Mennyi esélyem van így a munkaerőpiacon, programozóként, hogy ha nem szeretnék Budapestre menni? (többi lent)
Képességeim:
- C: fél évig tanultam
- c++: ezt is fél évig
- most c#-t tanulom, de (még) nem tetszik annyira
- Java: fél évig tanultam, de még használom, úgyhogy több,mint egy fél év, de kevesebb, mint 1 év
- néhány unix-linux parancsot ismerek, nem idegen a linux shell script
Van még más ismeretem is, de azok feledésbe merültek, ilyen a php(de ebből nem vettünk sok mindent), css, html.
Amit kihagynék:
- sql (nem megy)
- több nyelvűség (csak angolul tudok, de azzal is bajom van )
Tanulási kedv megvan, csak legyen, aki megmutatja a dolgokat.
És nem szeretnék nagy felelősséget, tehát ha elcsesszintek valamit, ne rúgjanak ki, de azért se, ha valami nem megy.
Semennyi.
Ez kb. olyan, mint ha fél év angol tanulás után akarnék tolmácsnak menni.
Az, hogy belekóstoltál kemény fél évig 2-3 programozási nyelvbe, az munkaerőpiacon semmit nem ér.
Gondolj bele, hogy tudnál te így értékes, produktív munkát végezni? Fél év az csak arra elég, hogy belekóstolj a nyelvbe, meg az alapokat megtanuld. El tudsz készíteni egy készletnyilvántartó alkalmazást? Tudsz készíteni dinamikus weboldalt admin felülettel?
És mi az, hogy olyan munkahelyet keresel, ahol nem rúgnak ki, ha bénázol?
Kicsit ez olyan, mint ha énekesnek jelentkeznék, de azzal a feltétellel, hogy magas hangokat nem éneklek, mély hangokat szintén nem, kottát láttam már, de nem tudok belőle énekelni, és kikötés, hogy ne fütyüljenek ki, ha hamisan éneklek.
Ezzel most nem megbántani akarlak, de ezek alapján neked (még) semmi keresni valód a programozó szakmában. (Persze, azt nem tudjuk, hogy mennyire tudsz algoritmizálni, erre nem tértél ki.) A webes területen sem fogsz tudni érvényesülni. Az, hogy nagyjából tudod a HTML-t, meg egy kicsit a CSS-ből (doboz-modell megy?), ez legfeljebb arra elég, hogy pár tájékozatlan emberre rásózz egy-két statikus weboldalt, párezer forintért. De az meg amúgy sem programozói munkakör.
Ha meg munkát vállalsz, akkor felelősséget is vállalsz a munkádért. Ha valamit elrontasz, akkor fennáll a lehetősége, hogy kirúgnak. Persze, mindenki hibázik, és pár bénázás mindenki pályájába belefér, de ha azt látják, hogy veled csak a nyűg van, kiadnak egy valag pénzt a bérezésedre, cserébe viszont képtelen vagy bevételt termelni a cégnek, akkor rövid időn belül meg fognak válni tőled. Én azt mondom, ha valaki nem tud valamit, akkor ne akarjon azon a területen elhelyezkedni. Ha valami nem megy, akkor tanulj. Ha már megy magabiztosan, stabilan, akkor próbálj a munkaerőpiacon érvényesülni.
Még annyit hozzáfűznék:
JAVA-ban már grafikus alkalmazást csinálok.
Köszi az eddigi válaszokat. :)
És mi lenne, ha gyakornoknak mennék? Ott se lenne semmi esélyem?:S
Gyakornoknak lehet, hogy felvesz egy kis cég, természetesen fizetés nélkül.
NAGYON kevés az amit tudsz.
Meddig kéne eljutnod:
- Középfokú angol alapvető, legalább írás-olvasás.
- Legalább 1 nyelvet magabiztosan kéne ismerni.
- "legyen, aki megmutatja a dolgokat" helyett át kéne állni "reflexből nyitom a Google-t" mentalitásra
- szerintem az SQL is eléggé alapvető dolog ma már, épp úgy, mint a HTML
- Felelősség meg mindig van, és helyzetfüggő, mi jár kirúgással. Ha leformázod a backup storage-et, azért nyilván ki fognak rúgni bárhol, ha zöldfülű vagy, ha nem. Ha túlindexelsz egy tömböt, azért nyilván csak egy mosolyt kapsz.
És természetesen a "tanulási kedv megvan"-t egészítsd ki azzal, hogy tanulsz is önállóan, otthon.
Másképp felejtős a programozói pálya.
Pont a lényeget hagytad ki.
Az, hogy tudsz grafikus alkalmazást csinálni Java-ban, ez nem mond semmit. Ha én kirajzolok két kört meg egy háromszöget, technikailag az is grafikus alkalmazás, de igazából nem több egy iskolai gyakorlófeladatnál.
Tényleg nem bántásból mondom, de ez így édeskevés, ezzel a munkaerőpiacon semmi esélyed.
Hogy mit tegyél? Feküdj rá egy adott témára, és abban képezd ki magad profivá! Próbálj meg konkrét, használható alkalmazásokat írni! Persze, nem kell egyből GTA6-ot írnod, de próbálj kisebb, de értelmes és kihívást jelentő programokat írni! Próbálj egyre nehezebb programokat írni! Máshogy nem fog menni. Nulla gyakorlati tudással gyakornoknak sem fognak felvenni.
Ja, és barátkozz meg az SQL-lel, ha a webes irányvonalat célzod meg, akkor ez kb. olyan, mint újságírónak az ábécé ismerete. De más téren sem árt, ha tudod. Nem ördöngősség, csak sokat kell gyakorolnod.
A másik dolog az angol. Nem kell ide felső fokú nyelvvizsga, meg anyanyelvi szintű tudás, viszont annyira mindenképp meg kell tanulnod, hogy akár angol nyelvű oldalakon is utána tudj nézni bárminek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!