Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan tudnék saját magam...

Hogyan tudnék saját magam programokat írni? Hogyan kezdjek bele?

Figyelt kérdés

Fontos, hogy csak elkezdeni akarom, semmilyen ezirányú tudásom nincs, szó szerint tök analfabéta vagyok programozásban, de az informatika sem volt az erősségem. Annyit tudok informatikából, amennyire szükségem van rá itthon.

Az lenne a kérdésem, hogy valaki mondja/mutassa/magyarázza meg nekem, hogyan is tudnék belekezdeni a programozásba. Nem akarok semmilyen programot írni, nem szeretném erre fordítani az időmet, de már nagyon-nagyon régen érdekel, hogyan is tudnék belekezdeni a gyakorlatban itthon. Egyszer föltettem ide egy kérdést, hogyan tudnék xy programot elkészíteni magamtól, milyen készítő programok vannak. Mire azt válaszolták, hogy "programkészítő program" nincs, ahhoz hogy programot csináljak, csupán programoznom kell, amit otthon is képes vagyok megtenni, mindenféle egyéb program nélkül.

Na és itt jön a lényeg. Itthon is megtehetném, de mégsem tudom.

Ezért kérlek titeket, hogy mondjuk a programozás első 5-10 lépését írjátok le nekem.

Pl.: kattints jobb egérgombbal ide..... --> aztán ide menj.... --> aztán ide..... --> aztán itt már tudás kell, úgyhogy legyen ennyi elég

Tehát valahogy így gondolom. Mivel a programozáshoz nem kell semmilyen programra szükség, csak egy számítógépre meg egy szoftverre, amin futnak a programok (pl Windows), ezért tulajdonképpen aki ügyes, saját maga is megírhatná otthon a saját szövegszerkesztőjét, a saját számítógépes játékait, akármiket. Csak idő kell hozzá, meg tudás. Nekem egyik sincs, ezért én ahogy már mondtam, csupán arra vagyok kíváncsi, hogy egy nagy tudású informatikus mely lépésekkel kezdené el mondjuk egy akármilyen program megírását. Hova kattintana miután belépett a Windowsba? Mik azok a kezdeti lépések, melyeket végrehajtana a komolyabb programozás előtt? Hova kell kattintania, hogy elkezdhesse a programozást? (persze miután már belépett a rendszerbe, és látja az ikonokat)

Köszönöm a válaszokat!

2015. márc. 7. 10:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Végig kell játszani mind a hármat.

Fura nyíl: satíroz, többi nyíl: léptet.

2015. márc. 7. 17:40
 12/18 A kérdező kommentje:

#9, mert érdekel :)

Sok olyan dolgot kérdezek meg a tudományokban is, amit soha nem fogok csinálni, sok csillagászattal kapcsolatos érdekes kérdésem is volt, mégsem leszek csillagász (bár ki tudja). Egyszerűen csak érdekelt. A programozás is érdekelt, ezért hát megkérdeztem. De a jövőben úgy gondolom, mégis csak fogom alkalmazni, mivel még kellhet a továbbtanulásban, és legalább az angolt is tanulom közben.

2015. márc. 7. 17:42
 13/18 A kérdező kommentje:
#11, nem értem, hogy érted hogy végigjátszani? Vagy én vagyok ennyire indiszponált, vagy tényleg nehéz a feladat.
2015. márc. 7. 17:45
 14/18 A kérdező kommentje:
ja közben rájöttem
2015. márc. 7. 17:50
 15/18 anonim ***** válasza:

Itt érdemes kezdeni, az alap vezérlési szerkezeteket, szoftver elemeket, mintákat könnyen meglehet ismerni:

[link]

2015. márc. 7. 18:06
 16/18 anonim ***** válasza:

# 12/15 Időpont ma 17:42

Áhá... Akkor álljon itt egy hosszabb bekezdés arról, mit csinál egy (tanuló) programozó.

Néhány helyen egyszerűsíteni és minimálisan csúsztatni fogok, de ez a kérdezőnek szerintem nem lényeges :-)

Általában 2 program van megnyitva: tetszőleges böngésző, és az ún. IDE program, ami a programkódot a számítógép számára érthető kóddá varázsolja (illetve a harmadik opció egy sima jegyzettömb, vagy notepad++, és konzolból/parancssorból való fordítás, de ezt kihagynám).

"Bónusz" program a különböző kommunikációs szoftverek, amivel segítséget kérsz valakitől. Skype, Lync, satöbbi. Szerintem el tudod őket képzelni.

Erre a részre mondtuk azt, hogy "programkészítő program" nincs. Tehát magát a programot te készíted el ("szaknyelven": tervezed meg, és kódolod le), de azt egy másik programmal le kell fordítanod. A processzornak ugyanis hiába mondod, hogy: "ad össze az egyet meg a kettőt", ő csak egyesekből és nullákból ért, emberi nyelven nem :-). De az egyesek és a nullák meg nekünk bonyolultak (gondolj bele, ha ezt a kommentet kizárólag a 0 és 1 karakterekkel írom be, senki sem értené), így maga a program készítés 4 lépcsős:

- Problémát (amit végre akarsz hajtatni a számítógéppel) megfogalmazod, "kimondod" emberi nyelven.

- Te lefordítod programozási nyelvre, és beírod az IDE-be (maga a felület az hasonló mint egy jegyzettömb, csak az IDE ad minimális segítséget a programnyelvhez, illetve fordít is). Ezt szoktuk leginkább programkészítésnek hívni, itt "tököl" a programozó sokat. :-D

- A programozási nyelvet odaadod a fordítóprogramnak (IDE-ben megnyomsz egy gombot, és szinte ugyanúgy működik, mintha magyarról fordítanál angolra a guglifordítóval), az lefordítja egyesekre meg nullákra

- Elindítod a programod, a processzor megkapja az "egyeseket és nullákat" :-).

A böngésző pedig segítségkéréshez kell, mert ritka az, hogy minden 100%-osan stimmeljen elsőre. Főleg, ha még tanulsz, akkor ki kell keresned, pl. hogy miképp olvasod be egy file tartalmát.

Ez lényegében a programozás.

A végére pedig egy nagyon elterjedt tévhitet oszlatnék el: A programozó nem egyedül dolgozik egy koszos pincében. Egyetemen rengeteget tapasztalom azt, hogy valamiért úgy gondolják, hogy minden létező problémára egyedül kell rájönniük, mert, hogy melóhelyen is bezárják egy 1 m^2-es szobába, az ajtó alatti résen pedig bedugnak egy papírlapot a feladattal, és addig nem engedik ki, míg egyedül meg nem oldja. :-D

Az egyedüli programozás meglehetősen ritka, és időigényes, főleg most már. Gondolom játszottál már számítógépes játékkal, ott van a végén a stáblista. Megszámlálhatatlanul sok ember szerepel rajta, és általában nincs is rajta mindenki. Na, ők mind, ha nem is mindenki mindenkivel, de a csoportok (pl. grafika, vagy menü, történetírók, stb.) egymással gyakorlatilag össze vannak láncolva, amolyan Borg kollektívaként :-D

2015. márc. 7. 23:51
 17/18 A kérdező kommentje:
#16, köszönöm, ahogy a többieknek is. :)
2015. márc. 8. 11:32
 18/18 A kérdező kommentje:
De azért a kódot lefordító programot is valahogy meg kellett írni. :D
2015. márc. 8. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!