Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan írhatok betűszámláló...

Hogyan írhatok betűszámláló programost free pascal-lal?

Figyelt kérdés

Egy olyan programra lenne szükségem, ami bekér egy szöveget, és megszámolja, hogy hány pl.:a betű van benne.

A segítséget előre is köszönöm.

#programozás #Free Pascal #betű számláló
2015. febr. 7. 12:26
1 2 3 4
 31/40 A kérdező kommentje:

Beírtam mindegyik megoldást és mindegyikre azt írta, hogy "Fatal error: 2".

Ebben a megoldásban: program Pelda04;

var s:string;

function helyekszama(x:string):integer;

var i,h:integer;

begin

h:=0;

for i:=1 to length(x) do

if x[i]=' ' then h:=h+1;

helyekszama:=h;

end;

begin

write('Irj be egy modnatot: ');

readln(s);

writeln('A mondatban ',helyekszama(s),' szokoz van.');

end.

Nem értem mire jó a function, milyért van az x:string ()-ben és utánna a : integer.

2015. febr. 8. 15:43
 32/40 anonim ***** válasza:

Nem tudom mi okozhat nálad fatal error-t...

string egy karakterlánc változó, egy összefüggő karaktersorozat, amely - alapesetben - 255 elemből áll.

a function az a függvény megnevezése, a végén pedig a :integer azért van, mert integer-ben adja vissza az értéket, a karakterek számát.

Az integer egy szám típus, amely - fejből írom - talán -32768 és .. 32768 tartományban mozog...

2015. febr. 8. 15:49
 33/40 anonim ***** válasza:

Nekem bármiféle probléma nélkül lefordult a kód...

Target OS: Win32 for i386

Compiling pelda04.pas

Linking pelda04.exe

17 lines compiled, 0.1 sec , 27184 bytes code, 1692 bytes data

2015. febr. 8. 15:52
 34/40 A kérdező kommentje:
Most kipróbáltam a 'Hello world!' programot rajta, mert egy programot se futtatott, amit írtam, és ezt sem, tehát a Free Pascal-lal lesz valmi baj.
2015. febr. 8. 15:52
 35/40 anonim ***** válasza:

7.2 Függvény - Function

A függvény feladata egy érték előállítása. Ezt az értéket a függvény nevéhez rendeljük, a függvény törzsében kell szerepelni legalább egy értékadó utasításnak,

amelyben a függvény neve a baloldalon áll. (Vigyázzunk, ha a jobboldalon szerepeltetjük a függvény nevét, akkor az már rekurziót jelent.

Példa egy ilyen hibára.)

A függvényt egy kifejezésben hívhatjuk meg, pl. egy értékadó utasítás jobboldalán.

Szerkezete megegyezik az eljáráséval azzal a különbséggel, hogy még meg kell határoznunk a viszatérési érték típusát is. Így a függvény feje:

FUNCTION azonosító [ ( formális paraméter lista ) ]: típusazonosító;

ahol a típusazonosító csak csak sorszámozott, valós, karakterlánc vagy mutató lehet.

Pl.

function Tangens(Alfa: real): real;

begin

if cos(Alfa) <> 0 then 

Tangens := Sin(Alfa) / Cos(Alfa)

end;

[link]

2015. febr. 8. 15:57
 36/40 anonim ***** válasza:

Jaa és valószínűleg azt sem érted hogy miért szerepel a function után zárójelben a változónév és hogy string.

Címszerinti és érték szerinti paraméterátadásnak nézz utána.

2015. febr. 8. 16:17
 37/40 A kérdező kommentje:
Letöröltem és újra letöltöttem a Free Pascal-t, de még mindig azt írja ki mindegyik programra, hogy "Fatal error: 2". Tippeket kérnék, hogy mit ronthattam el, hogy nem fut rajta semmi.
2015. febr. 8. 16:17
 38/40 SimkoL ***** válasza:
Vagy rendszergazdaként futtasd, vagy mindenki számára elérhető könyvtárba telepítsd. Sőt akár a vírusírtó is beleszólhat a file létrehozásába. Így jártam én is tegnap C# kis programmal. A fordítás és a futtatás közötti időben a vírusírtó még nem vizsgálta át és fogta :)
2015. febr. 8. 17:02
 39/40 A kérdező kommentje:

Megvan és most már működik is a program.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a rám fordított időt mindenkinek.

2015. febr. 8. 18:42
 40/40 anonim ***** válasza:

Egy pascali függvény valamennyire hasonlít egy matematikai függvényhez:

f: N-> Z:

f(x) = -x;

....

Én iskolás koromban így értettem meg, hogy pontosan mi is az function. Csak a pascalos függvények nem csak szám állhat az "f(x)" belsejében, és nem csak számot téríthetnek vissza.

2015. febr. 8. 19:12
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!