Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan tudnék saját magam...

Hogyan tudnék saját magam programokat írni? Hogyan kezdjek bele?

Figyelt kérdés

Fontos, hogy csak elkezdeni akarom, semmilyen ezirányú tudásom nincs, szó szerint tök analfabéta vagyok programozásban, de az informatika sem volt az erősségem. Annyit tudok informatikából, amennyire szükségem van rá itthon.

Az lenne a kérdésem, hogy valaki mondja/mutassa/magyarázza meg nekem, hogyan is tudnék belekezdeni a programozásba. Nem akarok semmilyen programot írni, nem szeretném erre fordítani az időmet, de már nagyon-nagyon régen érdekel, hogyan is tudnék belekezdeni a gyakorlatban itthon. Egyszer föltettem ide egy kérdést, hogyan tudnék xy programot elkészíteni magamtól, milyen készítő programok vannak. Mire azt válaszolták, hogy "programkészítő program" nincs, ahhoz hogy programot csináljak, csupán programoznom kell, amit otthon is képes vagyok megtenni, mindenféle egyéb program nélkül.

Na és itt jön a lényeg. Itthon is megtehetném, de mégsem tudom.

Ezért kérlek titeket, hogy mondjuk a programozás első 5-10 lépését írjátok le nekem.

Pl.: kattints jobb egérgombbal ide..... --> aztán ide menj.... --> aztán ide..... --> aztán itt már tudás kell, úgyhogy legyen ennyi elég

Tehát valahogy így gondolom. Mivel a programozáshoz nem kell semmilyen programra szükség, csak egy számítógépre meg egy szoftverre, amin futnak a programok (pl Windows), ezért tulajdonképpen aki ügyes, saját maga is megírhatná otthon a saját szövegszerkesztőjét, a saját számítógépes játékait, akármiket. Csak idő kell hozzá, meg tudás. Nekem egyik sincs, ezért én ahogy már mondtam, csupán arra vagyok kíváncsi, hogy egy nagy tudású informatikus mely lépésekkel kezdené el mondjuk egy akármilyen program megírását. Hova kattintana miután belépett a Windowsba? Mik azok a kezdeti lépések, melyeket végrehajtana a komolyabb programozás előtt? Hova kell kattintania, hogy elkezdhesse a programozást? (persze miután már belépett a rendszerbe, és látja az ikonokat)

Köszönöm a válaszokat!

2015. márc. 7. 10:38
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

1. Kattints duplán a kedvenc böngésződ ikonjára.

2. Nyisd meg a "www.google.com" weboldalt.

3. Válassz egy szimpatikus programozási nyelvet

4. Írd be a keresősávba: "<kiválasztott programnyelv> tutorial"

2015. márc. 7. 10:49
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Kezdésnek:

[link]

Vagy egy kicsit mélyebb víz:

[link]

2015. márc. 7. 10:55
 3/18 anonim ***** válasza:

Először szükséged lenne egy alapvető elméleti tudásra, hogy egyáltalán mi fán terem a programozás. Rosszul gondolod, szükség van hozzá szoftverre, mégpedig egy compiler-re, ami lefordítja a kódot a számítógép nyelvére, hogy az is megértse.

Úgyhogy először is valamilyen programozáselméleti könyvet keress és olvasd el azt, utána válassz egy nyelvet, amelyik szimpatikus. Kezdetnek ne a legnehezebbet, hanem elég lesz egy Pascal is, és ha már elérted azt a szintet, hogy meg tudj oldani sokféle problémát, akkor készen állsz egy bonyolultabb nyelvre is, mint például a C, ami több lehetőséget rejt magában.

Van egy jó kis Pascal-os oldal kezdőknek, olvasd: prog.ide.sk

Pascal-hoz fordítót pedig innen tölthetsz le: freepascal.org

2015. márc. 7. 11:25
 4/18 anonim ***** válasza:

Amit mi, programozók csinálunk, az az, hogy ilyen szövegeket irkálunk:

using System;

namespace ConsoleApplication1 {

public class Program {

public static void Main(string[] args) {

Console.WriteLine("Hali!");

}

}

}

Ezt a szöveget a számítógép nem érti meg, ezért egy fordítóprogrammal (compiler) le kell fordítani. Mondjuk, ha ezt elmented hello.cs néven, és van Microsoft .NET Framework a gépeden, akkor ebből te is könnyen futtatható programot tudsz csinálni. Nyiss egy parancssort, majd pötyögd be, hogy:

C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\csc.exe hello.cs

A v4.0.30319 helyére azt a .NET verziót írd, ami fent van a gépeden. Ha eljutsz a Framework könyvtárig, látni fogod, mely verziók vannak telepítve. Hosszú történet, van különbség köztük.

És így lett egy hello.exe-d, ami kiírja, hogy Hali!

2015. márc. 7. 11:47
 5/18 anonim ***** válasza:

Itt szerintem van valamilyen félreértés. Senki sem szokott gépi-kódot írni szövegszerkesztőben amit közvetlenül ért a processzor. Kell egy program ami elkészíti nekünk azt a kódot, amit már ért a processzor. Ezt nevezik fordítónak. Minden programozási nyelvhez léteznek fordító programok. Megírunk valamilyen programozási nyelven egy utasítás sorozatot (egy szöveget, kódot), beadjunk ez a fordítónak és az kiköp nekünk egy exe fájlt amit már lehet futtatni.

Persze ezt a folyamat nem ilyen egyszerű és léteznek olyan nyelvek is amik nem fordítót hanem interpretert használnak vagy valami virtuális környezetben futnak, ezért soha sem lesz belőlük exe fájl. (Windows alatt van exe, más operációs-rendszerek mást használnak)

Aztán az hogy ki milyen módon programozik, milyen nyelven és milyen előkészületi lépések szükségesek az teljes mértékben egyén és program függő. Van aki megnyitja a jegyzettömböt és elkezdi legépelni a szöveget amit utána odaad egy fordítónak hogy csináljon neki exe-t, van aki UML diagramokat rajzol és megtervezi a programot lépésről lépésre először (bonyolultabb programoknál és csapatmunkánál szükséges lehet hogy konzisztens és átlátható legyen a kód), és csak utána írja ezt le valamilyen programozási nyelven. Aztán a nagy többség nem jegyzettömböt használ hanem valamilyen IDE programot ami segít a programozásban, pl. figyeli hogy nem gépeltél el valamit, felajánl parancsokat amiket be is szúr a szövegbe ha elfogadod és egy kattintással ki is próbálhatod a műved.

Ezeket mind le kell tölteni, alapból nem találhatóak meg a Windowsban. De még egyszer mondom, nem az a lényeg hogy milyen programokat használunk, hanem az hogy milyen programozási nyelvet ismerünk és ahhoz választunk fordítót és programozást segítő programot igényeinknek megfelelően. És persze különböző projektekhez különböző programozási nyelvet használhatunk, mindegyiknek meg van az előnye és a hátránya.

2015. márc. 7. 11:48
 6/18 anonim ***** válasza:
Ja, azt hozzátenném, hogy ezt a szöveget nem egy Word szintű szövegszerkesztőbe kellene beírni, hanem egy jegyzettömbbe.
2015. márc. 7. 11:50
 7/18 anonim ***** válasza:

"Ezért kérlek titeket, hogy mondjuk a programozás első 5-10 lépését írjátok le nekem.

Pl.: kattints jobb egérgombbal ide..... --> aztán ide menj.... --> aztán ide..... --> aztán itt már tudás kell, úgyhogy legyen ennyi elég "

Kattints bal egérgombbal a Start gombra -> Keresd meg a Jegyzettömböt -> aztán itt már tudás kell, úgyhogy legyen ennyi elég

2015. márc. 7. 12:02
 8/18 anonim ***** válasza:

Jegyzettömb helyett ajánlom a Notepad++-t, vagy egy fejlesztőkörnyezetet, de azt inkább később.

Kezdő nyelvként ajánlom: Python, Ruby, Lua, Java, C# (ez utóbbi csak akkor, ha Windowson vagy). Választhatsz más nyelvet is, csak az kevésbé lesz egyszerű, de attól még tanulságos. Vagy még viszonylag egyszerű, de akkor új nyelvet kell kezdened, ha megtetszik neked a programozás, és programozó akarsz lenni.

Angollal hogy állsz? Mert párhuzamosan azt is tanuld, mivel az a programozás nyelve.

2015. márc. 7. 12:51
 9/18 anonim ***** válasza:
Én azt a részét nem értem, hogy ha nem akarsz semmilyen programot írni, és nem szeretnéd erre fordítani az időd, akkor miért az a kérdés, hogyan tudsz belekezdeni?
2015. márc. 7. 16:13
 10/18 A kérdező kommentje:

Srácok, köszönöm a segítséget!

#2 , neked is köszönöm a linkeket, de azért lenne egy kérdésem.

[link]

Itt mi az algoritmus, ami alapján ki kell választani a helyeset? Melyik nyíl mit jelent? Remélem nem gáz, ha 5.-es anyagnál akadok meg :D

2015. márc. 7. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!