Saját számítógépen történő weboldalkészítéshez (HTML, CSS, PHP, JS, . S majd adatbázis kezelés is) milyen 'szervert' és programokat ajánlanátok az alábbiakban leírtak figyelembevételével?
- Amatőr vagyok, nagy lelkesedéssel és tanulási vággyal... s viszonylag kevés szabadidővel.
- Saját célra szeretnék üzleti jellegű oldalakat készíteni.
- Az angol nyelvű leírásokat/weboldalakat online fordítók segítségével szoktam olvasni..., de ez így elég necces.
- Jelenleg, ha csinálok valamit azt feltöltögetem a bérelt tárhelyemre...., de ez így elég macerás.
Haladósabb és kezelhetőbb lenne a dolog számomra, ha egyből a gépemen tudnám futtatni (kipróbálni) a megírt részeket..., s csak a végeredményt tenném fel a tárhelyre.
Ajánlanátok alternatívákat, szájbarágós leírásokat?
Webszerver: Apache
Adatbázis: MySQL elég elterjedt és könnyen kezelhető
CSS-hez, elég egy notepad++
JavaScript tanuláshoz ajánlom a jQuery JavaScript library-t. Nagyon gyorsan, és könnyen lehet vele dolgozni. Ráadásul fantasztikusan dokumentált cucc.
PHP értelmező tudsz letölteni a php oldaláról, amit be tudsz konfigolni apache-ban.
Ezek mind használhatók magán és üzleti célra is.
Aztán lehet olyat is csinálni, hogy egy virtuális gépre (VmWare) raksz egy linuxot és arra rakod fel ugyan ezeket. Ezt a virtuális gépet egy megbízható pendrivera, vagy SD kártyára is felrakhatod. 8-16GB erre bőven elég. Ezt bárhol be tudod helyezni és folytatni a munkát (persze könnyű elveszteni, ezért érdemes rendszeres mentést csinálni róla).
Bármilyen szerkesztő program alkalmas programozáshoz. Én vi-t és notepad++-t használok, ezek elég primitívek. Mindenki mást ajánl... az eclips megtanulása kínszenvedés, de ha megtanultad, nagyon hatékony tud lenni. Ezekről majd mások mesélnek, akik használják.
Mint írták van wamp, vertigo, meg hasonlók...
Ezeket csak végig kell nxtelni, és a www mappájába dolgozhatsz.
Ezen felül megpróbálkozhatsz egy PHP -hoz közelebbi szerverrel is.
Azaz vBox -ban telepíthetsz egy ubu/deb-szervert, apache2, mysql, smb -vel, majd a web mappát megoszthatod, és hálózati meghajtóként csatolhatod...
Ez kicsit macerásabb, de php alapú oldalak 99% linuxon megy, a tárhelyek is linuxot használnak, így a célplatformon fejleszthetsz, + meg ismerkedsz annak a használatával, beállításaival, lehetőségeivel, és mikor élesbe szeretnéd vinni, akár saját VPS -el is elboldogulhatsz.
Persze a legegyszerűbb felrakni egy wamp, vagy társát, és csak a php -val foglalkozni, mert az is elég nagy dió tud lenni ha még csak tanulod...
+1 szavazat a XAMPP-ra. Programfejlesztéshez pedig egyszerűen Notepad++. :-)
Weblapkészítéshez alapszinten a KompoZert ajánlom, guglizd ki, érettségizni is szoktak rajta. Aztán ha már profi vagy, akkor lehet, hogy meghaladják az igényeid a képességeit, de indulásnak a legjobb.
Nagyon kedvesek vagytok.
Köszönöm a válaszaitokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!