvben tapasztalatod, akkor megértenéd, hogy ez azért jó, mert a különféle tárgyak tulajdonságai és viselkedései nem keverednek egymással, mind-mind a saját, jól elkülöníthető részéhez tartozik. Na a tömb is egy ilyen tárgy, amelynek a tulajdonságai közé tartozik az is, hogy hány eleme van.

Ebből szerintem semmit sem értettél, szóval én most a helyedben Java-t félretenném és megnéznék egy eljárásorientált nyelvet, pl. Pascal vagy C, és csak ezután szórakoznék az OOP-vel. Így megértheted, miért van szükség az OOP-ra. Mondjuk ha csak hobbi szinten akarsz vele foglalkozni, nem muszáj.

2015. júl. 26. 19:53
 5/26 A kérdező kommentje:
nem hobbi szinten szeretnék foglalkozni vele. Rendben hát, megfogadom a tanácsodat. Köszönöm szépen a segítséget.
2015. júl. 26. 20:15
 6/26 anonim ***** válasza:
A tömb méretének és tartalmának az összekapcsolása lehetővé teszi pl. a túlindexelés ellenőrzése, ami C-ben gyakran előfordul. Ha 5 elemű tömb esetén a [0..4] indexen kívül eső indexet használnál, akkor kivételt kapsz és nem valamilyen teljesen más memóriaterületet ér el. Ugyanígy a Java foreach-e (Iterable) változata is ezért működik.
2015. júl. 26. 20:35
 7/26 anonim ***** válasza:

"de ugyan ezt ellehet érni pl ha változóban tálorom és ugyan ezt kiíratom"

Képzeld el, hogy nézne ki a kódod ha mondjuk 100 ezer számot akarsz tárolni. Aztán rájössz, hogy mindegyiket el kéne osztani kettővel.

Próbáld ki az előbbi dolgot mondjuk csak 5 elemel és érezni fogod mi a tömb(egyik) értelme.

2015. júl. 26. 20:52
 8/26 tabaki ***** válasza:

„...de ugyanezt el lehet érni például, ha változóban tárolom és ugyanezt kiíratom...”

Én az egészhez nem értek, de szerintem így is egy változóban tárolod, csak az bele van építve a tömb objektumba. Hogy ott tulajdonságnak neveztetik, vagy Pöszméte Panninak, az mindegy. A lényeg, hogy egy olyan adathely, amelyet a program egyértelműen az objektum részének tekint, ezzel megkímél attól, hogy külső könyvelést kelljen vezetned róla. Egy tömbnek mindenképpen van mérete, az tehát nem maradhat ki az objektum leírásából csak azért, mert neked nem rokonszenves. Készülj fel rá, hogy az egész objektumorientált programozás teli van ennél sokkal nagyobb adatpocsékolásokkal. A készen kapott objektumaid nagy része olyan adattárolókból és programrészekből áll, amelyeket az adott programodban garantáltan nem fogsz használni, viszont ennek köszönhetően sokoldalúan, egyszerűen, rugalmasan használható elemek. Ez jóval többet nyom a latban, mint az, hogy sokszorosan többet használnak-e fel a manapság jószerivel értéktelen tárhelyből. Ahol jelentősége van, meg tudod írni a saját osztályaidat, amelyekben úgy vered a fogadhoz a biteket, ahogy neked tetszik. Gondolom, akár olyan tömböt is létrehozhatsz, amely nem tartja számon a saját méretét, de gyanítom, hogy annak a kezelése csak önkínzásnak lesz jó, egyszerűbb nem lesz.

2015. júl. 26. 21:27
 9/26 anonim ***** válasza:

Más sokszor olvastam, hogy így nem értem meg úgy nem értem minek ez az ojjektum, de hogy a tömbnek a méretét minek kell tárolni, hát ilyen kérdést még nem hallottam

honnan tudnád, hogy mennyi, ha nem lenne eltárolva?

az úgy ám nem működik, hogy te tárolod el egy külön változóban, mert az ilyet akkor is tudni kell, ha te nem akarod..

2015. júl. 26. 22:23
 10/26 A kérdező kommentje:

nem mondtam azt hogy nem akarom, annyit mondtam hogy nem értem a különbséget, viszont a 7. válaszoló megértette velem a dolgot.

Lilla pedig elbizonytalanított. Tényleg érdemesebb inkább c-vel kezdeni, majd utána java?

2015. júl. 26. 23:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!